İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa aşıda çeyrek milyon adedi geçti

Köşe Yazısını Dinle

Pandemide halkının yarısını aşılayan İsrail’den gelen veriler dünya için büyük bir umut oldu. İsrail’de erken pandemi baharı yaşanıyor.

Normalleşmenin sürdüğü ülkede aşı olanların yeşil pasaportla sosyal hayata katılmalarına izin verildiği haberleri Türkiye’de de büyük bir moral verdi.

Dün itibarıyla 7 milyonu aşan bir rakamı yakalayan ülkemizde de aşılanan yurttaş sayısı arttıkça normalleşmeye geçiş ve kısıtlamaların kalkması o sürede hızlanacak.

Aşılamaya 75 gün önce başlayan ve bu alanda 27 Avrupa Birliği ülkesini 40 günde geçen Türkiye’nin performansı diğer ülkeleri bile kıskandırıyor.

Ülkemizdeki güçlü sağlık altyapısının bunda rol oynadığını biliyoruz. Ardı ardına açılan Şehir Hastaneleri ve güçlendirilen Aile Hekimliği uygulamasıyla Türkiye bu alanda bir çok Avrupa ülkesinden bile önde görünüyor.

Yazıyı tamamladığımız saatlerde Türkiye genelinde toplam aşılanan sayısı 7 milyonu geçmiş, Bursa’da ise 255 bini bulduğunu gördük. Yani kentimizdeki yurttaşlarımızın neredeyse çeyrek milyonu aşılanmış durumda.

Bu da aşağı yukarı her 12 Bursalıdan birinin aşılandığını gösteriyor.

Aşılanan yurttaş sayımızını daha da artması gerekiyor. Hem ülke genelinde hem de ilimizde aşılama sayıları nüfusunu yüzde 60’ını bulduğunda büyük bir rahatlama bekleniyor. Bu nedenle sırası gelenlerimizin hiç tereddüt etmeden Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mecralarından randevu almalarında fayda var. Salgının can almaya devam ettiği bir ortamda aşıların güvenirliğini sorgulamanın doğru olmadığını düşünüyoruz.

Hele hele, ikinci dozun yapılmasıyla birlikte antikor oranının arttığı da bir gerçek.

Bursa’da pandemide beklenen rahatlamanın olabilmesi için nüfusumuzun en az 1.8 milyonunun aşılanması gerekiyor. O rakam şimdilik çeyrek milyonu aşmış durumda.

 

Belediye başkanlarından BUSKİ’ye e-fatura desteği

BUSKİ Genel Müdürlüğü, faturaya harcanan rakamın ve kağıt israfının önüne geçmek için bir kampanya başlattı.

Üstelik faturalarını elektronik posta yoluyla almak isteyen aboneleri teşvik amacıyla da ödüllü bir kampanya sürdürüyor.

Kampanyaya en büyük destek ilçe belediye başkanlarımızdan geldi.

Bursa’nın 17 ilçesinin belediye başkanları BUSKİ’ye destek olmak amacıyla sosyal medya hesaplarından su faturasının elektronik olarak, SMS yoluyla almaya başladıklarını duyuran paylaşımlar yaptılar.

Bursa’da 1,4 milyon abonesi bulunan BUSKİ bu sayede 17,5 ton kağıdın israfının önüne geçmek istiyor.

Partilerine bakılmaksızın ilçe belediye başkanlarımızın bu davranışı Bursalı hemşerilerimize de örnek olacak türden.

Kağıt fatura yerine kısa mesajla e-fatura almak suretiyle Bursalıların kampanyaya destek olmalarını öneriyoruz.

BUSKİ’nin bu kampanyası diğer dağıtıcı şirketlere de örnek olmalı. Bankaların büyük bölümünün artık e-hesap kesimi gönderdiklerini biliyoruz.

BUSKİ kampanyasına katılmayı da bir vatandaşlık görevi olarak görüyoruz.

SMS faturaya geçmek için büyük harflerle YEŞİL yazıp, boşluk bırakıp, abone numarası ve TC kimlik numaranızı yazıp, 0530 0190185 numaraları telefona mesaj atmak yetiyor.

Üstelik, e- faturaya geçenler arasından çekilecek kurayla abonelerin 16 cep telefonu ve 16 tablet kazanma şansları da var.

 

Yıldırım’ın dil kursu fırsatı kaçırılmamalı

Bir dilin bir insan olduğunu biliyoruz. Ana dilinden başka bir dile sahip olanın ufkunun genişliğini anlatmaya gerek yok.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ilçe sakinlerine büyük bir fırsat sunmuş. Yıldırım Belediyesi’nin ‘Bir Dil Bir Hayat’ sloganıyla, Beyazay Derneği ve özel bir dil okulu ile başlattığı kurslar kaçırılmamalı.

Okul öncesi, ortaokul ve yetişkin düzeyde verilecek İngilizce kurslarının 30 kişilik Zoom sınıflarında 4 haftalık sürede bir yıl boyunca sürmesi de gerçekten bulunmaz bir nimet.

İşi olmayanların da bu sayede bir dil öğrenme fırsatı bulacaklarını düşünüyoruz. Başkan Yılmaz’ın hemşerilerine sunduğu fırsatın değerlendirilmesinde fayda var.

Üstelik, bunun için kurs binasına da gitmeye gerek. Zoom üzerinden verilecek kurslar Yıldırımlı gençlere büyük bir fırsat sunuyor.

Oktay Başkan ve ekibini dil öğrenmeye verdiği değer ve önem için kutlamak gerek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X