İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa esnafı hibe detayını bekliyor

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası 1.4 milyon esnafa müjde vermişti. Hükümetin esnafa toplamda 4,6 milyar liralık hibe açıklaması sonrası gözler verilecek desteğin detaylarına çevrildi.

Dün bu durumu Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili Fahrettin Tüccaroğlu’nu sorduk.

Tüccaroğlu, Şimdilik biz de beklemedeyiz. Cuma gününe kadar genelge gelecek. Yani, esnafın hepsine vereceğiz diyorlar. Bursa’da ilçelerle birlikte 90 bin civarında esnaf var. Tam netleşmedi, biner lira hibe ve kira yardımı alanlar vardı. Onlara biraz daha az, bir senedir kapalı olanlara 5er bin destek var. Kimler yararlanıyor, kimler yararlanamıyor hepsi perşembe günü belli olur diye bekliyoruz. Esnaf da cuma günü başvuracak inşallah. Perşembe günü genelgenin yüzde 90 geleceğini bekliyoruz.”

Esnafa verilecek yeni desteğin şu anda çok bir rakam ifade etmediğini ama en azından evinin kirasını ödeyemeyen, elektrik, su faturalarını ödemeyenlere bir nebze olsun katkı olacağını belirten Tüccaroğlu şöyle devam etti:
“Önemli olan devletin esnafın arkasında olduğu imajını verebilmek. Hiç ummadığım esnaf arkadaşlarımız ne zaman müracaat edeceğiz diye soruyorlar. Demek ki bunaldılar. Genelge gelmeden hiç kimse müracaat etmesin. Biz de, ayrıntı gelecek ondan sonra başvurun dedik.”

BESOB Başkanvekili Tüccaroğlu’ndan önemli bir uyarı da var:

“Henüz ayrıntı yok. Vergi, sigorta borcu olup da verilen o 5 bin liraları oradan kesmesinler istiyoruz. Vergi, sigorta borcuna verilen destek kesilirse kimsenin eline para geçmez. Çünkü, borcu olmayan esnaf yok. Keserse devlet bir eliyle verip diğer eliyle almış olur.

BESOB’un asıl beklentisi ise şu satırlarda saklı.

“Beklentimiz 1 Haziran’da sonra tümüyle kısıtlamaların kalkması. Bu kez cumartesi yasağını kaldırırlar diye bekliyorduk ama o da kalkmadı.

Esnafı gaza getirmek isteyenler var. Yürüyelim diyenler var. Biz de fatura küçük esnafa kesildi ama bu kadar sabretmişken, üç beş gün için ortamı germeye gerek yok diyoruz. 1 Haziran’da normale dönerse millet de kendini korumaya alıştı, temizliğe alıştı her musibette bir hayır var diyorlar. Bizce 1 Haziran’dan sonra vakalar da yüksek olmaz, millet de tedbirini alır.

Esnaf örgütünün uyarı ve beklentileri böyle.

Herhalde hükümet de yayınlayacağı genelgede bütün bunlar dikkate alacaktır.


Esnaf faizsiz kredi istiyor

Bu arada desteğe ilişkin BESOB Başkanı Arif Tak’tan da önemli bir istek var.

Başkan Tak, hükümete geri ödemeli, fakat faizsiz 50 bin liralık kredi açılmasını talep ediyor.

Bunu da kapalı kalan ve işleri bozulan esnafın toparlanması adına istediklerini vurguluyor.

Kredinin yine devlete ait Halkbank aracılığıyla yapılabileceğini düşünüyoruz. Devlet ülkede ticareti yeniden canlandırmak, esnafı işinin başına geçirmek istiyorsa, faizi kendisi üstlenmek kaydıyla talep edilen 50’şer bin liralık krediyi rahatlıkla verebilir.

Çünkü verdiği para bir şekilde geri dönecek. Sadece faizden feragat edecek.


Ulusu dü
şmana karşı örgü
tlemek

Bugün 19 Mayıs.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işgal altındaki ülkeyi düşmandan arındırmak için 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı ve Anadolu’yu, halkı harekete geçirdiği kurtuluş savaşının da yıldönümüdür.

Genç bir subayın, bundan bir asır önce İtilaf devletleri tarafından toprakları paylaşılan ülkeyi kurtarmak için verdiği mücadelenin kıymeti şimdilerde daha iyi anlaşılıyor.

Bugün Kudüs’te, Gazze’de, Filistin’de yaşananları gördükçe, ulus olabilmek ve işgalcileri yurttan kovmak için o tarihte gösterilen çaba önünde hepimizin şapka çıkarası gerekiyor.

Bu vesileyle Kurtuluş savaşında bu ülkeyi bizlere yurt bırakmak için toprağa düşmüşler başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, minnetle anıyoruz. Ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı da kutluyoruz.

Bugünlerde kendi topraklarını, yurtlarını, evlerini kurtarmak için işgalci İsrail’in orantısız saldırısı ile karşı karşıya kalan Filistinli Müslüman kardeşlerimize de Allah güç, kuvvet ve takat versin diyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X