İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın lodosu hem iyi hem kötü

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın lodosu çok meşhur. Çatıları uçuran, ölümlere sebebiyet veren lodosun kentimizde acı izleri var.

Yıllar evvel Teferrüç’te çatısı uçan bir okulda kaybettiğimiz çocukların acısını unutmak mümkün değil.

Her büyük esintide kentte ağır hasarlar bırakıyor. Caddelerdeki asırlık çınarları, ağaçları bile kökünden söken, çatıları, bacaları insan ve araçların üzerine uçuran lodos karbonmonoksit zehirlenmelerine de sebebiyet veriyor. Bu yüzden kaybettiğimiz onca hemşerimiz var.

Lodosun bu yönü sevimsiz ama, kentin kalorisi düşük yakıt türleri ve araç egzozlarından kaynaklı hava kirliliğinin temizlemesi bakımından da zaman zaman ona ihtiyacı var.

Lodos estiğinde Bursa’nın hava kalitesi yükseliyor. Pırıl pırıl bir gökyüzü, uçsuz bucaksız görüş mesafesi yakalanıyor. Bu sayede kentin güzelliklerini ve çirkinliklerini daha net görebiliyoruz.

Önceki gece yine Bursa’nın o bildik lodosu esti. Ortalığı yıktı geçti. Meteoroloji  Bölge Müdürlüğü, Bursa Valiliği, doğalğaz dağıtım şirketi saatler önce lodosun vereceği olası hasarlara karşı yurttaşı uyarıyor.

Buna rağmen kazalar olmuyor değil.

Bursa’nın o deli lodosunun sevimsiz yönleri için uyarıları dikkate almalıyız. Aksi halde istenmedik acı olaylarla karşı karşıya kalabiliriz.

 

Türkan’ın duruşu genç gazeteciler örnek olmalı

Hafta sonu genç bir meslektaşımızı, birlikte çalışma fırsatı bulduğumuz değerli bir dostumuzu yitirdik.

Hayata hep pozitif bakan, kimseye kavgası bulunmayan, işini iyi yapan gerçek bir medya emekçisiydi Türkan Genç.

Yerel yönetim muhabirliği dönemimizde sık görüşürdük. Sonrasında dergi yayıncılığını çok sevdi, geride ‘Osmanlı’nın Kuruluş Döneminde Bursa Sultanları’ adlı kaleme aldığı ve halen de kitapçılarda satılan değerli bir eser bıraktı.

Ona günlük makale yazmasını önerdiğimizde çekingendi, fakat sonra gördük ki, bu işi de başarıyla yürüttü. Kentin nabzını iyi tutan, siyaseti, bürokrasiyi sıkı takip eden bir yazar olarak her kesimin üzerinde iz bıraktı.

Amansız illet onu aramızdan çok erken kopardı.

Türkan hep onurlu duruşuyla, dürüst kişiliği ve mesleğini seven yönüyle anılacak.

Ölümünün ardından Bursa’da onu tanıyan hemen herkesten övgü alan arkadaşımıza yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Onun bu pozitif yönü mesleğe yeni başlayan genç kardeşlerimizce örnek alınmalı.

Seni hiç unutmayacağız Türkan.

 

Pandemiye rağmen Bursa’yı büyütmek

Olay’ın artık kent yayını klasiğine dönüşen Bursa’yı Büyütenler eki bugün bayilerde bir kez daha okurla bulaşacak.

Kentin ekonomisine can veren firmalarımızın, markalarımızın, belediyelerimizin özel okullarımızın, özel hastanelerimizin başarı öykülerinin anlatıldığı, röportajların bulunduğu son sayı gerçekten kütüphanelerimizde saklanacak, ileride Bursa’nın gelişiminin izlerinin sürüleceği dopdolu bir içeriğe sahip.

Emekleriyle kentimizdeki özel sağlık kuruluşlarını, eğitimi kurumlarını, belediyelerimizi, yüzlerce kişiye ekmek veren firmalarımızı, markalarımızı okurla buluşturan arkadaşlarımızı kutluyoruz.

İcra Kurulu Başkanımız Mehmet Ali İnan’ın yönetiminde her sayısı daha da gelişen ‘Bursa’yı Büyütenler’in uzun soluklu bir yayın haline gelmesini diliyoruz.

 

Bursa’yı 2 dakikalık filmle anlatmak

Ona bir ara, ‘Tüm zamanların güzel şehri’ denmişti. Halen de öyle.

Dört mevsimin doya doya yaşandığı ender kentlerimizden biridir Bursa.

Denizinin, mavisinin, doğasının, ovasının, suyunun, tarihinin, kültürünün, Uludağ’ının tüm renkleri gelen herkesi kendine hayran bırakır. Bu açıdan ona tutkun kitlesi ülkemizle sınırlı değildir.

Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de çoğu insanın emekli olduğunda yaşamayı tercih ettiği nadir kentlerden biri olan Bursa’yı iki dakikalık kısa filmle anlatacak yarışma düzenledi.

Yarışmaya başvurular 19 Mayıs’ta sona erecek ve dereceye girenlere de toplamda 16 bin lira ödül verilecek.

Bursa’ya ve film çekmeye gönül veren hemşerilerimiz bu fırsatı kaçırmasın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X