İhsan Aydın
İhsan Aydın

CHP’den muhtarlara ‘yeşil pasaport’ talebi

Köşe Yazısını Dinle

Dün sabah Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Tuzpazarı Mahalle Muhtarı Ferruh Sevimgil’i ziyarette fark ettik.

CHP, Muhtarlık Kanun Taslağı hazırlamış ve teklifini de muhtar örgütlerine dağıtmış.

Biz o taslağı incelerken, CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da TBMM’de kameralar karşısına geçip, kanun teklifine ilişkin basın toplantısı düzenliyordu.

84 maddelik o taslakta muhtarların yıllardır dillendirdiği taleplerin büyük ölçüde yer aldığını fark ettik.

Örneğin;

Muhtarların şehir içi tüm toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanmaları, genel bütçeden il özel idarelerine ve belediyelere aktarılan paydan yüzde 1,5 emlak vergilerinden yüzde 1 oranında pay ayrılmasını, PTT’nin posta dağıtımından pay almalarını belediye ve il genel meclislerin söz ve oy hakkı sağlanması, aday olmak isteyenlerin iyi hal kağıdı ile seçim kurullarına başvurmaları ve fotoğraflı oy pusulası bastırılması, aylıklarının 3 bin 955 liraya yükseltilmesi yer alıyor.

Yine, belli bir nüfusun üstündeki mahallelere büro personeli verilmesi, Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulması, yıllık 30 gün ücretsiz izin hakkı tanınması, kadın muhtarlara da 16 hafta ücretli annelik izni hakkı tanınması ve son olarak da başlıkta belirttiğimiz gibi bir dönemden fazla muhtarlık yapanlara hususi yani yeşil pasaport verilmesi de bulunuyor.

Hepsi muhtarlar için olması gereken düzenlemeler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı’nın da vurguladığı gibi, 70’ten fazla kanunda atıf yapılan muhtarlarımız için özel bir kanun teklifi hazırlanmış olması sevindirici. Hem köy hem de mahalle muhtarlarımızı için bunun son derece yararlı olacağını düşünenlerdeniz.

Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ferruh Sevimgil, benzer bir teklifin AK Parti  tarafından da hazırlandığını söyledi, bundan da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Şimdi iki taslağın harmanlanıp, mecliste oy birliğiyle kabul edilmesi tüm muhtarları sevindirecektir.

Şunu da hatırlatmakta fayda var.

Türkiye’deki 32 bin dolayındaki muhtarın özlük haklarının iyileştirilmesinde AK Parti hükümetlerinin bugüne dek çeşitli düzenlemeler yaptığını biliyoruz.

Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlık müessesesine verdiği değer ve önemi de unutmamak gerekiyor.

Şimdi özel bir kanunla bunların perçinlenmesi söz konusu.

Bu açıdan muhtarlarımızın şanslı olduklarını düşünüyoruz.

Hemşireler de artış istiyor

Pandemi döneminde sağlık sektörünün olağanüstü bir çaba gösterdiğini ve pandeminin etkisinin kırılması konusunda hayatlarını riske attıkları görüldü.

Hükümet uzman doktor, diş hekimi ve pratisyen hekimler için ilave bir ücret artışı kararı aldı ve bunu da yasa ile TBMM’den geçirdi. O teklifle doktor ücretlerinde 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında bir artış yasalaştı.

Fakat o sektörün içinde sadece doktor ve diş hekimleri yok, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları da var.

Dün sağlıkçılar arasında emekleri hayli fazla olan hemşirelerden de hükümete dönük bir çağrı vardı.

Onlar da 1 Aralık’ta TBMM’de kabul edilen 287 sıra nolu kanun teklifine ek teklif yapıldığı hatırlatılarak hemşerilerin bunun dışında tutulmasını ‘Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı’ olduğunu hatırlatmışlar.

Yasama organının ayrımcı bir tutum sergilemesinden rahatsız olduklarını bildiren Türk Hemşireler Derneği ve diğer STK’lar yaptıkları açıklamada, “Kamuda görev yapan meslektaşlarımız adına bizlere yapılan bu negatif ayrımcılığı giderecek bir yasal düzenleme yapılmasını, açlık sınırı altında kalan maaşlarımızın insanca yaşamayı mümkün kılacak düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz demişler.

Bizce de hemşirelerin de o artıştan faydalandırılmaları gerekiyor. Bu durum iş barışına da olumsuz etki yapacaktır.

Yıldırıma engelliler için anlamlı yatırım

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Ülkemizde çeşitli etkinliklere milyonlarca engellimiz hatırlanacak.

Ancak onların yaşam standardını yükseltecek düzenlemelere, fiziki mekânlara ihtiyaç var. Halen çıkarılmış yasa ve yönetmeliklere rağmen bu kesime dönük eksikler bulunuyor.

Yıldırım Belediyesi bu çerçevede ilçeye hayırsever Makbule ve Tevfik Yıldırım’ın katkısıyla bir Engelsiz Yaşam Merkezi kazandırıyor.

Başkan Oktay Yılmaz’ın bugün saat 13.30’da Yiğitler Mahallesi’nde temelini atacağı o merkezin Yıldırım’daki engellilerimizi için yararlı olacağına inanıyoruz. Bu tür tesislerimizin sayısı artmalı.

Zira engelli yurttaşlarımız için ne yapsak az. Onlar bu ülkenin baş üstünde tutulması gereken en değerli bireyleri.

Belediyelerimizin bu gibi tesislerle engelli hemşerilerine sahip çıkmaları sadece bir gün değil, yılın 365 günü sürmeli.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X