16 Nisan referandumuna ilişkin sonuçlar tartışıladursun, kamuoyu yoklamalarında kabul edilebilir sapma oranlarının çok üstünde veriler ortaya koyan anket firmalarının da kendilerini gözden geçirme vakti geldi.
Dün sabah, Bursa merkezli Polıtıc’s Araştırma‘nın Genel Müdürü Recep Güven‘in davetiyle Almira Otel‘deki basın toplantısına katıldık.
Bir araştırmacı için sahada elde edilen verilerin referandum sonuçlarıyla birebir örtüşmesinden daha önemli ne olabilir ki?
Güven, işte o güvene sahip isimlerden biriydi.
Referandum öncesi Bursa‘da yaptıkları, ancak kullanılmamak kaydıyla bir kaç meslektaşımızla paylaştıkları araştırma sonuçlarının birebir çıkması kendisini fazlasıyla memnun etmiş.
Polıtıc’s Araştırma, referandum için Bursa genelinde yüzde 53,58 evet, yüzde 43.78 hayır, yüzde 2,46′lık da kararsız tespit etmiş.
Sonuçlar buna yakın.
Yani sapma oranları içerisinde.
Güven, ‘Bu da mı gol değil’ diyerek 7 Haziran seçimlerini de kendilerinin bildiklerini aktardı.
5 yıldır sektörün içinde olan ve daha evvel İbrahim Uslu‘nun sahibi olduğu ANAR’a taşeronluk yapan Polıtıc’s artık kendi adına saha araştırmaları gerçekleştiriyor.
Güven, “Araştırma şirketleri içerisinde Türkiye’nin en iyilerinden biri olmayı hedefliyoruz. Araştırmalarımızda siyasi bir taraf olmamaya gayret ettik. Araştırmalarımızın objektif olmasına özen gösterdik. Yoruma girmedik, bunu kamuoyunun takdirine bıraktık” diye konuştu.
7 Haziran seçimlerinde objektif olmayan araştırma şirketlerinin seçmen nezdinde güven kaybettiğini, referandum da 10 puanlık sapma yaşayan şirketlerin olduğunu anlatan Güven, “Araştırmanın kaynağı sahadır. Siz bilimin dışına çıkarsanız, toplumda sadece algı yaratırsınız. Yüzde 61’i gösterip sonuç yüzde 51 gelirse toplumu ayrıştırırsınız. Bu mesleğinde bir ahlakı olmalı” dedi.
Kendi sektörüne dönük eleştirileri sıralayan Güven, “Biz Bursa kamuoyunu doğru bilgilendirdik. Referanduma 3 gün kala yüzde 61 sonuç açıklayanların bu sonuçtan etkilenenlerin hakkını aldığını düşünüyoruz. Çünkü bu bir namustur” dedi.
Seçmenin bir hafta içinde karar değiştirmeyeceğini de anlatan Güven, referandum öncesi CHP‘nin anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında TBMM’de sergilediği tutumun yanlış olduğunu belirtti. Recep Güven, “Eğer CHP aynı tutumu referandum kampanyası boyunca sürdürseydi evet oranı yüzde 60’ı bulabilirdi” dedi.
Bursa’da referandum çalışmaların demokratik olgunluk içerisinde geçtiğinin de altını çizen Güven, kente merkezinde evet ve hayır çadırlarının yan yana bulunduğunu ve tarafların gayet demokratik bir kültür sergilediğini vurguladı.
Güven’in AK Parti‘ye de bir mesajı vardı.
Toplumun ve seçmenin halen FETÖ ile mücadelede siyasi ayağa girilmediğini düşündüğünü aktaran Güven, “AK Parti kendi içinde de bu gerçek ile yüzleşmeli” ifadelerini kullandı.
Polıtıc’s sadece referandum araştırması yapmamış.
15 ilçede bin 750 denekle gerçekleştirilen ankette ülkenin öne çıkan sorunlarını da sormuş.
Burada işsizlik ve terör ilk sırayı alıyor.
Peki referandum öncesi Bursalı seçmen ‘bugün seçim olsa kime oy verirsiniz’ sorusuna hangi yanıtları vermiş?
Orada da AK Parti yine açık ara önde.
Yüzde 49,4 ile AK Parti ilk sırada.
CHP Yüzde 26,7′lik oranla ikinci görünüyor.
Aynı ankette MHP yüzde 8,69, HDP ise yüzde 2,61 ile baraj altı gözüküyor.
Diğer partilerin oy oranı yüzde 3,29 iken, ankette kararsız olduğunu bildirenlerin sayısı ise yüzde 10.30 tespit edilmiş.
Yani, referandum öncesi saha tespitlerinde AK Parti yine rakipsiz durumda.