İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa neden güvenli şehir?

Dün elektronik postamıza, dünya genelindeki kentlerin suç oranlarını ve güvenliliğini sorgulayan bir araştırma sonuçları düştü.

Dünyanın değişik ülkelerinden 338 şehir arasında Bursa’nın da adını girmiş olması sevindirici.

Bursa gerçekten, şehir magandaları ve uyuşturucu tacirleri de olmasa, güvenliğin en üst seviyede olduğu bir kent olacak.

Zaman zaman Suriyeli misafirlerimizle sıkıntılar yaşansa da bunların münferit hadiseler olduğunu söyleyebiliriz.

Gelelim o araştırmadaki sıralamaya.

Dünyanın en güvenli şehri Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi imiş. En güvensiz şehri de Honduras’ın San Pedro Sula kenti olmuş.

Numbeo’nun araştırması ve PRNet’in derlediği suç haberlerine bakılarak, Türkiye’den de listede İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Bursa gibi kentler var.

Türkiye’den bu sıralamanın en üst seviyelerinde komşu kent Eskişehir bulunuyor.

Eskişehir yüzde 18’lik suç oranıyla dünyanın en güvenli 12. şehri seçilmiş.

Bursa ise yüzde 23’lik suç oranıyla listenin 27. sırasında yer almış. Bursa’yı 48. sırada İzmir izliyor. Ardından da Ankara ve İstanbul daha alt sıralarda geliyor.

Suç işlememe oranları bakımından yaşadığımız şehrin listenin en üstlerinde bulunması sevindirici. Bursa’da suç işleme ve davalar için adliyeleri kapatılmış ilçelerimiz bile var.

Bursa zaten öteden beri güvenli, huzurlu bir kent olarak bilinir.

Hızlı göç ve kozmopolit yaşamla birlikte suç oranlarında artış yaşansa da, gelen herkesin bu kentte hoşgörü ile kabullenildiği de bir gerçek.

Buna suça bulaşmamış Suriyelileri de ekleyebiliriz.

Emeklilik sonrası tercih edilen ve yaşanılabilecek şehir olarak bilinen Bursa’nın güvenlik kentler araştırmasında en üst seviyelere çıkmış omasında hemşerilerimiz kadar güvenlik güçlerimizin ve MOBESE gibi teknolojik donanımların da etkisi olduğunu düşünüyoruz.

 

Gençliğe verilen değer

 

Büyükşehir Belediyesi’nin gençlik projelerine ayrı bir önem verdiğini görüyoruz.

Nitekim dün, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Görükle’de yapımı tamamlanan Gençlik Merkezi’ni hizmete açtı.

Başkan Aktaş’ın göreve gelir gelmez gençlik kampları başta olmak üzere bu kesime ayrı bir değer verdiği biliniyor.

Görükle gibi Uludağ Üniversitesi’nin 60 binin üzerinde öğrencisini barındıran bir merkezde Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet merkezinin olmayışı büyük bir eksikti.

Her ne kadar BURFAŞ’ın Görükle’de geçmişte açtığı bir yurdu olsa da, kentin gerçek sahibi Büyükşehir’in burada da kendisini hissettirmesi şarttı.

O eksik dün giderildi.

Gençlere dönük artık Büyükşehir Belediyesi burada daha çok etkinlik düzenleyecektir.

Bu açıdan, tasarruf tedbirlerine takılmadan projeyi tamamlayan ve hizmete açan Aktaş’ı kutlamak gerek.

Bunu, Başkan’ın gençlere verdiği değerin bir göstergesi olduğunu da söyleyebiliriz.

 

Kolay Keles’i istiyor

 

Yerel seçim takvimi resmen ilan edilmese de aday adayları ortaya çıkmaya başladı.

Veteriner Hekim Raşit Kolay onlardan biri. Kendisi AK Parti’nin Keles kurucu ilçe sekreteriydi. Partisinin 7 yıl boyunca ilçe başkanlığı grevinde bulundu. Uzun yıllar Keles Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı’nı yürüttü.

Şimdi farklı bir göreve talip.

Kolay, önceki gün Olay Medya’ya ziyaretimize geldi.

Keles belediye başkan aday adaylığı için yola çıktığını söyledi.

Kolay’ın dağarcığında Keles için yapacağı çok şey olduğunu gördük. Partisince görev verilir, Keles halkı da seçerse, ilçesine ‘daha iyi hizmet etmeyi’ düşünüyor. Bu amaçla ekonomik, sosyal ve kültürel projeleri olduğunu anlattı.

Kelesspor’a sahip çıkacaklarını, mahalle dernekleri ve muhtarlıklarla ve bölgenin en büyük STK’sı DAĞ-DER ile sıkı diyalog içinde olacaklarına değindi.

Kolay, bölgesel kalkınmayı sağlamak için her köyde farklı bir üretim modelini uygulayacaklarını da vurguladı.

Kolay, “Kısmetse partim, büyüklerim bize görev verirse, bu işi üstlenmeye hazırız. Bu konuda yeterli donanımımız ve ekibimiz var. Teşkilatın tozunu yutmuş ve dava şuuruna sahibiz” diyor.

Mesleği gereği bölgeyi ve yöre insanını iyi tanıyan Kolay’ın görev verilmesi durumunda başarılı projelere imza atacağını düşünüyoruz

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X