İhsan Aydın
İhsan Aydın

Büyükşehir 300 milyon liralık kredi kullanacak

Pandemi sürecinde belediye meclislerinin toplanması yasaklanmış, sadece bir kez olağanüstü oturum izni verilmişti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi o izni 20 Mayıs’ta kullanacak.

Meclis oturma düzeni sosyal mesafe kuralına uygun biçimde ayarlanacak.

Meclisi olağanüstü toplantıya çağıran Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, üyelerden devam eden yatırımlar ve kamulaştırmalar için 300 milyon lira daha borçlanma yetkisi isteyecek.

Aktaş, Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda yarısı 10 yıl vadeli olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı bankalardan yarısı da İller Bankası’ndan olmak üzere toplamda 300 milyon lira kredi kullanımı için yetki alacak.

Oturumda BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün abonelerin su borçlarının ertelenmesi de kararlaştırılacak.

Salgın döneminde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma şirketi de çok zorlandı.

Yolcu sayıları ve gelirleri neredeyse sıfırlanan şirkete Büyükşehir’den mali destek söz konusu.

Oturumda bütçeden BURULAŞ’a mali destek yapılması da kararlaştırılacak. Ayrıca şirkete sermaye artışı için yetki verilecek.

Söz BURULAŞ’tan açılmışken bu şirkete Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın yazısı üzerine Mudanya Güzelyalı Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı’nın yat limanı kısmının işletmesinin verilmesi de görüşülecek.

 

Millet Bahçesi Otoparkı’nı BURULAŞ’ işletecek

 

BURULAŞ eski Atatürk Stadyumu arsasına yapılan Millet Bahçesi altındaki 400 araçlık otoparkın işletimini de devralacak.

Diğer yandan, oturumun önemli gündem maddelerinden biri de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile yapılacak protokol oluşturuyor.

Bu amaçla Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın yazısı doğrultusunda Emek-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı’nın yapımına ilişkin Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında protokol yapılması için yetki talep ediliyor.

Oturumda istenilen yetkinin Başkan Aktaş’a verilmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Bu bağlamda kent merkezindeki elektronik trafik denetim sistemi EDS için Valilik, Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü ve diğer resmi kurumlarla protokol yapılması için de Başkan’a yetki verilecek.

 

Jeotermal AŞ damacana pazarına da girecek

 

Öte yandan; yönetim değişikliğinin ardından yeniden yapılanma sürecindeki Jeotermal AŞ de damacana pazarına girmek için bir dizi yatırım kararı aldı.

Jeotermal AŞ, Büyükşehir Belediye Meclisi’nden de bu yatırım ve yapılanmalar için 10 milyon liralık bir borçlanma talep etti.

Mevcut ana bayilik sistemini karşılıklı anlaşma yoluyla fesheden Muradiye Su’ya yeni bir marka ve pazar ağı oluşturularak damacana pazarına girilmesi öngörülüyor.

Şirketin bu amaçla bölgede yeni bir su kaynağı üzerinde anlaşma sağladığını da ekleyelim.

 

Eskişehir Han Oteli satışa çıkıyor

 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin olağanüstü oturumunda Tarihi Hanlar Bölgesi’nin açılması için de düğmeye basılacak bir kamulaştırma kararı alınacak.

Bu kapsamda daha evvel Bursa’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte açıklanan dönüşüm programı çerçevesinde Zafer Plaza ile Ulucami arasındaki 70 parselin kamulaştırma programına alınması da görüşülecek. Kamulaştırma kapsamında tescilli Merkez Bankası yapısı ile Zafer Plaza’nın üst parçası bulunmuyor.

Diğer yandan;
Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırılarak restore edilen ve halen otel olarak çalıştırılan Kayhan’daki Eskişehir Han’ı da satacak. Oturumda hem bu otel hem de Mustafakemalpaşa’da üstünde mısır kuruma tesisi bulunan arazi için satış yetkisi alınacak.

Yine Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın talebi üzerine Büyükşehir’e ait kimi parseller yağmursuyu uzaklaştırma yatırımları borcu için BUSKİ’ye devredilerek mahsuplaşılacak.

Oturumda ayrıca salgın nedeniyle Büyükşehir Belediyesi mülklerindeki kiracıların borçları tehir edilerek yüzde 50 indirimli olarak tahsiline ilişkin de Plan Bütçe Komisyonu raporu da kabul edilecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X