İhsan Aydın
İhsan Aydın

BUSKİ yatırımlara kesenin ağzını açtı

Bütünşehir Yasası ile birlikte Büyükşehir Belediyesi`nin en yatırımcı kuruluşlarından biri haline gelen BUSKİ Genel Müdürlüğü yeni yılın projelerini için kolları sıvadı.
Muhalefetin suya, iki seneye yayılı periyotla yüzde 100 oranında zam yapmakla suçladığı kurum, yatırımlarını da bir bir sıralamış.
Bütün bunlar için BUSKİ gelecek yıl Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve İller Bankası başta olmak üzere finans kuruluşlarına 130 milyon TL daha borçlanacak.
Kurum aynı zamanda, daha evvel aldığı kredilerin geri ödemesini de yapacak.
Hizmet sahası dört kat büyüyen BUSKİ, kırsala da kesenin ağzını açıyor.
Kurumun 2015 mali yılı bütçesi önceki seneye göre bir kattan fazla artış gösterdi.
Önümüzdeki yıl 794 milyon TL`lik bütçe kullanacak olan BUSKİ Genel Müdürlüğü, bu rakamın yarısını, yani476 milyon 325 bin TL`lik kısmını gelecek yıllara yaygın (sari) yatırımlara ayırdı.
BUSKİ 2015`de, 50 milyon TL`ye yakın içmesuyu, 168 milyon TL kanalizasyon ve yağmursuyu,100 milyon liraya yakın bakım onarım, 44 milyon TL`lik proje danışmanlık, müşavirlik hizmetleri, 2 milyon TL`lik bilişim ve 116 milyon TL`lik de çevre ve arıtma tesisleri harcaması planladı.
 
 
 
DEV HARCAMA KALEMLERİ
 
BUSKİ gelecek yıl AYB kredisinin 34,5 milyon TL`lik dilimiyle Gemlik Körfez Havzası Atıksu Arıtma Tesisleri, 33 milyon liralık dilimle Barakfakih ve Panayır kanalizasyon/yağmursuyu kollektör inşaatlarını gerçekleştirecek.
Yine, 33 milyon TL`lik AYB kredisiyle Ovaakça-Uluabat-Hasanağa kollektörlerini, 33 milyon TL ile Batı Nilüfer ana kollektörlerine harcama yapacak.
Kurum gelecek yıl gerçekleştireceği 20`şer milyon TL`lik iki ayrı ihaleyle de 17 ilçenin asfalt yapım ve onarım işlerine toplamda 40 milyon TL kaynak ayırdı.
Ayrıca, Alman KfW kredisiyle Kumla-Akçalar Arıtma Tesisi`ne 11,8 milyon TL, Kurşunlu-Gemlik-Mudanya Arıtması`na 17,7 milyon TL, Yenişehir Arıtma Tesisi`ne de 19 milyon TL ödenek koydu.
BUSKİ, devam eden HES ve RES projelerine de 5,3 milyon TL kaynak kullanacak.
 
 
 
KIRSALIN GÖLETİ BUSKİ`DEN…
 
Yatırım kalemlerinin incelediğimizde ilginç projelere rastlıyoruz.
Örneğin;
BUSKİ önümüzdeki yıldan itibaren dev altyapı ve arıtma tesisleri yapımıyla birlikte kırsaldaki sulama göleti inşaatlarına da başlıyor.
Eskiden kapatılan İl Özel İdaresi`nin yaptığı kırsal projeleri, Genel Kurul`da verilen yetkiyle BUSKİ üstlenmiş durumda.
Bu amaçla, 8 ilçenin küçük sulama tesislerine ödenek ayrıldı.
Örnek vermek gerekirse, Dürdane (Osmangazi), Osmaniye (Kestel), Küçükyenice-Yaylacık (Mudanya),Fevziye (Gemlik), Fadıl (Orhaneli), Süle (İnegöl), Belenören (Keles), Alaylı (Yenişehir).
Yine kırsala 2,5 milyon TL`lik paket mekanik atıksu arıtma tesisleri yapılacak.
 
 
 
FOLKLORİK ZENGİNLİK
 
Bursa folkloru ile de zengin bir şehir. Bu zenginliğe süreli bir folklor yayını kaçınılmazdı.
Önceki gün masamızın üstünde, değerli meslektaşlarımız Uğur Yılmaz, Hülya Güven ve Erhan Bedir`in emek verdiği, Prusa Halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü adına çıkartılmış Prusa isimli bir dergi bulduk.
İçi, halk kültürünün bir parçası olan folklorun yanı sıra unutmaya yüz tutmuş halk mesleklerini konu alan makalelerle dolu.
Ellerine sağlık.
Bursa için gerçekten bir boşluk doldurulmuş.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X