İhsan Aydın
İhsan Aydın

Beyce’nin sevinci

Bursa’nın güneyindeki dağ ilçelerinin en büyüğü Orhaneli’de bugünlerde uzunca zamandır yolu gözlenen bir haberin sevinci yaşanıyor.

İlçenin ve bölgenin yeni umudu Maden Organize Sanayi Bölgesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü ÇED sürecinin olumlu neticelendiği konuşuluyor.

Bu haber gerçekten bölgeyi bayram ettirecek türden.

Müjdeyi Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu açıklamış.

Zaten Bursa’daki bütün devlet kurumlarının, Büyükşehir Belediyesi’nin, Akademik Meslek Odalarının ve MADSİAD’ın Orhaneli’de Maden OSB kurulması düşüncesine yaklaşımları hep olumluydu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da Bursa’da sağlanan konsensüsü ÇED raporuyla resmileştirdiğini görüyoruz.

Malumunuz, Dağ yöresi mermer yatakları bakımından Türkiye’nin yüzyıllar boyu ihtiyacını karşılayacak, hatta ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlayacak zengin bir rezerve sahip.

Bu bakıma, Orhaneli bu iş için seçilmiş doğru bir adres.

Şüphesiz, projenin düşünceden resmiyete dökülmesinde, Ankara’dan onay almasında, Bursa’ya kabul ettirilmesinde Başkan İrfan Tatlıoğlu’nun büyük emeği var.

Bıkıp usanmadan, yorulmadan, umutsuzluğa kapılmadan, ısrarla, ekibiyle birlikte bu işin peşini kovaladı.

İlçede 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan Tatlıoğlu’nun yöreye ekonomik anlamda umut olacak bir iş çıkardığını düşünüyoruz.

Maden OSB, göçün her geçen gün köylerini ıssız coğrafyaya çevirdiği bölgenin bir bakıma can suyu olacak bir proje.

Şimdiden 61 firmanın bölgeye yatırım için taahhütte bulunduğu ve yer talep ettiği biliniyor.

Tam kapasiteye ulaştığında direkt ya da dolaylı biçimde 20 bin kişilik istihdam beklenen Maden OSB alanında Türkiye’nin ve dünyanın sayılı mermer işleme merkezlerinden biri olacak.

Blok mermer ihracatıyla kazanıldığı sanılan, ancak yurtdışından işlenmiş satın alınan mermerle de döviz kayıplarımız göz önünde bulundurulduğunda, burada kurulacak tesisin önemi daha da artıyor.

Yöreye ters göçü başlatacağına inanılan Maden OSB’nin bölgeye kazandırılmasında emekleri olan herkesi kutluyoruz.

Çünkü; proje sadece Orhaneli’yi değil, etrafındaki Keles, Büyükorhan ve Harmancık’ı da ekonomik anlamda direk etkileyecek.

Belki de komşu il ve ilçeleri de heyecanlandıracak.

Dağ yöresine şimdiden hayırlı olsun.

 

Tarihi oturum

 

Dağ’ın gündeminde Maden OSB var ama Bursa’nın gündemi de istifayla boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna kimin oturtulacağına kilitlenmiş durumda. 

AK Parti kulisleri ve şehirde şimdi en çok bu konu konuşuluyor.

Ankara’da da AK Parti Genel Merkezi Bursa Teşkilatı ile temas halinde.

Bu gelişmeler ışığında dün Bursa Valiliği’nden de bir açıklama yapıldı ve kentin yeni Büyükşehir Belediye Başkanı’nın belirleneceği tarihi oturumun günü netleşti.

Önümüzdeki hafta 2 Kasım Perşembe günü saat 15.00’de Yeni Belediye Sarayı’nda gerçekleştirilecek başkanlık seçimi için Valilik Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerine davet yaptı.

Tek gündemli toplanacak oturumda 100 üye Bursa’nın yeni Büyükşehir Belediye Başkanı’nı belirleyecek.

Kanaatimiz, birleşseler dahi başkan seçtirme yeter sayıları olmayan CHP ve MHP gruplarının aday göstermeyecekleri yönünde.

Bursa’daki Meclis’te İstanbul’daki gibi bir sandalye aritmetiği söz konusu değil.

Dün de değindik.

AK Parti Grubu’nun fire olmaması durumunda Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki 70 üye ile ilk turda üçte ikilik çoğunluğa ulaşıp bu işi bitireceğini düşünüyoruz.

Kaldı ki, ilk turda sonuç almak için 67 üyenin oyu yetiyor.

2 Kasım tarihli birleşim bu açıdan Bursa’nın yerel yönetim geçmişine  tarihi bir an olarak not edilecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X