İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursalı fotoğrafçılar salgın mağduru oldu

Salgından etkilemeyen sektör yok. Dünyayı esir olan Covid-19 virüsünün vurduğu sektörlerden biri de fotoğrafçı esnafımız.

Çünkü;

Bu süreçte vatandaş önceliklerini gözden geçirmek zorunda kaldı. Yeni yerler keşfetmek için dünya ülkelerine seyahatlerini erteledi.

Dolayısıyla, pasaportlarını yenileme ihtiyacı da duymuyorlar. Pasaport, ehliyet, kimlik vb. gibi resmi belgeler için biometrik fotoğraf zorunlu. Onu da fotoğrafçılarda çektirmek durumundayız.

Dün, aynı zamanda Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı da olan Osmangazi ilçemizin Küplüpınar Mahallesi Muhtarı Kamil Konuşkan’a uğrayıp bir çay içimi sohbet ettik.

Kamil Başkan bir hayli dertli idi.

Pandemi nedeniyle  Bursa’da odaya üye 265 fotoğrafçının aylardır zor günler geçirdiklerini anlattı.

Esnafın bazen hiç bazen tek bir vesikalık fotoğraf çekimi ile dükkanını kapatmak durumunda kaldığını söyledi.

Konuşkan, düğün salonlarına getirilen kısıtlamalar sonrası da meslektaşlarının zorda kaldığına dikkat çekti.

Benzer sıkıntıları diğer esnafın yaşadığı da malum. Bu süreç atlatılacak ama kolay da olmayacak.

Kamil Başkan, Fotoğrafçılar Odası olarak yurt genelinde uygulamaya geçirmek istedikleri bir projeden de bahsetti.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütecekleri ve altyapısını kendilerinin kuracağı otomasyon sistemiyle ülke genelinde çekilen tüm biometrik fotoğrafların otomatik olarak 6 ay süreli olarak sisteme yüklenmesinin gündeme geldiğini, ancak bunun hayata geçirilemediğini söyledi.

Fotoğrafçılar olarak bu konuda ısrarcı olduklarını anlatan Konuşkan, tapu senetlerinde ve defter kayıtlarında fotoğraf zorunluluğunun kaldırılmasını da eleştirdi. Konuşkan, bunun ‘hileli satışlara’ neden olabileceğini, en azından kayıt defterlerinde fotoğraf bulunması gerektiğini ifade etti.

Görüldüğü gibi, Bursa Fotoğrafçılar Odası Başkanı Kamil Konuşkan’a bir dokunduk bin ah işittik.

En azından, hükümetin bundan sonra piyasayı rahatlatma adına açıklayacağı paketler içinde fotoğrafçı esnafını da dikkate alınmasında fayda var.

 

Suriyelilerin muhtarlık kaydı zorunlu değil mi?

Yukarıda da vurguladık. Oda Başkanı Konuşkan’ın bir de muhtarlık görevi var. Salgın yüzünden bu aralar muhtarlarımıza büyük bir yük binmiş durumda.

Sahada İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Filyasyon ekipleriyle birlikte denetimler yapıyorlar.

Karantina altına alınan mahalle sakinlerinin evlerine giderek, kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda tek tek kontrol ediyorlar.

Muhtar Konuşkan, Suriyelilerin Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerinde kayıt yaptırdıktan sonra kendilerine de gelip bildirmeleri gerektiğini düşünüyor.

Ancak bu konuda bir yaptırım olmadığı için takipte zorlandıklarını, sadece her ayın 15’inde mahalleye gelen ya da mahalleden göçenlerin listesinden bunu öğrenebildiklerinin hatırlatıyor.

Mahallelerin ve kentin asayişi bakımından aslında yerinde bir talep.

Devlet Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlükleri’ne kaydı yeterli görebilir ama bir sıkıntı olduğunda ilk ulaşılan isim muhtarlarımız.

Bu açıdan, kentimizde barındırdığımız yabancı konukların ikamet ettikleri mahalle muhtarlıklarına da kayıt zorunluluğu getirilmesinde biz de fayda olduğuna inananlardanız.

 

Muhtarlar kongrelerini bu kez yapabilecek mi?

Osmangazi Muhtarlar Derneği’nin olağan kongresi tam üç kez ertelendi.

Pandemi tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlama genelgeleri doğrultusunda kongrelerini yapamayan Osmangazi Muhtarlar Derneği en son 1 Aralık tarihinde karar kılmıştı.

Yeni bir genelgeyle o tarih de iptal olur mu bilmiyoruz ama kongrede iki aday başkanlık için hızlı çalışma yapıyor.

136 mahallesi bulunan Osmangazi ilçesindeki Muhtarlar Derneği’nin Başkanı İdris Aydın aday olmayacağını açıkladı.

Kongrede mevcut yönetimden Burhan Mandacı ile rakibi Ali Öztürk yarışacaklar.

Adaylardan Öztürk bu sabah Dobruca Dereağzı’nda Osmangazili muhtarlarla kahvaltıda buluşup, oylarına talip olacak.

Anlaşılan çekişmeli bir yarış olacak gibi görünüyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X