Bursa‘da, sağlık hizmetleri alanında Üniversite hastanesi hariç, geçen yıl tam 10 milyon adet polikilinik yapılmış.
Yani, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği‘ne bağlı kentimizdeki dördü Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olmak üzere, toplam 20 sağlık tesisinde 10 milyon hastaya poliklinik hizmeti verilmiş.
Bilgiyi, önceki gün Olay TV‘nin Kent ve Yaşam programı çekimleri için görüştüğümüz Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüştem Aşkın verdi.
Bu şu anlama geliyor.
Kentimizde yaşayan hemşehrilerimizin her biri, yıl boyu tam dörder kez şu ya da bu gerekçeyle hastanalere başvurmuş.
10 milyon poliklinik demek, 2,5 milyon nüfuslu kentin 4 katı nüfusla hastanelere koşması demek.
Peki, bunca polikinik yapan Bursa Kamu Hastaneler Birliği’nin bütçesi ne kadar?
Yine Prof. Aşkın’ın verdiği bilgiye göre;
Kamu Hastaneler Birliği Genel Sektereliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden sonra en fazla harcama, yatırım yapan, personel çalıştıran kamu kurumlarından biri.
Geçen yıl 865 milyon TL‘lik bütçeye hükmedilmiş. Bu rakamın 2016′da 1 milyar TL‘yi aşması bekleniyor.
Kentimizde 13 binin üzerinde personel çalıştıran Kamu Hastanaler Birliği Genel Sekreterliği işlem hacmi bakımından da Türkiye‘nin en büyük birliklerinden biri konumunda.
Rakamlar buna işaret ediyor.
İstanbul ve Ankara‘nın dev birer metropol oldukları ve buralarda birden fazla Genel Sekreterlik bulunduğu düşünüldüğünde, Bursa’nın tek başına Türkiye’de en çok işlemli Birlik olduğu anlaşılıyor.
Bunca büyüklüğe ulaşmış Birliğin yatırım durumu nasıl?
Rüstem Hoca, kentin çeperindeki ilçelerde hastanelerin büyük ölçüde tamamlandığını, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli hastanelerinin açıldığını, Gemlik, Gürsu’da yapımın devam ettiğini, yakında Kestel’e başlanacağını, hasta yükünün fazla olduğu sağlık tesislerinden Çekirge Devlet Hastanesi‘nin Acemler‘deki yeni inşaatına da kısa süre sonra başlanacağının altını çiziyor.
Bursa’nın dört gözle beklediği Şehir Hastanesi Kampüsü‘nü de sorduk.
Onun da deprem izalatörleri çalışmasının sürdüğünü, Doğanköy‘de 2-3 yıl sonra dev bir sağlık kompleksinin ortaya çıkacağını vurguluyor.
Prof. Aşkın, Bursalılardan 2 yıl daha beklemelerini istiyor.
Burada yer alacak branşların şimdiden Üniversite’deki akademisyenleri bile heyecanlandırdığını aktarıyor.
Prof. Aşkın’ı bulmuşken, Sağlık Bakanlığı’nın kent merkezinde yatırım yapmadığına ilişkin zaman zaman yükselen siyasi eleştirileri de hatırlattık.
Genel Sekreter Aşkın, bu konudadiki eleştirilerin biraz da olsa haklılığının bulunduğunu, ancak Bursa Kamu Hastaneleri Birliği olarak geçmişe kıyasla en fazla yatırımın yapan Birlik olduklarının da altını çiziyor.
Sık konuşulan yoğun bakım yatağı açığının da büyük ölçüde giderildiğini, 100 yeni yatak eklendiğini, palyatif yataklarla birlikte sayının ihtiyacı karşılan düzeye çıkarıldığını kaydediyor.
Prof. Aşkın, Bursa’daki kamu hastanelerinde 5 binden fazla taşeron çalışan bulunuduğunu, bunların Başbakan Ahmet Davutoğlu‘nun açıkladığı gibi tümünün kadroya geçirileceğini de sözlerine ekliyor.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği’nde sağlam bir ekip kuran Rüstem Hoca, Mali, İdari, Tıbbi Hizmetler ve Ar-Ge olmak üzere deneyimli isimlerle Bursa sağlığına yön veriyor.
Meraklıları için, Bursa’nın sağlık envanterini konuştuğumuz Kent ve Yaşam proğramı Olay TV‘de 28 Mart 2016 Pazartesi akşamı 22.00‘de yayınlanacak.