İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın içinden çıktığı Hisar’ı ayağa kaldırmak

Köşe Yazısını Dinle

Dün sabah Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın davetiyle Hisar ve Kaleiçi bölgelerini dolaştık.

Malumunuz, Osmangazi Belediyesi bu bölgede odak odak tarih projeleri yürütüyor.

Hisar’ı ve Suriçi’ni komple ayağa kaldırmak için başlatılan projeler de somut ilerlemeler var. Eski Bursa olarak bilinen bölgenin 1326’daki fethedilmiş haline dönmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Gezimizin ilk ayağı Hisar Arkeopark’ın hemen önündeki Kaleiçi Otel’deki buluşmayla başladı.

Dündar’ın yanında AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez vardı.

Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, Strateji Geliştime Müdürü Sezai Özokutanoğlu, Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih de programın kolaylaştırıcılarındandı.

Başkan Dündar meslektaşlarımızı bölgede yürütülen projelere ilişkin genel bir bilgilendirme yaptı.

Osmangazi Belediyesi olarak bugüne dek Türkiye’nin gerçekleşen restorasyon ve yapımlar için 11 tarihi proje ödülü aldıklarını açıkladı.

Bu bölge sokak ve cephe iyileştirmeleri ile farklı bir zenginlik kazanmış. Oruç Bey Türbesi ve civarı bambaşka bir görünüme bürünmüş.

Hisar’ı komple turizme kazandırma adına kurulan derneğin başkanlığını yapan ve otel işletmesicisi Ahmet Aydın semtine verdiği destekten dolayı Başkan Dündar’a teşekkür beratı takdim etti.

Ardından, tümüyle yıkılmış ve izi dahi kalmamış bir ibadethane olan Filiboz Mescidi’nin aslına uygun inşaa edilerek ayağa kaldırılışına tanık olduk. Mini ibadethane yakın zamanda açılacak. Burda bir şehir bostanının da yer aldığı bilgisini verdi Başkan Dündar.

Dündar’dan, Hisar Arkeopark’ının bölgeyi hareketlendirecek yapım ihalesi hazırlığının da sürdüğü bilgilisini aldık. Başkan Dündar, içinde kütüphaneler, butik oteller, kafeterya vb. gibi birimlerin de olacağı Arkeopark’ın ihale sürecinin yakında tamamlanacağını duyurdu.

Üstü açık olarak uzunca süredir Anıtlar Kurulu onayı bekleyen alan, proje tamamlandığında Bursa turizminin hizmetine sunulacak.

Gezinin son durağı, geçtiğimiz yıllarda yağış sonrası oluşan heyelanla zarar gören binaların ortadan kaldırıldığı Üftade Külliyesi altındaki Temiz Cadde oldu.

Başkan Dündar, afet bölgesi ilan edilen burası için 65 milyon liralık kamulaştırma yapıldığını, 98’i mesken, 141 işyeri olmak üzere toplam 239 bağımsız bölümün yıkıldığını ve hak sahipleriyle de yüzde 90’ın üzerinde uzlaşı sağlandığını anlattı.

Dündar, Anıtlar Kurulu’ndan çıkacak onaya göre bölgenin kale duvarı projesinin ve diğer imalatların netleşeceğini söyledi. Burada bir seyir terası planlandığını da öğrendik.

Dündar’a burada Kavaklı Mahalle Muhtarı Serap Özbay da eşlik etti. Dündar, ailesine ait binaları da kamulaştırılıp yıkılan Muhtar Özbay’a, projenin tamamlanması konusunda takiplerinin sürdüğünü ve en kısa sürede de düzenleyip kullanıma açacaklarını ifade etti.

Dündar’ın önemsediği Hisar bölgesinde öyle tarihi zenginlikler var ki, bunları turizm profesyonellerine açmak gerekiyor. Fakat kale duvarlarına bitişik tüm çirkin eklentilerin temizlenmesi de şart. Bunun için de daha çok kamulaştırma kaynağına ihtiyaç var.

Yapılan tüm çalışmaların bu amaçla sürdüğünü biliyoruz.

Başkan Dündar öyle anlaşılıyor ki, 3. döneminin sonunda Hisar’da da kalıcı izler bırakacak.

 

Cömez: 2024’te de iddialıyız

Programın sonundaki Sümbüllü Bahçe Konağı’ndaki soluklanma molasında söz alan AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez de Osmangazi’de 2004 yılından bu yana AK Parti belediyeceliğinin devam ettiğini ve ilçeye kalıcı eserler kazandırıldığını anlattı.

Cömez, 2024 seçimlerinde de AK Parti olarak yine iddialı olduklarını vurguladı.

Dündar’ın hemen her proje tanıtımı ve basın toplantısında yanında gördüğümüz Cömez’in, başkana siyaseten de destek verdiği anlaşılıyor.

İki başkan arasındaki bu uyumun ilçeye de olumlu manada yansıdığını görüyoruz.

 

Başkan Aktaş ve Yılmaz’ın Ankara’daki Bursa mesaisi

Bursa’nın bize göre en çok üzerinde durulması gereken sorunlarında biri kentiçi trafik diğeri de kentsel dönüşüm.

Kentiçi trafiğin rahatlatılmasına dönük Büyükşehir Belediyesi’nin çabaları sürerken, kentsel dönüşümün de Yıldırım ilçesinde daha da yoğunlaştığını görüyoruz.

Muhtemel bir depreme hazırlık babında Ankara yolu altı ve üstünün komple elden geçirilmesi gerektiği malum.

Bu minvalde dün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın Ankara’da bir dizi temasta bulunduklarını görüyoruz.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve bürokratlarıyla bir araya gelen iki başkanın, Bursa hakkında istişarelerde bulunduğu ve şehirde hayata geçirilen ve yapımı planlanan projeleri ele aldıklarını öğrendik. Buna ilişkin Başkan Aktaş’ın sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım gözümüzden kaçmadı.

İki belediyenin yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinin Yıldırım’da dikkat çekmeye başladığını biliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X