İhsan Aydın
İhsan Aydın

Çınarları kesen İstanbul’a Bursa’dan yaşatma örneği

Köşe Yazısını Dinle

Dün sabah Osmangazi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binası karşısında fark ettik.

Osmangazi’ye bağlı Muradiye semtinin Azeb Bey Camii avlusundaki dev bir çınar dikkatimizi çekti.

1455 yılında dönemin Azeboğlu Mahallesi olarak bilinen semtinde cami inşaatı ile birlikte dikildiği ve ibadethane ile aynı yaşta olduğu yazılıyor.

Yani, o yaşlı çınarın 567 yıllık bir geçmişi var.

Fakat o dev çınar yaralı.

Çınarlarıyla ünlü Bursa, asırlardır ayakta kalan ve kurumamak için direnen o ecdat yadigârını yaşatmak için adeta bir çocuk hassasiyeti ile yaraları sarmış.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı ekiplerince onarıma alınan dev çınar yemyeşil görüntüsü ile halen, 6 asra yakındır ayakta.

Peki neden bu girişi yaptık?

Malumunuz;

İstanbul’da CHP’li Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz aylarda Beşiktaş bölgesinde, ‘çürüdüğü’ gerekçesiyle yüzden fazla dev çınar ağacını kesti.

Üstelik; bunlar kesilirken sözde çevreci örgütlerin gıkı çıkmadı.

Kamuoyu tepkisi üzerine TEMA Vakfı’nın ‘absürt’ bir açıklama ile kendini ve CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ni akladığını gördük.

Gezi Kalkışması sırasında Taksim’de 4 ağacın nakline karşı çıkan, kıyamet koparan ve ortalığı yakıp yıkan çevrelerden de Beşiktaş’taki ‘çınar katliamına’ ağzını açan olmadı.

Oysa, hemen komşu kent Bursa’da o çınarları yaşatmak için nasıl bir mücadele veriliyor.

Bunu daha evvel de sütunlarımızdan aktarmıştık.

Bursa’ya gelip koruma ve yaşatma mücadelesini incelemiş olsalar idi, belki de o çınarlar şimdi ayakta idi.

Kurudu deyip, kesmek kolaycılıktır. Önemli olan, eğer en ufak bir yaşam belirtisi var ise, onu Bursa’da olduğu gibi onarımla diriltmektir.

Bursa’da Azeb Bey Camii avlusundaki o çınar, İstanbul’daki çınar kesiciler için çok şey ifade ediyor.

Ders alabilene…

 

Kayyum kontrolüne geçen EMİRKOOP arsayı satmış

Dün bu sütunlardan 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yönetim yetkileri kısıtlanan, işlem ve fiilleri kayyum kontrolüne tabi tutulan EMİRKOOP’taki gelişmeleri aktarmıştık.

Sabah EMİRKOOP Genel Başkanı Sabri Akgün aradı.

Kayyum atanmasına neden olan ve bizim köşemizde, ‘okul alanı’ yazdığımız arsasının, ‘özel okul alanı’ olduğunu hatırlattı.

Arsanın önce Ekrem Pamuk idaresindeki davalı Sultan Konakları Yapı Kooperatifi’ne ve diğer üye tüm kooperatiflere teklif edildiğini hatırlatan Akgün, istekli çıkmayınca özel bir şirkete sattıklarını, bunu da üyelere duyurduklarını ifade etti.

Akgün, kendilerinin yasa gereği konut ve arsa dışında ticari bir faaliyette bulunamayacakları için şuyulama yoluyla envanterlerine geçen arsayı satmak durumunda kaldıklarını, bu nedenle birliği de zarara uğratmadıklarını vurguladı.

EMİRKOOP bünyesindeki 6 bin 401 metrekarelik o arsayı metrekaresi 4 bin liradan toplamda 25 milyon 604 bin liraya AKAT İnşaat şirketine sattıklarını doğrulayan Akgün, burada bir yanlış işlem olmadığını, zaten kendilerinin de kayyumdan önce Denetim Kurulu’na karşı sorumlulukları olduğunu ve bilgi verildiğini kaydetti.

Akgün, davalı kooperatifin daha evvel de buna benzer bir hukuki girişime kalkıştığını, ancak netice alamadığını, bundan da bir sonuç elde edemeyeceğini ileri sürdü.

Nilüfer’de rantı en yüksek bölgede faaliyet gösteren ve yıllardır belirli bir zümrenin kontrolündeki EMİRKOOP’ta belli ki, burayı ele geçirme ve elde tutma savaşı sürüyor.

EMİRKOOP’un adı geçmişte bir ara, dar gelirli ailelerin kurduğu-kuracağı kooperatiflere değil, yap-sat işi yapan çevreler, müteahhitler ve nüfuzlu siyasilerin ailecek kurdukları sözde kooperatiflere arsa tahsisi ile anılmaya başlanmıştı.

 

BESOB’da AB hibe harekâtı

Bursalı esnafın çatı örgütü BESOB’ta kongre sonrası koltuğa oturan yeni yönetimi işe de hızlı başlamışa benziyor.

BESOB, Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki STK’lar, kamu kurumları, belediyeler ve esnaf örgütlerine sağladığı hibe programları konusunda uzman bir isim olan Arzu Kırayoğlu ile çalışmaya başlamış.

Birlik Başkanı Fahrettin Bilgit ile yöneticilerin dün bu amaçla BESOB’ta bir toplantı gerçekleştirdiklerini görüyoruz.

BESOB’u AB hibelerinden faydalandırma konusunda kongrenin hemen ardından hızlı adımlar atıldığını görmek sevindirici.

Kırayoğlu daha evvel Bursa ve ilçelerindeki kimi esnaf odası ve STK’lara da AB projeleri yazmış, hibe fonlarından yararlandırmıştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X