İhsan Aydın
İhsan Aydın

CHP’nin iptal ettirdiği burs için harekete geçtiler

Şu bir gerçek ki, Türk halkı ve STK’lar üniversitelerde okuyan öğrencilere burs verme konusunda çok duyarlılar.

Binlerce sivil toplum örgütü, iş adamı ve varlıklı insanımız hayır amaçlı yüksek öğrenim öğrencilerine karınca kararınca destek oluyor.

Bu kurumlar içinde bir ara belediyelerimiz de vardı.

Bugün ülkede iyi yerlere gelmiş çoğu insanımız ve bizler de bu tür hayır kurumlarının destekleriyle öğrenimlerimizi tamamladık.

Cumhuriyet Halk Partisi 2004 yılında Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, 5102 Sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun’un ilgili maddelerini iptal ettirdi.

Siyasi kararlarıyla o dönem AK Parti hükümetlerinin elini kolunu bağlayan, adeta takoz görevi üstelenen Anayasa Mahkemesi’nin tartışmalı kararı Türkiye’de infiale yol açmış, ancak ardından siyasi partiler TBMM’de yeni bir düzenleme için adım atmamıştı.

Belediyelerden burs alan on binlerce öğrenci iptal nedeniyle mağdur olmuş, CHP’nin bu girişimi üniversitelerde zor koşullarda okuyan öğrencilere yerel yönetimlerin maddi destek vermesini engellemişti.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu bir tavsiye kararı aldı.

Karar önceki gün Alinur Aktaş Başkanlığı’nda toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nce de benimsendi.

Maddi durumu yetersiz öğrencilere yerel yönetimlerin yeniden burs vermesinin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla gerekli çalışmalar yapılmak üzere konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması kararlaştırıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çıkan bu tavsiye kararı ülkemizdeki yüz binlerce öğrenciye de yeni bir umut olacak.

Dün bu konuyu Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyon Başkanı Ekrem Çohadar ile konuştuk.

Çohadar da bir eğitimci.

Konuya komisyondaki arkadaşlarının ve meclis üyelerinin de olumlu yaklaştıklarını anlattı.

Bu konuda gerekirse komisyon olarak Ankara’ya giderek TBMM Başkanlığı ile de temasa geçeceklerini ifade etti.

Şimdi artık iş milletvekillerine düşüyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan tavsiye niteliğindeki kararı yasa teklifi olarak TBMM gündemine taşımaya kalıyor.

Öyle inanıyoruz ki, CHP de o dönem attığı yanlış adımı, önlerine gelecek kanun taslağına destek vererek telafi edecektir.

Türkiye’deki dar gelirli aile çocuklarının bu kanuna çok ihtiyacı var.

Kanunu suistimal edebilecek bazı belediyeler için de gerekli denetim mekanizmaları kurulabilir.

Teklife, ülke eğitimine önem veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olumlu yaklaşacağına inanıyoruz.

Bu açıdan ilk adımı atan Bursalı ihtisas komisyonu üyelerimizi biz de kutluyoruz.

Öneri yasaya dönüşürse, bu kıvılcım Bursa’dan ateşlenmiş olacak.

Dileriz TBMM’den de sonuç alınır.

 

Aydın’ın izahı

 

Önceki gün bu sütunlardan, CHP’nin İnegöl’ü il yapma teklifini ele almış ve bu konuda samimi olmadığına değinmiştik.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın da imzası olan kanun teklifi içinde Keles’in İnegöl’e bağlanmasının da yer aldığını, ancak buna Keleslilerin karşı çıkabileceğini aktarmıştık.

Nitekim, öyle de oldu. Ertesi gün kaleme aldığımız makalemizde de Keleslilerin Bursa’dan kopmak istemedikleri anlatılmıştı.

Kanun teklifinin hazırlanmasını da Milletvekili Aydın’ın, CHP Osmangazi ilçe kongresinde yaptığı ve ‘Bursa’nın kazanılması için İnegöl’ün il yapılmalısını’ öneren konuşmasıyla ilişkilendirmiştik.

Eksik olmasın, dün kendisiyle görüştük, Dağ yöresinden yetişmiş bir Bursa Milletvekili olan Aydın ile bu konuyu konuştuk.

Vekil Aydın, parti politikası gereği bizzat Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu tarafından hazırlanan kanun teklifine bir Bursa milletvekili olarak imza atmaktan geri duramayacağını söyledi.

İnegöl’e bağlanacak ilçeler konusunda kendisin bir bilgisi olmadığını belirten Aydın, “Keles’teki hemşerilerimiz İnegöl’e bağlanmak istemeyebilirler. Bu onların doğal hakkı. Bu konuda ben de referandum yapılmasından yanayım” diye konuştu.

Vekil Aydın, teklifin kendi demeçlerinden sonra gündeme gelen bir şey olmadığını, bu konuda Meclis’e daha evvel iki kez taslak sunulduğunu, ayrıca CHP Genel Başkanı’nın İnegöl’e söz verdiğinin altını çizdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X