İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın 2022 hazırlığı başladı

Köşe Yazısını Dinle

Geçtiğimiz hafta Yassıada’da gerçekleşen ve ülkemizin dönem başkanlığını devraldığı Türk Devletleri Teşkilatı’nın İstanbul zirvesi, ata toprakları ile Türkiye arasında sarsılmaz bir bağ olduğunu ortaya koydu.

Türk cumhuriyetleri ile her alanda işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen teşkilatın kültür sanat organı Türksoy tarafından da geçtiğimiz aylarda Bursa 2022’nin Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmişti.

Bursa şimdi o unvanı doya doya yaşamak ve yaşatmak için hazırlıklara başladı.

Dün Bursa’da bu amaçla gerçekleşen bir toplantı vardı. Katılmadık ama sonrasından takip ettiğimiz kadarıyla Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un da hazır bulunduğu Zindan Kapı Müzesi’ndeki buluşmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ev sahipliği yapmış.

Sürece ilişkin konuklarıyla birlikte değerlendirmeler yapan Başkan Aktaş’ın  Bursa’ya verilen o unvanın geri planını anlattığını görüyoruz.

Kazakistan’ın Astana şehri ile başlayıp en son Özbekistan’ın Hive şehrinde kalan unvan gelecek yıl Bursa’nın olacak. Türkiye, Eskişehir ve Kastamonu’dan sonra  bu unvana layık görülün üçüncü Türk şehri oldu. Bursa, şimdi farkını ortaya koymak durumunda.

Elbette bu unvan beraberinde Bursa’yı onlarca kazanım da sağlayacak. Bir açık hava müzesi konumundaki şehrin bu unvanı turizm anlamında da ekonomik getiriye dönüştürmesi gerekiyor.

Başkan Aktaş işte o toplantıda bütün bu çalışmaların önümüzdeki yıl yoğunlaşacağını, Bursa’yı dolu dolu bir program beklediğinin hatırlatmış.

Kültür AŞ’nin dev sorumluluğu

Aktaş ayrıca önümüzdeki aylarda Ankara ve İstanbul’da basın, devlet erkanı ve diğer kurum ve kuruluşlarla tanıtım ve istişare toplantılarının yapılacağını, ardından da ocakta Bursa’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde Türksoy Olağanüstü Daimi Konsey Toplantısı’nın gerçekleşeceğini duyurmuş. Mart ayında da nevruz kutlamaları ile etkinliklerin resmen başlatılacağını anlatmış.

Elbette bütün bunlar için büyük organizasyon gerekiyor.

Buna da Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ imza atacak. Fethullah Bingül’ün Genel Müdürlüğü’nde yeniden yapılanan şirketin, Büyükşehir’in diğer birimlerinin de desteğiyle bu işin üstesinden geleceğine inanıyoruz.

Uluslararası bir etkinliği sorunsuz ve kusursuz gerçekleştirmek için şirket yönetimine ve çalışanlarına da büyük bir sorumluluk yüklenmiş oluyor.

Fakat, Büyükşehir’in bu tür organizasyonlar için tecrübesi var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle hazırlanacak zengin kültürel ve sanatsal etkinliklerle

Türkiye ve Bursa bu işten alnının akıyla çıkacaktır.

Zira, önümüzdeki yıl Bursa’yı sadece Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı etkinlikleri değil şu uluslararası programlar da bekliyor:

  1. Dünya Göçebe Oyunları, 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi 3. Kitap Fuarı, 12. FotoFest, 60. Uluslararası Bursa Festivali.

Türksoy’un Genel Sekreteri Kaseinov’un daha şimdiden Bursa’ya gelip hazırlıklar için kolları sıvaması bu işin önemini de gösteriyor.

Nalbantoğlu esnafının isteği var

Önceki gün bu sütunlardan kentin en meşhur ibadethanelerinden Ulucami lavabolarının komple yenileneceğini ve halka ücretsiz olarak kullandırılacağını aktarmıştık. O yazımız üzerine şehrin merkezindeki esnafımızdan da bir talep geldi.

Okurumuz Mehmet Necati Yener, Nalbantoğlu civarında da lavabo sıkıntısı yaşandığını hatırlatmış ve şunları yazmış;

“Köşe yazınızda belirttiğiniz sorun Ulucamiden başka diğer tarihi camilerin çevresinde de mevcut. Özellikle Ulucaminin karşısında esnafın yoğun olduğu Nalbantoğlunda tuvalet sorunu yaşanıyor. Oranın esnafı defalarca talepte bulunmalarına rağmen netice alamadılar. AK Parti il ve ilçe başkanlarına bile müracaat ettiler ama sonuç alamadılar.”

Okurumuz etraftan birilerinin esnafı kışkırttığını hatırlatarak sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Ve birileri iki de bir esnafı kışkırtıyor. Olumsuz propaganda yapıyorlar. Bunu da dikkate alıp yetkililer gereğini yapmalı. Orası geçmişte çok popüler bir yerdi. Yine olabilir. Yeter ki, altyapısı yenilenip güzelleştirilsin.

Biz de buradan Büyükşehir’in ilgili birimlerine iletmiş olalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X