İhsan Aydın
İhsan Aydın

Bursa’nın üniversite öğrencileri şanslılar

Köşe Yazısını Dinle

Ülke genelinde üniversiteler yeni eğitim öğretim dönemine başladılar. Üniversiteler, pandemi ve deprem dönemindeki kesintili, uzaktan öğretimin ardından, artık çoğu yüz yüze eğitimle öğrencileriyle buluştu.

Barınma sorunu üniversite öğrencileri için büyük bir dertti. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Kredi Yurtlar Kurumu’na yaptırdığı yeni yurtlarla sorun büyük ölçüde çözüldü. Artık kentlerde KYK yurdu için başvuran herkes devletin himayesindeki yurtlarda barınmaya başladı. Hatta, bir dönem sıkıntı olan İstanbul’da bile 5 bin yataklık boş kontenjan kaldığı duyuruldu.

Büyük kentlerde öğrenci olmanın zorlukları malum.

Bursa’da ise üniversite öğrencilerinin yaşamlarını kolaylaştıran düzenlemeler örnek olacak türden. Zaman zaman yazıyoruz ama geçenlerde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yeni öğrencileriyle tanışma günlerinde BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün bir stant açtığını fark ettik.

BUSKİ Genel Kurulu’nda alınan karar gereği, öğrenciliğini belgeleyen ve kirada oturan üniversitelilere başvurmaları halinde su faturalarında yüzde 50 indirim yapıyor.

BUSKİ, öğrenci tanışma günlerinde de açtığı stantla öğrencilerin bu imkandan yararlanmalarını istemiş.

Keza, aynı şekilde Bursa öğrenciler açısından en ucuz toplu taşımanın yapıldığı bir şehir olarak biliniyor. BURULAŞ’ın öğrenci abonman kartlarının aylık bedelleri de Türkiye’deki tüm büyükşehir belediyelerinden ucuz.

Büyükşehir Belediyesi’nin bir de, Bursalı 5 bin üniversite öğrencisine BURSKOOP aracılığıyla aylık bin 250 lira burs verdiğini biliyoruz.

Yine, Büyükşehir Belediyesi’nin Görükle ve kentin diğer bölgelerinde açtığı gençlik merkezleriyle de öğrencilerin yanında olduğunu hatırlıyoruz. Burada öğrenciler ücretsiz internet, çay, çorba, ders çalışma imkanları bulabiliyorlar.

Bir de Türkiye’de örnek olan kampüs içindeki öğrenciler adına yapılmış çorba çeşmesini de es geçmeyelim.

Bursa’da ayrıca üniversitelilerin barınma gibi bir sorunun da hiç konuşulmadığını ekleyelim.

Bütün bunlar toplandığında, Bursa’da eğitim öğretim gören üniversite öğrencilerinin çok şanslı olduklarını düşünüyoruz.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bu nedenle de öğrenciler ve kentten takdir gördüğünü vurgulamak isteriz.

 

Filistin için toplanıyorlar

Filistin topraklarında, Gazze’de büyük bir soykırım var. O yetmiyormuş gibi şimdi Gazze’deki halkın topraklarını 24 saat içinde terk edip, güneye doğru gitmeleri yönünde çağrılar yapılıyor. Demek ki, işgal buraya da uzayacak.

İşgalci İsrail, ABD’den dünyadan, AB ülkelerinden aldığı güçle temel insan haklarını hiçe sayan bir soykırım uyguluyor.

Gazze’de hastaneler tıklım tıklım dolu. Morglarda yüzlerce bomlarla katledilmiş Gazzeli var. Sular kesik, elektrikler yok, altyapı çalışmıyor, gıdaya erişim mümkün değil. 2,5 milyon nüfuslu Gazze şehri bir haftadır karadan, denizden, havadan abluka altında.

Türkiye her zaman olduğu gibi yine masum sivil halka yardım ulaştıran ilk ülke konumunda.

Dün ülkemizden kalkan askeri yardım uçakları Mısır’a inmeye başladı. İşgalci İsrail eğer izin verirse, Mısır’ın Refah sınır kapısından Gazze halkına ulaştırılacak.

Gazze’de insanlık dramı sürerken dünyanın değişik ülkelerinde de İsrail’i kınayan, protesto eden gösteriler var.

Türkiye’de de İsrail’e dönük protestolar başladı. Bursa’da ise bugün MEMURSEN öncülüğünde Ulucami’de öğle namazı çıkışı Orhangazi Meydanı’nda, “Soykırıma Hayır, Filistin’e Destek, Siyonizme Lanet” başlıklı bir basın açıklaması yapılacak. İsrail’in Müslüman Gazze halkına ve Filistinliler uyguladığı zulüm protesto edilecek.

Her gün evleri, şehirleri acımasızca ve orantısız biçimde bombalan Filistin ve Gazze’deki Müslüman kardeşlerimiz için bizim ise dua etmekten başka çaremiz yok.

Allah onları zalimin zulmünden korusun.

 

Kentte kışa hazırlık başladı

Kurak bir kış, ilkbahar ve yaz geçirdik. Yağışların çok az yağdığı, barajlarımızın bu nedenle çabuk boşaldığı bir süreçten geçiyoruz.

Bütün bunlar, kış aylarının da çok çetin geçeceğinin işareti olarak yorumlanıyor.

Belediyelerimiz şehri çetin kış koşullarına hazırlamak için erken tedbirler almaya başladılar. Bursa Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında kent ve ilçe merkezleriyle kırsal mahallelerin yollarındaki buzlanmaları önlemek amacıyla kaya tuzu satın alma sürecini başlattı.

31 Ekim’de yapılacak ihale ile Büyükşehir Belediyesi il genelindeki ulaşım ağında kullanılmak üzere 5 bin tonluk kaya tuzu satın alacağını duyurdu.

Kış öncesi yapılan bu hazırlıkla havaların aşırı soğuk ve buzlu geçmesi durumunda yollara serilecek.

Hemen her sonbaharda kış aylarında karlı yolların kapalı kalmaması için kent merkezi ve 17 ilçede ekiplerini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul ve Ankara’daki olumsuz manzaraların Bursa’da da yaşanmaması adına işini sağlama almış oluyor. 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X