İhsan Aydın
İhsan Aydın

Büyükşehir’de sessiz bekleyiş

Bursa’da belediye tarihinde eşine rastlanılmayan istifanın ardından Büyükşehir Belediyesi’nde sessiz bir bekleyiş hakim.

Büyükşehir’de şimdi, üst düzey bürokratlar, danışmanlar, belediye şirketlerinin genel müdür ve yönetim kurulu üyeleri, hatta en altta çalışanına kadar yeni başkanın kim olacağını merak ediyor.

Önceki gün partisi tarafından istifa etmek zorunda bırakılan Büyükşehir’in eski Belediye Başkanı Recep Altepe’nin boşalttığı koltuk için isim arayışı da devam ediyor.

Bu konuda Genel Merkez tarafından istişare ve kamuoyu araştırmalarının da yapıldığı konuşuluyor.

Altepe’nin koltuğuna Büyükşehir Belediye Meclisi’nden bir isim oturacak.

Fakat buna da yine Ankara karar verecek.

Devlette devamlılık esastır.

Yasa gereği boşalan Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine de dün Vali İzzettin Küçük tarafından Büyükşehir Belediye Meclis 1. Başkanvekili Atilla Ödünç görevlendirildi.

Aynı zamanda İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı da olan Ödünç, Meclis’in seçeceği yeni Büyükşehir Belediye Başkanı belirleninceye kadar Büyükşehir’e vekalet edecek.

Bu arada Vali Küçük’ün, önümüzdeki hafta başından itibaren Büyükşehir Belediye Meclisi’ni tek gündemli başkanlık seçimi için toplantıya çağırması bekleniyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ezici bir üstünlüğe sahip olan AK Parti Grubu’nun ilk turda yasanın istediği üçte ikilik çoğunluğu yakalayıp yeni başkanı seçmesine de kesin gözüyle bakılıyor.

Zira, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde toplam 101 üye vardı.

Altepe’nin istifasıyla bu sayı 100’e düşmüştü.

70 meclis üyesi bulunan AK Parti’nin, daha ilk turda üçte ikilik çoğunluğu sağlayıp, fire vermemesi durumunda kendi adayını rahat biçimde seçtirmesi bekleniyor.

Bu konuda katı bir siyasi disipline sahip olan AK Parti’nin tıpkı İstanbul’daki başkan seçiminde olduğu gibi Meclis’te hiç firesiz yeni başkanı seçeceği dillendiriliyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için AK Parti’nin göstereceği aday için ikinci ve üçün turlara gerek kalmayacak görünüyor.

Bursa önümüzdeki haftadan itibaren 2019 yerel seçimlerine kadar kenti yönetecek yeni Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kim olacağını merak ederken, belediye bürokrasininde de hareketlilik başladı.

Başkan Altepe’nin çok yakınındaki bir bürokratın, daha istifa gerçekleşmeden kendisini başka bir birime atattığı konuşuluyor.

Belediye kulislerinde aynı bürokratın il dışına tayin istediği de dillendiriliyor.

Peki, Başkan Altepe ile birlikte 8,5 yıldır görev yapan yakın çalışma arkadaşları ne yapacak?

Onların da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde belirlenecek yeni başkanı beklediklerini söyleyebiliriz.

Buna göre pozisyon alacak isimler arasında belediye iktisadi teşekkülleri olarak bilinen şirketlerin genel müdürleri de var.

Genel müdürlerin bir kısmının dün sabah bu amaçla kendi aralarından bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını da ekleyelim.

Öte yandan;

Bursa Valiliği ve AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nın da Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirket ve bağlı kuruluşlarından içinde görev tanımlarının ve isimlerinin de bulunduğu yönetim şemalarını istediğini öğrendik.

Bunun İçişleri Bakanlığı’nca mı yoksa AK Parti’nin daha sonra buralara yapacağı siyasi atamalar için mi istendiği bilinmiyor.

Yasanın emrettiği şekliyle yeni başkanı belirleyecek olan Büyükşehir Belediye Meclisi’ni önümüzdeki kasım ayından itibarende de yorucu bir bütçe maratonu bekliyor.

Kasım ayı içinde Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 Mali Yılı Bütçesi, Performans Raporu, Gelir Tarifesi ve BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün yeni yıl bütçelerinin görüşülmesine başlanacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X