İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın beklentileri

Köşe Yazısını Dinle

Bugün kentimiz bir kez daha Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlıyor. Partisinin Gökdere Meydanı’daki mitingine katılmak için Bursa’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kent olarak beklentiler had safhada.

Çünkü; bu şehrin halen eksikleri, projeleri bitmiş değil.

Çünkü; bu şehir kendisine ve kurduğu siyasal harekete 2002 yılından bu yana hemen her seçimde ve referandumda Türkiye ortalamasının çok üstünde destek verdi.

Erdoğan’ın Bursa’yı önemsediğini biliyoruz ama Marmara bölgesinde 2019’da elinde kalmış en çok nüfuslu tek kent olmasına rağmen bakanlıklardan yeterli destek alınamadı.

Örneğin; hızlı tren temelinin üstünden yıllar geçti ama halen sürüncemede, bitirilemiyor.

Bakanlığın ihale ettiği 5 kilometrelik Bursaray Emek-Şehir Hastanesi hattı yıllardır tamamlanamıyor. Bursaray’ın yeni hatlarına da Ankara’nın himayesi bekleniyor.

Keza, Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi kısmen açılmaya çalışılsa da tamamen hizmete girmesinin epey bir zaman alacağı konuşuluyor.

Gemlik, depremsellik açısından en riskli ilçemiz. Burada TOKİ ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı maharetiyle hızlı kentsel dönüşüm projelerine başlanamadı.

Yenişehir Havalimanı nedense THY’nin iç ve dış hat destinasyonlarına dahil edilemiyor.

Şehrin güneyindeki 4 ilçeyi yakından ilgilendiren il bağlantı yolları onlarca yıldır sürüyor. Bitirilemeyen 2 kilometrelik Doğancı Tüneli, yapımına başlanmayan, bir türlü ihale edilmeyen Kapıkaya tünelleri Ankara desteğine muhtaç.

Bursa-Ankara Otobanı da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan ihale istiyor.

Uludağ Alan Başkanlığı oluşturuldu ama burada halen fiziki tesis, alt ve üstyapı eksikleri var. Uludağ’ın henüz imar planları çıkmış değil.

Şehrin depremsellik nedeniyle boşaltılmış okulları da tümüyle yeniden inşaa edilemedi.

Kent merkezinde dönüşmeyi bekleyen on binlerce riskli konut var. Belediye bütçeleriyle buraların kısa vadede dönüşmesi zor. TOKİ’nin ve bakanlığın el atması şart.

Beklentiler çoğaltmak mümkün.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçim için geliyor ama Bursa’nın Ankara’nın desteğiyle yürüyen projelerinin daha fazla sarkmaması için bakanlıklara da gerekli talimatları vereceğini düşünüyoruz.

 

Vali Demirtaş son teftişte

Seçim yasaklarına girmemiş olsaydı bugün planlanacak toplu törenlerde Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin kısmi açılışı da programda olacaktı.

Yüklenicilerle yaşanan sorunlar nedeniyle yapımı uzayan  Acemler’deki bin 350 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin bir bölümü hizmete alınmaya çalışılıyor. Vali Mahmut Demirtaş dün hızlandırılan çalışmaları yerinde incelemek üzere İl Sağlık Müdür Dr. Orkun Yıldırım ile Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’ni ziyaret etmiş.

Burası şimdiye kadar çoktan açılmış olacaktı. Fakat Bursa’nın her projesinde yaşanan yüklenici sıkıntısıyla tamamlanması ne yazık ki, sarktı.

Hastanenin kısmen hizmet vermeye hazır hale getirilmesi de sevindirici. Umarız kalan bölümleri en kısa sürede bitirilip Bursalıların hizmetine sunulur. Şehir Hastanesi’nin yükünü hafifletecek olan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi kent merkezinde, ulaşımı da kolay olmasıyla gelecekte çok tercih edilen sağlık kuruluşu olacak.

 

CHP’li vekilden kurumlara çağrı

Orhaneli’de özelleştirilen termik santral kurulduğu tarihten bu yana Bursa’nın gündeminde. Burası için çevre kuruluşları çokça eylem yaptılar. Sonunda devlet bacaya filtre takmak zorunda kaldı.

Bölgede çevre kirliliğine yol açmaması için devletin bacasına taktığı filtre sisteminin özelleştirme sonrası işletmeci firma tarafından da tam kapasite çalıştırılmadığı ileri sürülüyor. Bunu zaman zaman memlekete geçerken biz de fark ediyoruz.

CHP Bursa Milletvekili Kayhan Pala, önceki gün Çelikler firmasınca işletilen Orhaneli Termik Santrali’nin bacasından çıkan kirli duman fotoğrafını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Vekil Pala fotoğrafın altına da, “Çelikler Orhaneli Termik Santrali zehir saçmaya devam ediyor. Yetkililer neden önlem almıyorsunuz” diyerek Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Orhaneli Kaymakamlığı’nı etiketledi.

Paylaşımın altına Büyükşehir Belediyesi’nden de, bu konuda yetki ve sorumluluğun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde olduğu hatırlatıldı.

  

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X