İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın kurtuluşu kentsel dönüşümde 

Köşe Yazısını Dinle
Birinci derece deprem kuşağında bir il olup işi ağırdan almak telafisi güç sonuçlar doğurabilir.
Bursa çürük konut stokuyla aşırı risk altındaki bir kent. Bu nedenle zaman kaybı muhtemel bir depremde kayıpları da artıracaktır.
Dün sabah Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı‘nın davetiyle tüm gün Büyükşehri Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile kentsel dönüşüm projelerini dolaştık. Aktaş’ın yanına bürokratlarını alarak yaptığı bilgilendirme turunun dönüşüm konusunda Bursa‘nın işe bir yerlerden başladığını gösteriyor. Bu bile Bursa adına umut verici.
Büyükşehir‘in dönüşüm projelerinde kent adına sevindirici ilerlemeler var. Geçmişte Nilüfer‘de ranta dönüşen çalışmaların asıl olması gereken alana kaymasını da önemsiyoruz.
Osmangazi ve Yıldırım‘da yoğunlaşan dönüşüm projelerinde çokça yol alınmış. Sabah Sıcaksu ile başlayan dönüşüm şantiyesi ziyaret programının finalini akşam Hanlar bölgesi ile yaptık.
Sıcaksu‘da zemini sağlama alabilmek için 5 binin üzerinde fore kazık çakılmış.
Bölgenin bir kısmı termal alana ayrılmış. Bursalı bir yatırımcının projeye ilgisi çekilmiş. Buranın keşke tümü termal alan olarak hayata geçirilebilseydi, ama o artık zor. Başkan, Sıcaksu termal projesi için bölgede yatırım ikliminin oluşmadığına işaret etti.
Merinos stadına kadar bölgenin etap etap  boşaltılıp dönüştürülmesi planlanmış. Başkan Aktaş burada daire satmayı düşünmediklerini, 690 dairenin tümünü dönüşüm için kullanılacağını duyurdu.
19 hektarlık alanda hak sahipleriyle yüzde 100′lük uzlaşı sağlanmış. Sıcaksu’dan başlayacak dönüşüm bölgeye yayılmalı.
Beşyol‘daki dönüşümde de artık geri sayım başlamış. Başkan Aktaş gazetecilere burayı dolaşırken hak sahiplerine eylülde evlerini teslim edeceklerini, diğer etaplara da girip Beşyol köprülü kavşağının kollarını da tamamlayacaklarını ifade etti. Binalar gerçekten kaliteli yapılmış.
Beşyol’daki bu lokal proje bölgenin diğer semtlerine de yaygınlaşırsa dönüşüm tetiklenebilir.
Aktaş’ın, “Biz emlak fuarlarında daire satmak için dönüşüm yapmıyoruz” sözleri de notlarımız arasındaydı.
YİĞİTLER’DE BİR YILDA KONUTLAR BİTİRİLMİŞ
Büyükşehir Belediyesi‘nin Yiğitler‘deki lokal dönüşüm projesinin temeli geçen yıl 17 Ağustos‘ta atılmış ve 17 Ağustos‘ta bitirileceği açıklanmış. Binaları gezdik. Kutu gibi evler yapılmış. Başkan Aktaş sözünü tutmuş.
BURKENT ve yüklenici işi sıkı tutup evleri zamanında bitirmiş. Bu hız tüm dönüşüm projelerinde de sağlanmalı.
Buranın aynı zamanda Haşim İşcan‘dan başlayan yolun OTOSANSİT üzerinden Kestel‘e uzayacak güzergah üzerinde olması. Büyükşehir bölgeye 130 milyon lira harcayarak yeni bir köprü yapmış. Karapınar ve Arabayatağı dönüşümleri de önemli. Bunlara Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da destek vermiş. Dünkü programın bir bölümüne Başkan Yılmaz da katıldı. Yıldırım’ın da ses getiren dönüşüm projeleri var.
Başkan Aktaş, Arabayatağı’ndaki eski odun depolarının bulunduğu alandaki dönüşümü başlatabilmek için de çok mücadele ettiklerini anlattı.
Bursa‘nın Afganistan ve Pakistan gibi görüntülerini modern binalar yaparak değiştireceklerini kaydeden Aktaş, “Eğer Bursa bunu yapmazsa geleceğe hazırlanamaz” dedi.
Aktaş, 1050 Konutlar‘da da bugün ilk yıkımın yapılacağını da açıkladı. Bursa‘da 10 bin konutun dönüşümü için hazırlıkların sürdüğünü halen bir kısmının yapımın da devam ettiğini açıkladı.
HANLAR BÖLGESİ’NDE ÜZÜCÜ GÖRÜNTÜLER KALDIRILIYOR 
Başkan Aktaş programın sonunda bizi Çarşıbaşı Meydan Projesi‘ni de gezdirdi. Alandaki otopark çalışması yılsonunda bitecek. Hanların üstündeki kaçak eklentiler yıkılıyor. Üzücü çirkin görüntüler ortadan kaldırılıyor.
Üstelik, yıkım bedeli de mülk sahiplerinde alınacak.
Burada ufak ufak meydanlar oluşmuş. Yok olmuş ve aslına uygun yeniden inşaa edilmiş Sağrıcsungur cami ibadete açılmış.
Çarşıya bambaşka bir hava gelmiş. Ancak etraftaki hanların durumuna Aktaş üzülüyor. Özellikle Pirinç Han içindeki dükkanların kullanım tercihinden rahatsız. Çarşıbaşı Meydan Projesi Bursa‘ya değer katacak bir çalışma.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X