İhsan Aydın
İhsan Aydın

Çilek üreticisi mağdur oldu yabanmersini ise sevindirdi

Köşe Yazısını Dinle

Kurak geçen kış mevsiminin ardından bahara ve yaza aşırı yağışlarla giren Bursa’da üretici bu durumdan hem memnun hem de değil.

Kimi ürünler yağışlardan fazlasıyla etkilendi. Üretim rekoltesi azaldı. Kimilerinde de yüzler güldü.

Büyükorhan’da kokulu Dağ çileğinin bu yıl değerini bulmaması ve tüccarın geçen yılın altında fiyata üreticiden satın alması çiftçiyi perişan etti.

Çilek üreticileri bu yıl emeklerinin ve harcadıklarının karşılığını alamamaktan yakınıyor. Bölgenin en çok ekonomik getiri sağlayan ürünlerinden biri olan yabanmersini hasadına ise başlandı. Yabanmersinini geçen yıl bölgenin bu alandaki tek kooperatifi olan Orhaneli Yabanmersini Üreticileri Kooperatifi toptan pazarlamıştı.

Bu yıl bölgedeki üretimi daha da yaygınlaşan yabanmersinini üreticiler bireysel olarak da pazarlamaya başladılar. Paketlenmiş olarak, kargoyla isteklilerin adresine gönderilen yabanmersini meyvesinin ekşi ve tatlı arası bir aromaya sahip olması farklı bir damak zevki oluşturuyor.

Orhaneli merkez ve kırsal mahallelerinde üretimi her geçen yıl artan yabanmersininin ilk yıllarda Uzakdoğu ülkelerine de ihraç edildiğini hatırlıyoruz. Bölgeye ekonomik getiri sağlayan yabanmersininin şifalı yönü de bulunuyor.

Yağışlar yüzünden hasadı geciken yabanmersini için Orhaneli Karagöz Festivali iptal edilip ileri bir tarihe ötelenmişti.

Dağ ilçelerinin önemli gelir kaynaklarından biri haline dönüşen yabanmersini üretimini Büyükşehir Belediyesi iştiraki Tarım ve Peyzaj AŞ de desteklemişti. Üreticilere ücretsiz fide dağıtan şirket bu yolla bölgenin ekonomisinin canlanmasına katkı sunmuştu.

Önümüzdeki yıllarda ilin güneyindeki Dağ ilçelerinin yabanmersini üretiminde Bursa’da lider olmaları bekleniyor.

 

Meskun mahal ralli pisti mi?

Fotoğrafı bölgede oturan bir dostumuz gönderdi.

Önceki akşam Osmangazi ilçemizin Soğanlı Mahallesi’ndeki Çelebi Mehmet Bulvarı’nda facianın eşiğinde dönülmüş. Armutlu Cami önünde aşırı hız nedeniyle kontrolden çıkan bir araç park halindeki araçlara çarpmış, takla atarak kaldırıma ters düşmüş.

Neyse ki, sürücü dışında yaralanan olmamış.

Çok nüfusun yaşadığı ve birden fazla mahallenin ulaşım aksı olarak kullandığı Çelebi Mehmet Bulvarı’nda yer yer hız kesici setler bulunsa da gece vakti araç azlığı fırsat bilinerek yapılan aşırı hız bazen böyle üzücü sonuçlara yol açabiliyor.

İnsanların yaşamını tehlikeye atacak şekilde meskun mahalde aşırı hız yapan sürücünün trafik kurallarını hiçe sayması kendisine de pahalıya mal olmuş görünüyor.

Yaya yoğunluğunun fazla olduğu bir saate denk gelse, bölgede belki de Allah korusun ölüme de sebebiyet verilebilirdi.

Bulvarın daha çok kontrol altına alınmasında fayda var. Emniyet Trafik Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıtası’nın bu meskun mahallerdeki bulvarlarda hız azaltıcı tedbirleri almaları ve denetimleri artırmaları gerekiyor. UKOME’nin bölge için ilave kararlar almasında yarar görüyoruz.

Kimi sorumsuz sürücülerin gece saatlerinde buranın dışındaki diğer ana ulaşım akslarında da hız sınırlarını aşıp kendilerinin ve başkalarının canını riske attıklarına tanık oluyoruz.

 

Keles’in atık su arıtma tesisinin yapımı başladı

BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün, Bursa’nın tüm ilçelerini evsel atık su arıtma tesisine kavuşturma hedefinde son halka da tamamlanıyor.

Büyükorhan’ın ardından Keles’te de evsel atık su arıtma tesislerinin yapımına başlandı. 75 milyon liraya mal olması beklenen tesis tamamen BUSKİ kaynaklarıyla inşaa ediliyor.

BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç ile Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin ve bürokratları dün yapımı süren arıtma tesisinin şantiyesinde incelemelerde bulundular.

Bir yıl içinde tamamlanması beklenen tesisin hizmete girmesiyle birlikte Bursa’da arıtma tesisi bulunmayan ilçesi kalmamış olacak.

Bursa’nın güneyindeki son ilçe olan Keles’in de evsel atıkları bu tesisle arıtılmış olarak doğaya bırakılacak.

Çevre yatırımlarında öz kaynak ve dış finans kredilerinden faydalanan BUSKİ Genel Müdürlüğü bu manada ilin tümünü arıtma tesisleriyle donatmış olacak.

Bursa’nın su havzası üzerindeki Keles’in evsel atıksu arıtma tesisine kavuşacak olması bu manada önem arz ediyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X