İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa kültür ve sanata doyacak

Köşe Yazısını Dinle

Önceki akşam Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2023-2024 kültür ve sanat etkinlikleri programının tanıtımı vardı.

Büyükşehir Belediyesi’nin kültür birimleri iyi hazırlık yapmışlar.

Müzelerdeki sergilerden festivallere, konserlerden sempozyumlara, kitap fuarlarından çocuk tiyatrolarına, uluslararası bando festivalinden Uluslararası Bursa Festivali’ne, sokak sanatçıları festivalinden tiyatro gösterilerine kadar çok sayıda etkinliğin lansmanı yapıldı.

2024 için Büyükşehir Belediyesi gerçekten dolu dolu bir programı belirlemiş.

Canan Anderson’un müthiş keman resitalinin ardından sunumu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı.

Doğrusu, sahne de iyi hazırlanmış. Dev dijital ekran ile Büyükşehir’in bütün bir yıl gerçekleştireceği etkinlikler sıralandı. Sahneye kostümleriyle çıkan Büyükşehir sanatçılarının görüntüsü Bursa’nın önümüzdeki bir yılı nasıl renkli geçireceğinin işaretiydi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ve özgürlüğe vurgu yapıldı. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitler saygıyla yad edildi.

Geçen bir yılda yapılan etkinliklere, özellikle de Türk Dünyası Kültür Başkentiliği’nin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Başkan Aktaş, yıl boyu Bursa’ya ve 17 ilçesine, ‘kültür ve sanat her yerde’ felsefesiyle etkinlikler götüreceklerini anlattı. Kültür ve sanatı ‘kentin atan kalbi’ olarak tanımlayan Aktaş çocuk festival ve etkinliklerine de ayrı bir parantez açtı, kütüphanelerde 1 milyon 200 bin okuyucu ve 135 bin esere ulaştıklarını aktardı.

Aktaş’ın açıkladığı programlar arasında Bursa’dan kaçırılan kültür varlıklarına ilişkin sempozyumu da son derece önemsiyoruz.

Yeri gelmişken, biz de hatırlatalım.

Dönemin Vakıflar Genel Müdürü’nün tezviratlarıyla, ‘Bursa güvensiz’, denilerek kentimizden İstanbul’a ve Ankara’ya götürülen Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterindeki kültür varlıklarının da Bursa’ya iadesi gerektiğini düşünüyoruz.

Tabii ki, yurtdışına kaçırılan zenginliklerimiz de şehre yeniden döndürülmeli.

Büyükşehir’in yaz aylarındaki sinema etkinlikleri de azımsanmayacak bir seviyeye ulaşmış.

Aktaş, 250 gösterimle Bursa ve 17 ilçesinde 400 bin seyirciye ulaşıldığını da duyurdu.

Elbette, Uluslararası Bursa Festivali’ni de es geçmedi Başkan Aktaş. Yine birbirinden değerli sanatçılar ve dopdolu bir programla hem festivali hem de Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın yine rengarenk geçeceğini vurguladı.

Şehrin yıl boyu kültür ve sanata doyacağını görüyoruz.

Programın sonunda Sedat Anar’ın mistik müzik resitali de dinlenmeye değerdi. Bursalı Niyazi Mısri’den eserlerle başladı, ilgiyle dinlendi.

 

CHP kurultayının sonucu Bursa’ya nasıl yansıyacak?

Hafta sonu Cumhuriyet Halk Partisi’nin tepe yönetimindeki değişiklik bize göre sürpriz sayılmazdı.

TV yorumcuları, Kemal Kılıçdaroğlu’nun devrilemeyeceğini çok konuştular. Anadolu’daki delege yapısının buna göre dizayn edildiğini düşünüyorlardı. Fakat, CHP’nin İstanbul kongresini değişimcilerin kazanması bu fikri çürüttü.

Sonunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başını çektiği değişim hareketi kongreyi kazandı ve 13 kez seçim kaybetmiş liderleri Kemal Kılıçdaroğlu’nu koltuğundan indirerek Özgür Özel’i Genel Başkan seçtiler.

Elbette, bunun bütün yurda, Anadolu’nun tüm il ve ilçelerine de farklı yansımaları olacaktır.

Özellikle, yaklaşan yerel seçim öncesi kentlerde daha evvel öngörülen, düşünülen adaylar, isimler tekrar çek edilmek durumunda kalınacaktır.

Her ne kadar Bursa Büyükşehir Belediye başkan adayı konusunda bir değişiklik söz konusu olmayacağı açıklansa da, bize göre merkez ve taşra ilçelerinde de büyük sürprizler bekleniyor.

CHP’deki değişimin yerel seçim adayları üzerinde ne kadar etkisi olacak hep birlikte göreceğiz.

Bunu biraz da, İYİ Parti ve HEDEP ile kimi kentlerde aday bazlı birliktelik olacak mı o belirleyecek?

 

AK Parti adayları erken mi açıklıyor?

Ulusal ve yerel siyaset giderek ısınıyor. Havalar mevsim normallerinde değil, soğuklar henüz başlamadı ama siyaset kulisleri sıcak ve hareketli.

AK Parti’nin, sanki bürokrasiden siyasete geçmek isteyenlere sürprizi var gibi. Resmi olarak 1 Aralık gözüken devlet memurları istifasını önlemek için devam edecek kimi belediye başkanlarını ve adaylarını erken duyuracağı konuşuluyor.

Bürokrasiden ayrılıp belediye başkan adayı ve ya meclis üyesi olmak isteyenler için belki de buna gerek kalmayacak.

Kulislerde, AK Parti’nin, 1 Aralık’a kalmadan çoğu il ve ilçenin belirleneceği de dillendiriliyor.

Bu durumda Yüksek Seçim Kurulu’nun devlet memurları için belirlediği 1 Aralık istifa takvimi AK Parti’de çok işlemeyecek gibi duruyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X