Bursa’nın meşhurları arasında onun yeri başka. Bursa siyahı diye biliniyor. Ülkemizde yetiştiği ana mekan Bursa.
Bursa’nın 27 köyünde üretiliyor. Tadı doyumsuz. Yurtdışına da ihraç ediliyor. Ama bu yıl üretici fiyatlarından memnun değil.
Geçen yıl ortalama 5 liradan satılan siyah incirin fiyatı bu yıl 1,5 liraya kadar inmiş.
Dün, Olay TV’de yapım ve sunumunu üstlendiğimiz Kent ve Yaşam programı çekimleri için Osmangazi’ye bağlı Karabalçık Mahallesi’ndeydik.
Çiftçilerle konuştuk.
Hepsi fiyatların düşük olmasından yakınıyor. Sattıkları rakamla maliyetleri kurtaramadıklarından bahsettiler. Buna bir de tüccarın fiyat politikasının olumsuzluğunun eklendiğini vurguladılar.
Karabalçık bu ürünün ana merkezi. Arazide binlerce ağaç var. 600 hektar arazinin yarısı incir ağaçlarıyla kaplı. Kalan yarısını da yine 25 çeşidi bulunan üzüm ve diğer meyveler oluşturuyor.
Karabalçık Muhtarı Kasım Çiçek de üretici gibi fiyatların bu yıl düşük olmasından mustarip. Toplama maliyetinin kiloda 1 lira olduğu siyah incirin 1,5 liraya satıldığını ve bu yıl üreticinin yüzünü güldürmediğini söylüyor.
Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım AŞ.aracılığıyla siyah incir ihracatına başlamasından da memnunlar. Hatta ilk TIR ürünü önceki hafta törenle Almanya’ya uğurlamışlar. Muhtar Çiçek, geç kalındığını söylüyor ama gelecekten de umutlu.
Köyde, BUSKİ Demirtaş Barajı’ndan pompalanan suyu bir havuza toplayıp kapalı devre sistemle araziye dağıtmaya başlamış. İnşaat yeni tamamlanmış. Gelecek yıl bütün arazi suya kavuşacak. Burada bir şey dikkatimizi çekti. Daha evvel İl Özel İdaresi’nin yaptığı havuzda toplanan su ön ödemeli elektronik kartla üretici tankerlerine yükleniyor. Yani çiftçi kullanacağı suyun parasını muhtarlıkta karta yükletip su tankerini doldurabiliyor.
Muhtar Çiçek kapalı devre sulama sisteminde de ön ödeme yönteminin uygulanacağını, tarla başlarına elektronik sayaç takılacağını ifade etti.
Karabalçık sakinleri bir konudan daha yakınıyor.
6360 Sayılı Bütünşehir Yasası ile birlikte ellerinde köy tüzel kişiliğine kayıtlı 21 taşınmaz Osmangazi Belediyesi’ne geçmiş.
Muhtar Çiçek, “Bütünşehir Yasası’nın bize vurduğu en büyük darbe bu. Hizmet alıyoruz ama arazilerimiz elimizden gitti. Geri almak için uğraş verdik ama bu kez de tam Ankara’dan onay almak üzereyken FETÖ’nün 17-25 Aralık yargı darbesi patladı ve bu iş yattı. Çok üzgünüz” diyor.
Karabalçık sadece siyah incir üretmiyor. Verimli topraklar 25 çeşit üzüme de ev sahipliği yapıyor. İncir dışa giderken üzüm iç piyasaya satılıyor. Üstelik hemen karşıda EÜAŞ’ın Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı duruyor. Muhtar Çiçek, santralın yetiştirilen ürünlere olumsuz bir etkisini görmediklerini aktarıyor.
Karabalçık’ta siyah incire hiç ilaç atılmadığını öğrendik. Muhtar, organik incir yetiştirdiklerini gururla söylüyor.
Bursa’ya 13 kilometre uzakta hemen yanıbaşımızdaki bu şirin yerleşim 200 hane ve 780 nüfusuyla önemli bir ekonomik potansiyele sahip.
Buradaki güzelliği görmek gerek.
Bursa’nın adını siyah incirle dünyaya duyuran bu mahallenin elinden tutulması gerekiyor. Üniversitemizin burada akademik çalışmalarla üreticiyi desteklemesi kaçınılmaz.
Bizden iletmesi.
Muhtarlar Üsküp yolcusu
Osmangazi muhtarları bugünlerde bavul hazırlığı yapıyorlar.
Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Muhtarlar Derneği işbirliğiyle ilçedeki 67 mahalle muhtarı 5 günlük bir programla Makedonya’ya gidiyorlar.
Yarın gece yola çıkacak iki otobüslük kafile Makedonya’nın başkenti Üsküp başta olmak üzere Ohrid ve Kalkandelen gibi tarihi ve turistik şehirlerini gezecekler. Kafilede Dernek Başkanı İdris Aydın da bulunuyor.