Kısa adı BEBKA olan, Bursa Bilecik Eskişehir Kalkınma Ajansı’nın ilimiz için ne büyük bir nimet olduğunu biliyor muyuz?
Önceki gün BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim’i BUTTİM’deki ofisinde ziyaret ettik.
Öncesinde, geçtiğimiz hafta BEBKA’nın 2018 mali destek programının açıklandığı basın toplantısını da izlemiştik. BEBKA gerçekten iyi faydalanabilirse üç ilimiz için önemli bir kaynak.
Bunun geçmiş örnekleri var.
Destek olduğu kimi projelerde çok doğru seçim yapıldığını görüyoruz.
Örneğin kırsal kalkınma başlığında desteklenen Harmancık Eko Turizm tesislerinde maksat hasıl olmuş.
Bu proje sayesinde 7 bin nüfuslu Harmancık’taki tesisten iki yılda 150 bin kişi faydalanmış.
Gerim ile ajansın Bursa’daki faaliyetlerini konuştuk.
Kalkınma Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten BEBKA bu yıl üç ayrı başlık altında 3 ile geliştirilecek kamu ve özel sektör projeleri olmak üzere toplamda 16 milyon liralık destek sağlayacak.
Sektörel Rekabetçiliğin Artırılması, Endüstriyel Simbiyoz ve Kırsalda Ekonomik Kalkınma başlıklarında verilecek mali destekler için proje alım duyurusuna da çıkıldı.
Gerim’in BEBKA’nın başına getirilmiş olması hem Bursa’mız hem de diğer iki kent için büyük bir avantaj.
Çünkü kendisi iyi mühendis ve bir Bursalı.
Konu konuyu açtı.
Genel Sekreter Gerim, bugünlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin raylı sistemin geliştirilmesine dönük çabalarından bahsedince, buna kendilerinin de destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
BEBKA, aralarında raylı sistemlerin de bulunduğu sektörlere üretim altyapılarının ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi yoluyla verimliliğin ve katma değerin artırılması, ithalat bağımlılığının azaltılmasına dönük katkılar da sağlıyor.
Genel Sekreter Gerim, BEBKA’nın Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne sistemin yeni yerleşim bölgelerine uzatılmasına dönük fizibilite ve teknik danışmanlık projelerine destek verebileceklerinin kaydetti.
Bursa’da raylı sisteme lokal müdahaleler yerine makro ölçekte bakmakta fayda olduğunu söyleyen Gerim, daha fazla vakit geçirilmeden, Bursa’nın İzmir’deki İZBAN ve diğer kentlerde olduğu gibi banliyö sistemine geçmesini önerdi.
Bursa’ya bütün olarak bakıp Bursaray’ın son noktalarından itibaren Gemlik, Mudanya, Orhangazi Mustafakemalpaşa, Karacabey, İnegöl, İznik, Yenişehir ve Dağ ilçelerine banliyö sistemleriyle bağlantılarının kurulması için şimdiden çalışması gerektiğini hatırlattı.
BEBKA’nın bu amaçla üstüne düşeni yapacağından da emin olunmasını istedi.
Genel Sekreter Gerim’in önerisi yabana atılmamalı.
Bursa her geçen gün büyüyor.
Üstelik kent hızla batıya doğru gelişiyor.
Yakın gelecekte,TEKNOSAB’ın devreye girmesiyle belki de Bursa Balıkesir ile bütünleşecek.
Bu nedenle, daha çok nüfus hareketliliğinin yaşanacağı bölgelere raylı sistemin banliyö modeliyle ilintilendirilmesi kaçınılmaz olacaktır.
Kaldı ki, Bursaray’ı 17 ilçeye birden uzatmak mümkün olmadığına göre, taşra ilçeleriyle raylı sistem hatları bu sayede bütünleştirilmiş olacaktır.
Öneriyi BURULAŞ yönetiminin de ciddi olarak irdelemesinde fayda var.
Sonrasında zaten buna Ankara’nın mali desteği gerekecektir.
Bayrağı Gülşen devraldı
Bursa’nın en büyük kamu şirketlerinden biri olan BESAŞ’ta geçtiğimiz günlerde Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan görevden ayrılmıştı.
İsmi BESAŞ ile bütünleşen Aydoğan’ın ayrılışının ardından aynı göreve kurum içinden bir atama yapıldı.
Aydoğan’dan boşalan koltuğa, şirkette uzun yıllar Satın Alma Sorumlusu olarak görev yapan Hakkı Gülşen getirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından yapılan bu atamanın şirket içinde, çalışanlar arasında da memnuniyete yol açtığını öğrendik.
Zabıta’ya Karakoç geldi
Büyükşehir Belediyesi’nde Zabıta Daire Başkanı Mahmut Turna ile destek hizmetleri daire başkanı Eren Kural görevlerinden ayrıldılar. Yerlerine Zabıta’ya Enver Karakoç getirilirken Destek hizmetleri’ne ise inegöl’den bir atama yapılması bekleniyor. Öte yandan Şehir Planlama Müdürlüğü’ne İsmail ayaz, Sahil Planlama şube müdürlüğü’ne ise Ayşe Işık atandı.