İhsan Aydın
İhsan Aydın

CHP Büyükşehir’i açıkladı AK Parti ay sonuna bıraktı

Köşe Yazısını Dinle

31 Mart yerel seçimleri hiç şüphe yok ki, dağılan Millet İttifakı’nın partileriyle, birlikteliğini koruyan Cumhur İttifakı arasında büyük bir yarışa sahne olacak.

İYİ Parti ile yerel seçimde işbirliği zemini bulamayan CHP 5 şehrin belediye başkan adaylarını önceki akşam Parti Meclisi toplantısı sonrası ilan etti. Açıklananlar arasında İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir büyükşehir belediye başkan adayları ile Bolu ve 200 dolayında yerleşimin de adayları var.

Bursa’da beklenen isim Nilüfer Belediyesi eski başkanı ve 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Bozbey 2024 için de tekrar aday yapıldı. Bozbey’in ismi zaten çok uzun süre önce eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından deklare edilmişti.

CHP’nin adayı Bozbey 2019’da İYİ Parti’nin ve diğer siyasal hareketlerin de desteğiyle Millet İttifakı adayı AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile yarışmış ve seçimi 2 puan farkla kaybetmişti.

31 Mart 2024’te Bozbey’in karşısına AK Parti’nin henüz kimi aday çıkaracağı belli değil. Aktaş ile Bozbey belki de bir kez daha karşı karşıya gelecekler. Aktaş’ın, İnegöl’ün oy potansiyeli de göz önüne bulundurularak, Bursa’nın güçlü aday adaylarından biri olduğu da konuşuluyor.

AK Parti, birinci derece büyükşehir belediye başkan adaylarını ay sonuna doğru açıklayacağını  duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamayla, teşkilatlardaki ‘adaylar bu haftasonu ilan edilebilir’ beklentisini de bitirmiş oldu.

Bursa’da aday değişmezse Aktaş ve Bozbey 5 yıl aradan sonra yeniden sandıkta kozlarını paylaşacaklar.

Bu kez bir fark var.

CHP arkasında İYİ Parti desteğinden yoksun olarak seçime gidecek. İYİ Parti’nin Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu ile Büyükşehir belediye başkanlığı yarışına girmesine de kesin gözüyle bakılıyor. Bu konuda artık sadece resmi açıklama bekleniyor. İYİ Parti desteğini kaybeden CHP yeniden Bursa Büyükşehir’de iddialı olabilir mi?

Bunu bilmiyoruz.

CHP’liler yurt genelinde olduğu gibi Bursa tabanında da bir ittifak oluşacağını düşünüyorlar. İYİ Partililer kendi milletvekilleri aday olmuşken, CHP’nin Büyükşehir adayına Bursa’da oy verirler mi?

Veren çıkabilir. Bunun sonuca ne kadar etki edeceğini kestirmek güç.

AK Parti ise, Bursa’da Millet İttifakı’nın diğer partilerinin desteğini alacak gibi görünüyor. MHP başta olmak üzere Büyük Brilik Partisi, Yeniden Refah Partisi ve HÜDAPAR’ın da aday çıkarmayarak AK Parti adayını desteklemeleri muhtemel. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu partilerin liderleriyle görüşmelerini sürdürdüğünü de ekleyelim. İllerin aday açıklamalarının biraz da bu görüşmelerin sonucuna göre gecikmiş olabileceği dillendiriliyor.

İlçe aday adaylarının bekleyişi de uzayacak

İktidar partisinin, belediye başkan adaylarını bu ay ortasında açıklanmaya başlaması bekliyordu. O beklenti iki hafta daha uzamış gibi. Haliyle aynı durum ilçe belediye başkan aday adayları için de geçerli.

Keza, onların açıklanması belki de ocak ortalarına veya sonuna sarkacak. Büyükşehirler belirlendikten sonra ilçelerin belediye başkan adaylarının duyurulması bekleniyordu. Büyükşehirlerin ilk partisinin açıklanması yıl sonuna kalınca ilçeler de rötar yapacak.

Seçime 3,5 ay gibi zaman kaldı.

AK Parti’de bu süreç yavaş ilerliyor. CHP ise Bursa Büyükşehir belediye başkan adayını kesinleştirdiğine göre, ilçeleri de artık bu kapsamda zaman geçirmeksizin arka arkaya açıklaması bekleniyor.

İstifaların sarstığı İYİ Parti’de de Büyükşehir ile birlikte Bursa’nın kalan diğer ilçe belediye başkan adaylarının da birlikte duyurulacağı konuşuluyor.

 BURSAGAZ ‘maliyetli’ ve ‘riskli’ diye hat çekmemiş

Bu sütundan Çekirge sırtlarındaki Çamlıtarla bölgesi sakinlerinin doğalgaz sorununu aktarıyoruz.

Çimenli ve Funda sokaklarda gaz hattı bulunmayışına dönük sorununu yansıttığımız o yazılar üzerine BURSAGAZ’dan Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştırılan bilgi notundan öğrendik.

Meğer BURSAGAZ, semtte gaz bulunduğunu, sadece 2 sokaktaki evlerde gaz olmadığını, buralara da riskli ve maliyetli olduğu için doğalgaz hattı çekmediğini bildirmiş. Sonradan oluşan, kurumca ‘iptidai’ olarak tanımlanan bu iki sokağın aynı zamanda yürürlükteki imar planlarında park alanında kaldığı da hatırlatılmış.

BURSAGAZ’ın Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştırdığı bilgi notundan anlıyoruz ki, TBMM’den çıkan yasaya rağmen bu iki sokağın sakinleri, Bursa’nın göbeğinde doğalgazsız olarak, odun kömürle ısınmaya, tüple yemek yapmaya, elektrikli şofbenle yıkanmaya devam edecekler.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X