İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bursa’nın en uzak ilçesi Tarım İhtisas OSB istiyor

Bursa, Türkiye’nin en gelişmiş illerinin başında geliyor. Topraklarında 20’dan fazla organize sanayi bölgesi var.

Bursa, gerçekleştirdiği ihracat ile İstanbul’un hemen ardından Kocaeli ile birlikte Türkiye ekonomisini sürükleyen lokomotif kentlerden biri.

Ancak Bursa’nın görünmeyen arka yüzü olarak bilinen Dağ bölgesindeki ilçelere sanayi bölgeleri kurulmasına izin verilmiyor.

Sadece Orhaneli’ne yakın civardaki milyonlarca metreküplük mermer rezervi nedeniyle Maden Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına izin çıktı.

İlin su ihtiyacının karşılandığı güneydeki topraklar 1/100.000 Ölçekli Bursa Çevre Düzeni Planı ile kirletici sanayiye kapalı.

Buralarda fabrika kurmak hem üst ölçekti planlama kararları hem de coğrafi konumu nedeniyle uygun görülmüyor.

Fakat bu durum kirletici olmayan başkan sanayi bölgelerinin yapılmasına da engel değil.

Önceki gün AK Parti’nin Bursa’daki en geç ilçe yöneticilerinden Harmancıİlçe Başkanı Yakup Bayram ile konuşurken, ekibiyle birlikte önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını öğrendik.

Bursa’nın en uzak ve en az nüfuslu ilçesi olarak bilinen Harmancık malumunuz diğer Dağ ilçeleri gibi sürekli göç veriyor.

Kırsal mahallelerde yaşlı nüfus ağırlıkta. Gençlerin neredeyse tamamı iş için kente göçmüş durumda.

31 mahallesi bulunan ilçenin nüfusu şimdilerde 7 binin altına kadar düştü.

Oysa, üç ilin kavşağındaki Harmancık, Bursa ile birlikte Balıkesir ve Kütahya’ya yakınlığıyla da diğer Dağ ilçelerinden avantajlı konumda.

AK Parti Harmancık İlçe Başkanı Bayram, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni ilçelerine kazandırmak için çabaladıklarını söyledi.

İlçeye bağlı Akalan Mahallesi’nde 354 dekarı mera vasfını yitirmiş arazi, 150 dekarı da orman alanı olmak üzere toplamda 500 dekar alan üzerine Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusunda temaslarının sürdüğünü aktardı.

Bu konuda hem Bursa hem de Ankara düzeyinde görüşme trafiği sürüyor.

Bölgenin hem enerji nakil hatlarına yakınlığı hem de doğalgaz hattı üzerinde bulunması nedeniyle kurulacak tarım tesisleri için avantaj teşkil ettiğinin altını çizen Bayram, ayrıca topoğrafyadaki yüzde 5’lik eğimin de aranan niteliklerde olduğunu vurguladı.

Başkan Bayram, Tarım OSB ile ilçede 13 bin olan küçükbaş hayvan sayısının 50 binlere yaklaşacağını da belirtti.

Bayram, “Türkiye’nin alanında ilk Tarım OSB’si olacak yerleşke, Milli Tarım Projesi’nin ikinci ayağı olan Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Model Vizyonu’na da katkı sağlayacaktır” dedi.

Başkan Bayram’ın üzerinde çalıştığı projede mesafe alınabilirse bölgenin kaderi değişecektir.

Orhaneli’deki Maden OSB’den sonra Harmancık’a kurulacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Dağ ilçelerinin makus talihini de yenebilir.

Ancak, bunun için uzun bir bürokratik süreç ve zamana ihtiyaç var.

Bıkıp usanmadan bu süreçler kovalanır ve netice alınırsa, Harmancık gelecekte Bursa’nın yıldızı parlayan ilçelerinden birine dönüşebilir.

Heyecanında ilçeye ve bölgeye değer katmak isteğini gördüğümüz genç başkana ve ekibine kolaylıklar diliyoruz.

Bu konuda Bursa’nın Akademik odalarından, il bürokrasisinden ve siyasi otoriteden de Harmancık Tarım OSB için olumlu yaklaşım göreceğine inanıyoruz.

Kirletici olmayan tarım tesislerinin bölgeye gelmesiyle birlikte istihdam da artış olacaktır.

Kentin güneyindeki ilçeleri kalkındırmanın yolu bu tür geniş kitlelere hitap edecek projelerden geçiyor.

Bursa milletvekillerine de bu konuda çokça iş düşüyor.

Şimdiden hayırlı olsun.

Umarız hedefe varılır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X