İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Büyükşehir kendi elektriğini üretiyor

Dünyanın elektrik enerjisine olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Büyüyen, gelişen Türkiye’nin de elektrik talebinin tümü yerli kaynaklarla karşılanamıyor. 
Elektrik santralları için ithal ettiğimiz doğalgaza ülke olarak müthiş bir döviz ödüyoruz.
Büyükşehir Belediyesi hem kendi elektriğini üretmek hem de döviz kaybını önlemek için yenilenebilir enerji türlerine son dönem küçümsenmeyecek yatırımlar yaptı. 
Bunların bir bölümü devreye girdi.
Güneş, evsel atık çamurunu yakma, metan gazı ve hidroelektrik santrallarından elde edilen enerji Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraklerinin elektrik faturalarını azalttı. 
​Önceki gün Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile BUSKİ Genel Müdürlüğü’nce projelendirilip devreye alınan Dobruca D-0 Su Deposu çıkışındaki Hidroelektrik Santralı’nı dolaştık.
Gördük ki, eski bir deyişin aksine artık su akıp, Türk bakmıyor. 
Mühendislerimiz geliştirdikleri projelerle suyu depodan şehir şebekesine vermeden önce trübinden geçirip elektrik enerjisi üretiyor. 
Sağlık açısından hiçbir sakıncası yok.
Başkan Altepe, gerek İl Sağlık Müdürlüğü gerekse DSİ uzmanlarının yaptıkları tahlillerde insan sağlığını etkileyici hiçbir zararlı maddeye rastlanmadığını söylüyor. 
Tesisi de yine bir devlet şirketi olan TEMSAN kurmuş. Trübinler şirketin Diyarbakır’daki fabrikasında üretilmiş. 
Başkan Altepe, BUSKİ olarak buraya 2.2 milyon TL yatırım yaptıklarını ama bir yılda 800 bin TL‘lik enerji ürettiklerini açıkladı. 
Yani tesis kendini neredeyse 2,5 yılda amorti edecek.
Üstelik doğa dostu. Çevreye en ufak bir zararı yok. Deponun çıkışında doğa ile iç içe. 
Atmosfere en ufak zararlı bir salınımı yok. Altepe bunun üstüne basa basa vurgu yapıyor. “Santrallarınızın hiçbirinin çevreye ve canlılara zararı yok” diyor.
Santralda üretilen elektirk Doburca Artıma Tesisleri’nde kullanılıyor. Artan kısmı UEDAŞ‘a satılıyor.
 
Başka hangi yatırımlar var?
 
Başkan Altepe diğer yatırımlardan da bahsetti.
Örneğin; tamamlanan ve bir ay içinde devreye alınacak Çekirge Su Deposu D-13’teki HES yılda 6 milyon KWH elektrik üretecek. Bu tesis de 4,6 milyon liraya maloldu. 
Keza D-46 Deposu arasizine 140 bin maliyetle kurulan Güneş Enerji Santralı yılda 350 bin KWH elektrik üretecek.
Yine Batı Atıksu Arıtma Tesisleri‘ne kurulan GES‘ten yılda 180 bin KWH enerji elde ediliyor. Buraya da 427 bin TL harcanmış.
Yeni planlanan tesislerden de bahsetti Başkan Altepe.
Bunlar D-12 Su Deposu HES yatırımı. Karacabey Hayırlar Köyü Rüzgâr Enerji Santralı. D-12 Su Deposu’na yılda 350 bin KWH elektrik elde edilecek GES. 
Yenişehir Atıksu Arıtma Tesisileri’ne 500 bin KWH GES.
İnegöl içme suyu kaynakları üzerine inşa edilecek 3 HES yatırımı. 
Bu 3 HES’ten BUSKİ yılda 10 milyon KWH elektrik enerjisine kavuşacak.
 
Çöpten 47 bin konuta enerji
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe Hamitler Yenikent Katı Atık Deponi Sahası Metan Gazı Sanrtalı’nın 2015 yılında devreye alındığını buradan şimdiye dek 42 milyon TL‘lik elektrik üretildiğini de açıkladı. Bunun da yılda  47 bin konutun elektrik ihtiyacına denk geldiğini aktardı. Altepe yap, işlet, devret yöntemiyle kurulan santrala hiç yatırım yapmadan Büyükşehir olarak yılda 10 milyon TL gelir elde ettiklerinin altını çiziyor. 
Büyükşehir Belediyesi’nin BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisleri’nde kurduğu çamur yakma tesisi de önümüzdeki aylarda devreye alınacak ve burada doğaya zarar vermeden yakılacak çamurlar elektrik enerjisine dönüşecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X