İhsan Aydın
İhsan Aydın

CHP Osmangazi’yi neden çok istiyor?

Köşe Yazısını Dinle

Bursa‘nın 60 dolayındaki ilden daha büyük ilçesi olan Osmangazi kurulduğundan beri siyasi partilerin gözdesi.

Büyükşehir Belediyesi‘ni kazanan partilerin önce burayı almaları gerekiyor. Çünkü, en fazla nüfus ve seçmen burada yaşıyor. Hatta, işyeri Osmangazi‘de olup başka ilçelerde oturanlar da çok.

AK Parti 2004 seçimlerinden bu yana yaklaşık 20 yıldır bu ilçeyi elinde tutuyor.

Fakat, ana muhalefet partisi CHP son iki yerel seçimde tarihinde görülmemiş bir oy oranına ulaşmasına rağmen Osmangazi‘yi alamadı. Üstelik, aynı ismi iki kez aday yaptı. Bursalı o isim aday gösterilmese CHP yüzde 45 gibi bir oy oranına ulaşabilir miydi bilmiyoruz.

Şimdi, görüyoruz ki, CHP‘nin 20 Ağustos‘taki kongre öncesi Osmangazi ilçe başkan adaylarının da en büyük vaadi 2024‘de ilçe belediyesini kazanmak. İçlerinde, belediyeyi kazanamazsa görevden istifa etmeyi açıklayanlar da var.

CHP‘nin Osmangazi ilçe başkanı kim olur buna kendi partilileri karar verecek. Fakat AK Parti, rakibi CHP‘nin karşısına bu kez hangi ismi aday gösterecek. Üç seçimi birden kazanan mevcut Belediye Başkanı partinin 3 dönem kuralına takılıyor.

CHP‘nin Genel Başkanı son Bursa mitinginde tıpkı Büyükşehir adayı gibi Osmangazi adayını da çok erken ilan etti. İki kez ipi göğüslemeye yaklaşmış ama kaybetmiş ismi üçüncü defa sahaya süreceğini açıkladı. Fakat onun da garantisi yok.

CHP‘de değişim yanlısı kesimler yerel seçim öncesi Genel Başkanı değiştirecek güce ulaşırlarsa erken ilan edilen belediye başkan adaylarının değişmesi de muhtemel. Belki de ittifak sürerse diğer ortaklar erken isimleri açıklanan adayları kabul etmeyebilirler. Nitekim, İYİ Parti şimdiden kendilerinin de aday çıkaracaklarını duyuruyorlar.

CHP‘nin Osmangazi‘yi bu kadar çok istemesi normal. 20 yıl önce sol bir belediye başkanı koltuğu AK Parti‘ye teslim etti. Sadece koltuğu değil, yeni yapıp içinde fazla oturamadığı belediye hizmet binasını da devretti.

CHP, Bursa’nın bu en büyük ilçesini alarak Büyükşehir’i de kazanabileceğini düşünüyor.  Bursalılar Osmangazi’de yapacakları tercihle belki de Büyükşehir‘in de belirleyicisi olacaklar.

Ana muhalefetin bu kadar istekli olduğu bir yeri AK Parti kaybetmek ister mi?

O da eminiz, kazanma olasılığı en yüksek bir isimle Osmangazi’yi elinde tutmak isteyecektir. Zira, CHP eğer 3. kez aday gösterirse aynı isimle seçimi alma olasılığını bir kez daha deneyecektir.

Şu bir gerçek ki, Bursa seçiminin belirleyicisi olacak ilçe Osmangazi’dir.

Osmangazi’yi kazanan Büyükşehir’i de garantiler.

Eğer ittifaklar sürmezse muhalefet iddialı olamaz 

Son Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento üyeliği seçimleri gösterdi ki, muhalefet partileri tüm stratejilerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı koltuğundan indirmek ve TBMM‘de çoğunluğu eşe geçirmek üstüne kurguladılar.

Fakat sandıktan bekledikleri sonuç çıkmadı. 2019 yerel seçimlerindeki ittifakta kısmen başarılı oldular. Aralarında İstanbul ve Ankara gibi metropol kentleri ittifak yaparak, tek aday çıkarıp AK Parti’nin elinden aldılar. İstanbul‘un kaybı AK Parti için büyük bir prestij kaybı idi. Muhalefet CHP adayları etrafında toplanıp AK Parti‘ye karşı sandıkta psikolojik bir üstünlük sağladı. Fakat, İstanbul ve Ankara’da belediyecilik anlamında bir fark ortaya konamadı.

Ağır ekonomik tablo olmasa bugün AK Parti bu iki kenti yeniden alabilecek durumda. Ekonomik kriz derinleşir, hayat pahalılığı devam ederse bu kentlerin el değiştirmesi zor.

Ancak muhalefetinde ittifak yapmadan yeni belediyeler kazanması da zor. Hatta, ellerindekilerini de korumaları riske girecektir. Bu nedenle seçime doğru ittifak arayışları yeniden hızlanacaktır.

Her parti kendi adayını çıkardığında bundan iktidar partisi avantajlı duruma gelecektir.

MHP Bursa’da yeni ilçeler isteyecek mi?

Cumhur İttifakı öyle görünüyor ki, 2024 Mart seçimlerinde de devam edecek. İttifakı oluşturan iki partinin liderlerinin bu yöndeki irade beyanları ve sıkı ilişkileri ittifakın yerel seçimde de devam edeceğini işaret ediyor.

Hem AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin kamuoyuna verdikleri, ‘iyi anlaşıyoruz, sorun yok’ görüntüsü, 2024 Mart’ında da birlikteliğin süreceği izlenimi veriyor.

MHP‘nin ülke geneli ve Bursa‘da yeni yerleşimler isteyip buralarda kendi adaylarının desteklenmesini isteyeceği dillendiriliyor.

Örneğin; Yenişehir‘e ilaveten bir dağ veya ova ilçesinde de MHP‘nin kendi adayıyla seçime gitme arzusunda olduğu konuşuluyor.

AK Parti bu isteğe nasıl yaklaşır şimdilik bilinmiyor.

Fakat , 3 ilçe CHP, biri MHP‘nin elinde olduğu belediye başkanlığı sayısını daha da azaltmaya AK Parti‘nin sıcak bakacağını da sanmıyoruz.

Yine de Büyükşehir’i kaybetme riskine karşı MHP‘den gelebilecek o talebi masaya yatıracaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X