İhsan Aydın
İhsan Aydın

BUSKİ arıtmaları çalıştırdı Bakanlık hibeyle ödüllendirdi

Köşe Yazısını Dinle

Gündem yoğunluğundan gözümüzden kaçmış.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerin daha temiz ve yaşanabilir kentler oluşturma çabalarına destek olmak için yönetmelik gereği Su ve Kanalizasyon idarelerinin arıtma tesislerinde kullandıkları elektrik bedelinin yarısını hibe olarak karşılamaya başlamış.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan kentimizdeki Doğu ve Batı Atık Su Arıtma  tesislerinde kullandığı elektrik bedelinin yarısını geri almaya hak kazanmış.

Bakanlık’tan BUSKİ Genel Müdürlüğü’ne geçen yıl için 9, 1 milyon liralık hibe sağlanırken, kurum önceki yıllarda devreye aldığı yenilenebilir enerji santrallerinden de 1.3 milyon liralık elektrik üretmiş.

BUSKİ böylece bir yılda 10.4 milyon liralık enerji tasarrufu elde etmiş.

Bütün bunlar yorucu ve karmaşık ülke gündeminde içimizi ısıtacak gelişmeler.

Bakanlık, temiz çevreye katkı yapan belediyeleri ödüllendirmeye başlamış.

İşin bir başka sevindirici yanı daha var.

BUSKİ arıtmalarda kullandığı elektrik bedelinin yarısını geri alarak, bunu da diğer altyapı yatırımlarında kullanacak. Yani, kurum yatırım bütçesine 10,4 milyon liralık bir ilave daha yapmış oluyor.

Bu açıdan BUSKİ yöneticilerini ve Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş’ı kutlamak gerekiyor.

Kentimiz için bir sevindirici gelişme daha var.

BUSKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın Atık Su Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik gereği Çevre İzin Belgesi verilen Kurşunlu Atık Su Arıtma Tesisi ile Kirazlı Paket Atık Su Arıtma Tesisi için de geri ödeme belgesi başvurusunu yaparak Bakanlık’tan gerekli onayı almış.

Yani, bundan böyle belge alınan bu iki arıtmanın kullanacağı elektrik faturasının yarısını Bakanlık karşılayacak.

Bursa için güzel haberler bunlar. Devamı gelmeli.

 

Doğancı’nın dörtte biri doldu

Önce yağmur ardından gelen kar BUSKİ yöneticilerinin yüzünü bir kez daha güldürdü.

Dün BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç’i aradık.

Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ, kentin su sorununu gidermeye dönük bir dizi toplantılar yapıyor.

Dün de onlardan biri gerçekleşti. Genel Müdür Gülenç ile bu toplantı sonrası konuştuk.

DSİ, AFAD, üniversiteler ve diğer kurumlarla birlikte kuraklıkla ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapıldığını anlattı. Bunlardan biri olan, yeraltı suyunun geri beslenmesini de kısa sürede başlatacaklarını söyledi.

Peki barajlarımızdaki durum ne?

Genel Müdür Gülenç son yağışlarla birlikte Doğancı Barajı’ndaki seviyenin yüzde 25’e çıktığını, yani dörtte birinin dolduğunu, derin baraj olarak bilinen Nilüfer’deki seviyenin ise yüzde 4’lerden yüzde 10’a yükseldiğini, barajlardaki su miktarının 5 metre arttığını bildirdi.

Gülenç, “Yağışlar içimizi ferahlattı, moral motivasyon oldu ama henüz risk geçmiş değil. Uludağ’da kar seviyesi yükseliyor, yağış sürecek. İlave 75 kuyumuzla birlikte bu yılı sıkıntısız atlatacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Yağışların sürmesi BUSKİ’nin en büyük beklentisi. Önümüzdeki günlerin meteorolojik verileri de yağışın devam edeceğini gösteriyor.

Hadi hayırlısı.

 

Hırsızlar sulama sayaçlarına dadandı

Bugün yazıya BUSKİ’den başladık o halde yine suyla ilgili başka bir gelişmeyi daha sizlerle paylaşalım.

Fotoğrafı Yenişehir yolu üzerindeki bahçesi bulunan bir dostumuz gönderdi.

Son zamanlarda ilçe çevresinde sayıları giderek artan hobi bahçelerinin sulama sistemlerine hırsızlar dadanmaya başlamış. Buradaki sayaç ve vanaları söken hırsızlar neyse ki, Yenişehir Jandarması’ndan kaçamamışlar. Kış nedeniyle boş bulunan bahçe evleri ve arazideki sayaçlarla vanaları çalan hırsızlar enselenmiş.

Demek ki, buraları boş bırakmamak gerekiyor.

Hırsızlara karşı cepten anlık izlenen, kamera, fotokapan, alarm, bekçi köpeği vb. gibi tedbirleri almak şart.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X