İhsan Aydın
İhsan Aydın

BUSKİ’de de değişim rüzgârı esmeye başladı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart yerel seçimleri sonrası yaşanan bürokratik ve siyasi değişimler ara vermeden devam ediyor.

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kadrolaşmasına her geçen gün yeni isimler ekliyor. Büyükşehir ile birlikte bağlı kurumlar ve iştiraklerde koltuklara yeni isimler oturtuluyor.

Büyükşehir’in ardından BUSKİ Genel Müdürlüğü’nde de bürokrat değişimlerine geçildi.

Dün bu minvalde  BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yedikardeş görevden alınarak İç Denetim Birimi’ne verildi.

Yedikardeş’e bağlı olan daire başkanlığı ve şube müdürlükleri de diğer Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim’e bağlandı. BUSKİ Yönetim Kurulu üyesi Büyükşehir’in eski Genel Sekreteri İsmail Yılmaz’ın da emekli dilekçesini kuruma verdiğini öğrendik. Yılmaz’ın emekli olmasıyla birlikte BUSKİ’deki boş Yönetim Kurulu Üyeliği ikiye yükseldi.

BUSKİ Bilgi İşlem Daire Başkanı Gürkan Yaman’ın görev alanı da değiştirildi. Yaman, BUSKİ’nin Basın Şube Müdürlüğü görevine getirildi.

Basın Şube Müdürü Güngör Alan da Arıtma Tesisleri Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğüne Şef oldu. BUSKİ’deki bürokrat değişimlerinin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor. Kurumda diğer bürokratların da diken üstünde olduklarını ekleyelim.

Değişim rüzgârının Büyükşehir Belediyesi’nden sonra bağlı kuruluşu BUSKİ’de de sert estiğini görüyoruz.

Önümüzdeki günlerde tepedeki ve alt birimlerdeki değişimlerin daha da hızlanacağını düşünüyoruz.

Belediye iktisadi teşekküllerinde de yönetim ve denetim kurullarına dönük CHP il ve ilçe yönetimleri, belediye başkanlıkları ile Büyükşehir arasında isim belirleme çalışmaların sürdüğünü hatırlatalım.

 

Bozbey’e 1 milyar liralık borçlanma yetkisi verildi

Belediyelerin yüklü borçları var. Borçsuz belediye zaten iş yapmamış belediye demektir. AK Parti’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde de dönemin ikinci meclis oturumunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e oybirliğiyle İller Bankası’ndan bir milyar liralık borçlanma yetkisi verildi. 10 yıl vadeli kredinin geri ödemesi Büyükşehir’e İller Bankası’ndan yatırılan vergi paylarından kesilecek. Borçlanma için belediye mülkleri İller Bankası’na ipotek edilecek.

Dönemin ikinci oturumunda, 16 Nisan’daki  meclis oturumunda Plan Bütçe Komisyonu’ndan gelen borçlanma raporuna tüm siyasi partilerin destek vermesi de dikkat çekici.

Çoğunluğun AK Parti’de olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Bozbey’e, devam eden yatırımlar, yapılacak yeni kamulaştırma ve yatırım projelerinin finansmanında kullanılmak üzere tam 1 milyar liralık yeni borçlanma yetkisi verilmiş oldu.

Bu rakam Büyükşehir’in AK Partili önceki dönem Başkanı Alinur Aktaş’ın seçim sonrası açıkladığı devrolan 7,1 milyar liralık borcun 7’de birine tekabül ediyor.

Yani Başkan Bozbey’e, göreve başlarken eski yönetimin borcunun 7’de biri oranında yeni borçlanma yetkisiyle Büyükşehir’deki görevine ‘Bismillah’ demiş oldu.

Önümüzdeki aylarda Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine BUSKİ ve bağlı iştiraklerden de yeni borçlanma taleplerinin gelmesi bekleniyor.

 

BESAŞ Genel Kurulu 30 Nisan’da yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sekiz iştiraki var. Bunların en büyük ciroya sahip olanı BURULAŞ.

BURULAŞ’ın başına Bursa’da BOYKOOP ve İstanbul Büyük Otogar İşletme Müdürlüğü tecrübesi olan Fahrettin Beşli getirildi.

Kentin en büyük ulaşım şirketinin başına böylece tecrübeli bir isim atanmış oldu. Diğer iki şirkete de daha evvel atama yapılmış.

Şimdi artık sıra şirket genel kurullarında.

BESAŞ Genel Kurulu’nun 30 Nisan salı günü yapılacağını öğrendik. Burada yeni Yönetim Kurulu üyeleri belirlenecek. BESAŞ ile birlikte BURULAŞ, BURKENT, Jeotermal AŞ, BURFAŞ, BİNTED, Kültür AŞ ve Tarım ve Peyzaj AŞ’nin genel kurullarının da peyder pey önümüzdeki haftalarda yapılması bekleniyor.

16 Nisan tarihli meclis oturumunda şirketleri genel kurullarda temsil yetkisi Büyükşehir’in yeni Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e verilmişti. Onun olmadığı genel kurullarda da yerine vekili başkanlık etmiş olacak.

Bozbey’in önümüzdeki hafta salı günü gerçekleşecek BESAŞ Genel Kurulu’na bizzat kendisinin katılacağını öğrendik. Şirketlerdeki yeni yapılanmanın da mayıs ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X