Çiftçimizin tarlasından üç otuz kuruşa satın alınan alınan ürünlerin aracılar vasıtasıyla tüketiciye gelinceye kadar, nasıl katlanarak fiyatlandığını hepimiz biliyoruz.
Fakat, ülkemizdeki bu haksız kazanç düzenine çomak sokacak bir model ne yazık ki, geliştirilemedi.
Tarım politikalarının bir ayıbı olarak üreticiyi ve tüketiciyi mağdur eden ticari sisteme ne hazindir ki, işbaşına gelen tüm hükümetler onlarca yıldır çözüm bulamadı.
Üreticinin ne zorluklarla yetiştirdiği sebze ve meyvelerin pazar, manav ve marketlerdeki fiyatlarını gördükçe içimiz sızlıyor.
Piyasaların işte bu kesim tarafından daha bir yıl önce soğan ve patates fiyatları üzerinden nasıl etkilendiğini unutmuş değiliz.
Dün tam da bu minvalde Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan açıklama geldi.
Osmangazi’nin Çarşamba’daki ödüllü semt pazarının 17 ilçenin üreticilerine tahsis edildiği duyuruldu.
Aracıyı ortadan kaldıracak bu kararı, doğrusu Bursa için de büyük bir kazanç olarak görüyoruz.
Başkan Dündar o haberi şu heyecanlı satırlarla hemşerilerine duyurdu;
“Bursa’ya çok güzel bir haberim var. En büyük çiftçi pazarını Osmangazi Belediyesi olarak biz kuruyoruz. 17 ilçemizin ürettiğini, taze ve en ekonomik şekilde, aracı olmadan vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Üretene de tüketene de çok faydası olacak bu girişim için çok heyecanlıyım. Bursa üretecek Bursalılar tüketecek. Çiftçimize vatandaşımıza hayırlı olsun.”
Bu pazarın Bursa’da çok rağbet göreceğini düşünüyoruz.
Aracılar, tüccar, pazarcılar belki bozulacaktır ama kazanan üretici ve Bursalılar olacaktır.
Osmangazi Belediyesi daha evvel ova köylerindeki üreticiler için de Yeniceabat’ta aracısız satış yapan köylü pazarı yapmıştı.
Bu tür pazarların hemen her ilçede yaygınlaşması lazım. Belki o zaman market, manav ve pazarlardaki fiyatlar reel düzeyde oluşacaktır.
Karacabey’de iki tesis sevinci
Ova ilçelerimizden Karacabey’de bugünlerde iki tesisin birden hayata geçecek olmasının sevinci yaşanıyor.
İlçede eksikliği hissedilen gençlik merkezi ile spor salonu için düğmeye basıldı.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun Bursa Büyükşehir Belediyesi ziyaretinde Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a verdiği söz tutuluyor.
İlçenin Öğretmenler Parkı’nda inşa edilecek spor salonu ile Esentepe Mahallesi’nde yapımına başlanacak gençlik merkezi 2021 sonuna kadar hizmete açılacak.
Başkan Özkan Karacabeylilere o iki müjdeyi şu sözlerle iletti:
“Sayın bakanımızdan destek sözünü almıştık. Spor salonu ve gençlik merkezi ile çalışmalara başlıyoruz. Öğretmenler Parkı’na yapacağımız spor salonu, aynı anda iki müsabakaya ev sahipliği yapacak şekilde olup, günümüz modern şartlarına uygun bir tasarımla hizmete girecek. Esentepe Mahallemizde gençlik merkezi kompleksinin ihalesine çıkıyoruz. Gençlik merkezimiz tamamlandığında, içinde derslik, kütüphane, seminer ve eğitim odaları, sosyal alanlar, internet, atölye ve sergi salonları ile gençlerin sosyal ve kültürel faaliyetlerine cevap verecek bir yapıda olacak.”
Keles’in çiftçilerine hükümet sahip çıktı
Gelişmeyi meslektaşım İlhami Yıldız köşesinden duyurdu.
Keles’te sel ve dolu felaketinde başta kiraz olmak üzere yetiştirdikleri ürünlerinin büyük bölümünü kaybeden Kozağacı bölgesindeki çiftçilerimizin imdadına hükümet yetişti.
AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Bakan Hakan Çavuşoğlu, bölge milletvekili Osman Mesten ile diğer vekillerinin felaket sonrası bölgede yaptıkları incelemenin ve girişimlerinin ardından verilen sözlerin tutuluyor olmasına sevindik.
Zira, dünyaya ihraç edilen Keles’in meşhur kirazının büyük bölümü o felakette toplanamaz hale gelmişti.
Keles’teki mağdur üreticilere toplamda 3 milyon liraya yakın bir ödeme yapılacağı konuşuluyor.
Devlet böylece, tarım sigortası bahanesine sığınmadan, üreticilerin mağduriyetinin en azından bir kısmını giderecek bir destek sağlamış olacak.
Bu aynı zamanda vatandaşın devlete olan güvenini de pekiştirecektir.