İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa büyüyor bütçesi katlandı

Köşe Yazısını Dinle

Önceki gün Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2024 mali yılı bütçesi ile BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni yıl bütçeleri kabul edildi.

Bursa hızlı göç alan bir şehir. Kent büyürken, Büyükşehir Belediyesi’nin ve BUSKİ’nin bütçeleri de ikiye katlanmış. İç göçün yanısıra, Suriye’deki savaştan kaçanları barındırdığımız geçici misafirlere de şehrimizde ev sahipliği yapıyoruz.

2023 için 10,6 milyar liralık bütçe belirleyen Büyükşehir Belediyesi, yeni yılda bunu iki katına çıkarmış durumda. Rakamların ikiye katlanmış olması gelirlerin de arttığını işaret ediyor.

20 milyar lira olarak kabul edilen 2024 bütçesi ile 3,5 milyon nüfuslu şehre ve 17 ilçeye hizmet verilecek. Kırsalda da yapılacak çok iş var.

Bütünşehir Kanunu ile birlikte artık 17 ilçesine yasanın emrettiği hizmetleri götürmekle yükümlü olan Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin ikiye katlanmış olması yeni yılda hizmetlerin de artacağı anlamına geliyor.

Ulaşımın arslan payını kapmış olması son derece normal. Bursa’nın bütçesi içinde ulaşım yatırımları hep öncelikli olmuştur. Çünkü, onca yatırıma rağmen, kentin büyümesine paralel olarak ulaşım sorunu da artıyor. Bunların çözümü için bütçe rakamlarının da çoğalması gerekiyor.

2023’te ulaşıma genel bütçeden yüzde 22’lik pay ayıran Büyükşehir Belediyesi yeni yıl için bu oranı yüzde 27’ye çıkarmış durumda. Yüzde 5’lik artışla devam eden, planlanan ulaşım yatırımlarının bir kısmının 5 yıl içinde bitirilip hizmete açılması öngörülmüş. Bunların içinde çokça kavşak projesi de var.

Büyükşehir’in 2024 bütçesinden sağlığa yüzde 13, yeşil alanlara yüzde 7, planlı kentleşmeye yüzde 6, kültür ve turizme yüzde 4, afet ve acil durum harcamalarına yüzde 3 ve şehir toplum düzenine de yüzde 1’lik bir pay ayrıldığını görüyoruz. Büyükşehir’in 2024 için belirlediği tahmini bütçe ile değişik birimlerin hazırladığı çoğu projenin hayata geçeceğine inanıyoruz.

Elbette bunların bir kısmı iç ve dış borçlanma ile hayata geçirilecek.

 

BUSKİ 280 projeye 7,5 milyar TL ayırmış

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşları arasında BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün ayrı bir yeri var.

Zira, bu kentin büyük altyapı şebekesini yönetiyor. İçme suyundan, yağmur suyu ve kanalizasyonlara, artımalardan atık su tesislerine ve kırsaldaki dev şebekeye kadar çokça yatırımı olan BUSKİ’nin 2024 bütçesi de 11.7 milyar lira olarak karara bağlanmış.

Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin oylarıyla geçen bütçe BUSKİ’nin bir yıl boyunca rotasını da çizmiş oluyor. Bunun 7 milyar 430 milyon lirasının yatırımlara ayrılmış olmasını da kazanç olarak görüyoruz.

Zira, BUSKİ sadece şehir şebekesini işletmiyor. Barajlardan arıtma tesislerine, sulama göletlerinden, isale hatlarına kadar çokça yatırıma da imza atıyor.

Bunların bir kısmını ise yerli ve yabancı finans kuruluşlarından temin ettiği uzun vadeli kredilerle gerçekleştiriyor. Yatırım yaparken, geçmiş yıllarda alınmış kredilerin geri ödemesini de gerçekleştiriyor.

Gelirlerinin büyük bölümünü su ve atık sudan elde eden BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2024 bütçesinin geçen yıla göre iki kat artmasını Bursa için bir avantaj olarak görüyoruz.

BUSKİ bugün kentteki altyapı yatırımcı kuruluşlarının da başında geliyor.

Onun güçlü bütçesinin ve sağlam finans yapısının olması her zaman Bursa’nın ve Bursalının yararınadır. 

 

Başkan’ın seçim öncesi 8. bütçesi

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 2 Kasım 2017’de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde  başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana 8. kez bütçe hazırlamış oldu.

Biri çeyrek dönem olmak üzere 2. dönemle toplamda 7 yıldır Büyükşehir’de görev yapan Aktaş’ın 2024 için hazırlattığı ve meclisten de onay alan 8. bütçesini partisince aday gösterilmesi ve seçilmesi durumunda kendisi kullanacak.

AK Parti’nin aralık ayı içinde kimi büyükşehirleri netleştirmesi bekleniyor. Onların içinde Bursa Büyükşehir Belediyesi adayının da olacağı dillendiriliyor.

Eğer AK Parti Aktaş’ı aday yapar ve Bursalılar da seçerse, bütçeyi kendi arkadaşlarıyla hazırladığı için erken kullanmaya başlayacak.

Yeni seçim döneminin ilk yılının bütçesinde Bursa için önemli projeler hazırlanması ve bunların kaynağının da hazır olması sevindirici.

31 Mart sonrası göreve kim gelirse gelsin, bürokratların emek verdiği 20 milyar liralık bütçe başkanın kullanımına hazır olacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X