İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa 2022’de Türk dünyasına açılacak

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın davetiyle, onarımı tamamlanan ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’nın katılımıyla ziyarete açılan Alacahırka’daki Zindan Kapı Müzesi’ndeydik.

Başkan gündeme, Zindan Kapı’ya ve Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti organizasyonuna ilişkin meslektaşlarımızla sohbet etti.

Samimi ve sıcak bir ortamda geçen buluşmada tarihi surlar üzerindeki Zindan Kapı Müzesi’ni yakından tanıma fırsatı bulduk.

Müzeler Şube Müdürü Nazım Enes Altan’ın mihmandarlığında dolaştığımız Zindan Kapı, çağdaş tasarımla tarihin son derece güzel şekilde harmanlandığı muazzam bir müze mekanına dönüşmüş.

Müzenin onarımını bu konuda Bursa’da isim yapan Sama İnşaat gerçekleştirmiş.

Başkan Aktaş, müzenin en son katından Uludağ yamaçlarındaki evlerin ışıklarını gösterirken, “Buranın manzarasının iyi değerlendirilmesi, konuklara iyi pazarlanması ve satılması gerekiyor. Gerçekten akşam manzarası bambaşka. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunacağımız bir proje ile cephe iyileştirmesi planlıyoruz. Bu müzemiz o düzenlemeden sonra diğer müzelerimize göre daha çok ilgi uyandıracaktır” dedi.

Müze üç ay boyunca şimdilik 09.00-17.30 saatleri arasında ücretsiz gezilecek. Daha sonraki biletle girilecek. Burası için özel tur programları planlanıyor. Sanat galerisindeki sergiler de sürekli yenilenecek.

 

Yıkmayın çağrılarına sitem: Bu şehri nasıl düzelteceğiz?

Aktaş, yıkımlar sırasında Hanlar Bölgesi’ndeki yapıların son derece dayanıksız ve zayıf demir bağlantılarını gördüğünü, iki kolon kesmeyle koca binanın yerle bir olduğunu anlatırken da şunları söyledi:

“Aslında bana Allah razı olsun demeleri lazım. Çünkü, onları çürük yapılardan kurtardık, ‘bize eşek yüküyle de para verdiniz’ diyerek teşekkür etmeleri lazım.  Binaların hepsi ekonomik ömrünü tamamlamış. Gönül burada daha çok yıkım yapalım, tarihin önünü açalım istiyor. Israrla bir rant söylentisi yayılıyor. Biz burada yıl sonuna kadar bütün yıkımları tamamlayacağız, kamulaştırmalar bitti. Ayrıca Merkez Bankası’nı da burada yeniden yaptırmayacağız.”

Aktaş “Allah aşkına, biz bu şehri nasıl düzelteceğiz? Onu yıkma, buna dokunma, onun işi bozuk kalsın, pandemi var yıkma diyorlar. Peki, nasıl düzelteceğiz bu şehri? Hiçbir şey yapmayıp, oturalım mı? Burayı surlar, Bey Sarayı, Balıbey Han, Hisar, Zindan Kapı ile de birbirine bağlamamız gerekiyor” diyerek  yıkımlara karşı çıkanlara sitem ediyor.

 

Türk dünyası kültür bakanları Uludağ’a gelecek

Başkan, 2022’nin Bursa için önemine işaret etti. Türk Dünyası Kültür Başkenti organizasyonu için muazzam bir program hazırlığı başladığını da anlattı.

Örneğin; bu amaçla önümüzdeki yılın başlarında Türk dünyası ülkelerinin kültür bakanlarının Uludağ’da toplanacaklarını söyledi. Yine önümüzdeki kasım ayı içerisinde İstanbul’da ulusal medyaya sunum yapılacağını, bu çerçevede aralarında İznik’inde bulunduğu 16 tarihi eserin onarımının organizasyon bütçesinden karşılanmasının programa alındığını duyurdu. Aktaş, bunların için de İpek Han’ın restorasyonun da yer aldığını açıkladı.

Başkan, “Programın finali de muhteşem olacak. Sahnede 700 kişinin yer alacağı bir final planlanıyor. Bu amaçla oluşturulan özel kurul çalışmalar yapıyor. Tabi, bu bizi daha sonra Avrupa Kültür Başkentliği ödülüne de götürecek. Ayrıca ocak şubat aylarında Avrupa ülkelerinin büyükelçilerini Bursa’da ağırlayacağız. Alacağımız destekle Türk dünyası pazarlarına açılacağız. Dersimize son derece iyi çalıştık, alnımızın akıyla çıkacağız” dedi.

Başkan bütün bunları anlatırken heyecanlıydı. Gelecek yılki organizasyonun Bursa içi ne denli büyük ve önemli bir etkinlik olduğunu da vurguladı.

Aktaş’ın yurtdışı programları da yoğunlaşıyor.

Örneğin; henüz netleşmemiş ama gelecek ay Almanya’nın Darmstadt şehri ile kardeşlik ilişkisi başlatılmasının 50. yıldönümü. Aktaş’ın kasım sonu buradaki törene katılması bekleniyor. Yine Kuzey Bulgaristan’daki soydaşlarımızın da ziyareti programda. Yurtiçinde ise Erzurum’da Bursalı işinsanlarının da katılacağı ekonomi toplantısına katılacak. Başkan buradan da Ağrı ve Kars’a geçecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X