İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bozbey’den ilk icraat su tarifesinde indirim 

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimleri öncesi Büyükşehir Belediye başkan adaylarının en önemli vaatlerinden biri su fiyatlarında indirime gitmek idi.

Seçim CHP adayı lehine sonuçlandı. Biz de geçtiğimiz günlerde bu yöndeki beklentileri içeren bir makale kaleme almıştık. O makalemizde icraatların ne zaman başlayacağını sormuştuk.

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey seçim öncesi Bursalılara verdiği ilk sözü tutmak için harekete geçiyor.

Önümüzdeki günlerde toplanacak Büyükşehir Belediye Meclisi ve BUSKİ Genel Kurulu’nda su tarifesinde 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere yüzde 25’lik indirim teklifi ele alınacak.

BUSKİ’ye verilen talimat doğrultusunda bürokratların su faturalarına yansıtılacak indirim için çalışma yaptıkları konuşuluyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu olmayan CHP’nin bu karar için AK Parti Grubu’nu da ikna etmesi gerekiyor.

Kulağımıza, bu yönde Bozbey ve CHP’den gelecek indirim teklifine AK Parti’nin de olumlu yaklaşacağı ve faturalardaki indirim oranının daha fazla olmasını isteyebileceği bilgileri geliyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkanlık Divanı, Encümen ve İhtisas komisyonlarının belirlenmesinin ardından alınacak ilk oturumdaki ilk kararlardan biri suda indirime gitmek olacak.

Su fiyatlarındaki muhtemel indirim, BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı planlarını da bozabilir. Gelir azaltıcı bu vaadin uygulamaya geçmesi durumunda BUSKİ’nin aciliyet gerektirmeyen kimi yatırım ve ihalelerinin gelecek yıllara sarkması da muhtemel.

Bu arada Büyükşehir’in meclisten sonra en önemli karar organı olan Belediye Encümeni’nde AK Partili üye veya üyeler yer alabilir.

Encümen’e AK Partili bir üye ya da üyelerin girmesi durumunda icraya dönük kararlardan AK Parti’nin de bilgisi olacak. Fakat burada bürokrat ağırlıklı bir yapı olduğu için Encümen’deki çoğunluk Bozbey’in ve partisinin elinde bulunacak.

Bursa’da önümüzdeki 5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Meclis oturumlarının çok renkli ve tartışmalı geçeceğini düşünüyoruz.

Çünkü; icra ve karar organlarında güç ve yetki tartışmaları öne çıkacak.

 

Osmangazi’nin 3 büyük semtinde Dağlıların çifte yerel seçim sevinci

Yerel seçimlerle Bursa’daki belediyeler el değiştirdi. CHP ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da da büyük başarı elde etti.

Kentin merkezindeki en büyük ilçeyi de alarak Nilüfer ile birlikte Bursa nüfusunun büyük bölümünün oturduğu iki metropol ilçe ile Büyükşehir Belediyesi’ni de kazandı.

Kazanan sadece CHP’liler değildi.

Osmangazi’de güçlü bir nüfus ve seçmen kitlesi bulunan kentin güneyindeki Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçesi sakinleri de bu dönem Osmangazi’ye kendilerinden bir isim istedi. O talebe iktidar partisi kulak tıkayınca, adaylığı bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Bursa mitinginde erkenden ilan edilen Erkan Aydın hemşerilerinin de tercih ettiği isim oldu.

Aydın’a Dağ yöresinin Osmangazi’de oturan sakinlerinden de büyük destek verildi. Hatta, bunların içinde AK Partililerin olduğu da biliniyor.

Erkan Aydın ile birlikte Dağlılar Osmangazi’deki 3 büyük mahalle muhtarlığını da kazandılar.

Dağ ilçeleri doğumlu, Soğanlı’da Zeynep Yıldırım, Alemdar’da İlyas Tırmık, Sırameşeler’de Hatice Yanar muhtar seçildiler. Üç muhtarın da şanslı olduklarını düşünüyoruz. Zira bağlı oldukları ve hizmet için kapısını çalacakları belediye başkanları da hemşerileri.

Bu açıdan Dağlılar, Osmangazi’deki Demiryolualtında adeta çifte seçim sevinci yaşıyorlar.

Diğer yandan;

Çirişhane’nin bölge doğumlu efsane muhtarı Abdil Durmuş ise seçimi kaybetti.

 

Belediye bürokratlarında tedirgin bekleyiş 

Yerel seçimlerde bize göre en arada kalanlar eski başkanla görev yapmış belediye bürokratlarıdır. Her başkan doğal olarak kendi ekibi ve kendi kadrosunu kurmak ister. Ancak devlet memuru olan belediye bürokratları her başkan değişiminde tedirginlik yaşarlar.

Bu kez de öyle.

CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter’den başlamak üzere, Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları ve şube müdürleri düzeyinde bir değişim bekleniyor. Siyasi atamalarla gelen belediye iştiraklerinin genel müdürleri görevlerini bıraktılar.

Şimdi sıranın tepe bürokratlarda olduğu konuşuluyor. Çoğu çekmecelerini toplamış.

İstifa dilekçelerinin de hazır olduğu dillendiriliyor.

Makamlar boşalınca yerlerine yeni başkan kendi ekibini atayacak.

Bu nedenle de tedirgin bir bekleyiş var. Kenara çekilenler eskilerin deyimiyle, merkez valisi gibi hiç görev verilmeden emekliliğe kadar maaş almaya devam edecekler. Kim bilir belki bir kısmına da sürgün, başka ilçeye görevlendirme vb, gibi mobbing uygulanarak emekiliğe zorlanacak.

Bakalım değişim nasıl olacak?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X