İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın Altın Karagöz zamanı

Köşe Yazısını Dinle

Uluslararası Bursa Festivali yarım asrı geçti. Bu yıl 60. kez yapılıyor. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması da 34. kez Bursalılarla buluşuyor.

Mesleğe başladığımız yıllardan beri iki etkinliği de yakından izledik.

Bursa’nın gerçekten, yüz akı iki uluslararası kültür ve sanat etkinliği oldular.

Bursa, her ikisini de senelerdir başarı ile yürüten bir şehir.

Büyükşehir Belediyesi hamiliğinde, az da olsa Bursa firmalarının katkılarıyla yürüyen kültür sanat etkinliği.

Dün sabah Kültürpark’ta, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı bahçesinde 34. Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın lansmanı vardı. Kosova’dan ayağının tozuyla dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BKSTV Başkanı Sadi Etkeser ve BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik ile habercilerin karşısına geçti.

Aktaş, göreve geldiğinden bu yana kültür sanat harcamalarından kesintiye gitmediklerini, hatta bunu pandemi döneminde bile uyguladıklarını yineledi.

Bursa’nın Uluslararası Festivali’nden sonra Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın da dünyanın sayılı halk dansları etkinliklerinden biri haline geldiğinin altını çizdi.

Bursa’da bu yönden Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilke kararı var.

Hiç sponsor çıkmasa da Büyükşehir Belediyesi bu tür etkinliklerde bütçe kısıntısına gitmiyor.

Bir elin parmaklarını geçmeyen sponsor firmalarımız da etkinliğin yaşamasına karınca kararınca katkı sağlıyorlar.

Bu yılki yarışmaya Harput Holding, Suryapı Marka AVM, Erikli, Şahinkaya, Seva Holding, Hayat Hastanesi, Karinna Otel ile Neskar sponsorluk desteği veriyor.

Başkan Aktaş, 2-7 Temmuz tarihleri arasında 22 ülkeden 800 dansçıyı Bursa’da kazasız belasız ağırlamayı arzuladıklarını anlattı. Aktaş, kent merkezi kadar 17 ilçede de gösterilerin yapılması için arkadaşlarını talimatlandırdığını hatırlattı.

Sadece kent merkezinde değil, geçmiş yıllarda olduğu gibi Bursa’nın tüm ilçelerinde yabancı konukların gösterileri gerçekleşecek.

Festival ile birlikte Bursa 5 gün boyunca da halk dansları gösterilerine doyacak.
Şehrimizi yine rengarenk bir folklor rüzgarı saracak.

Pandemide 2 yıl yapılamayan yarışmanın bu yıl yeniden folklorseverlerle buluşturulmasını önemsiyoruz.

Festival gibi Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nı destekleyen sponsor firmalarımızı da kutluyoruz.

O bina zemin seviyesine indi

Dün sabah şehir merkezine çıkarken dikkatimizi çekti. Çok tartışılan Zafer Plaza eklentisi eski Boyner Binası’nın yıkımında artık sona yaklaşılmış.

Yıkım çalışmaları bir bodrum katlardaki mağaza tavanın çökmesiyle yavaşlamıştı. Dün gördük ki, artık Boyner binası zemin kat mağaza seviyesine kadar indirilmiş. Belki de haftaya yerinde yeller esecek.

Bu son binanın da ortadan kalkmasıyla hanlar, camiler, tarihi yapılar, çarşılar tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmış olacak. Ancak, çarşı üstlerindeki ucube çatı, klima, izinsiz kat vb. gibi çirkin eklentilerin de ortadan kaldırılması gerekiyor.

Yine, Pirinç Han’ın önündeki sözde tescilli, sonradan yapılma çirkinliklerin yıkılması şart.

Pezyaj ve güzelleştirme çalışmaları ile alta yapılacak otoparkın ardından bölgenin turistler için yeni cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz.

Beyce’nin hikayesini Koca Kafa’da topladı

Diş hekimi Erhan Sevimli Bursa siyasi tarihinde önemli bir figürdür.

Doğup büyüdüğü Orhaneli’nden çıkmış, İstanbul Üniversitesi’nde Diş Hekimliği okumuş, CHP’de il başkanlığına kadar etkin görevler üstlenmiş 68 kuşağının bıçkınlarındandır.

Orhaneli’nde ve partisi CHP’de de sevilip sayılan bir yöre büyüğümüzdür.

Önceki gün, ‘Adranos’tan Prens Adalarına, İzmir’den Kars’a, İstanbul’dan Bursa’ya Bir 68’linin Anıları’nı derlediği, ‘Koca Kafa’ isimli kitabını zahmet edip bize de getirdi.

Bir çırpıda okunacak siyasal tarih kokan kitap.

Sevimli’nin, çocuklarının ısrarıyla yazmaya başladığı anılar, meslek büyüğümüz Hacı Tonak’ın ustalığıyla yayına hazırlanmış.

Orhaneli’nin yarım asır öncesine ışık tutan yöresel arşiv niteliğine de sahip bir kitap.

1978 ve 2011’de iki kez CHP Bursa İl Başkanlığı görevi de üstlenmiş olan Sevimli’nin kendi ailevi geçmişi, siyasi yaşamı, doğup büyüdüğü coğrafyanın özelliklerini derinlemesine ele aldığı kitap Bursa merkezli Bilge Baykuş yayınlarından çıkmış.

İmzalayıp bize de verdiğinde, hemşehrisi olarak gururlandık.

Bölgeye ve kentimize böylesi eserler bırakmanın önemini bilenlerdeniz.

Sizin de alıp, okumanızı tavsiye ediyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X