Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın ülke genelinde ruhsatsız ya da ruhsat hilaflı yapıları kayıt altına almak için başlattığı imar barışı uygulamasına müracaatlar yılsonu bitiyor.
31 Aralık‘ta başvurularla birlikte ödeme süresi de sona erecek.
Önceki akşam yapım ve sunumunu üstlendiğimiz Olay TV’deki Olay’ın İçinden programına konuk ettiğimiz Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Faruk Çolak‘tan ruhsatsız ya da ruhsat hilaflı yapıları bulunan vatandaşlara çağrı vardı.
Çolak,imar barışı düzenlemesinin 3194 Sayılı İmara Kanunu‘na eklenen geçici bir madde olduğunu ve yurttaşların bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.
Altyapı hizmetlerinden yararlanmış olsalar bile kaçak yapıların ruhsatlı sayılmadığını, imar barışı ile bunların kayıt altına alınmış olacağını dile getiren Çolak’tan vatandaşlara başka uyarılar da vardı.
İmar barışına başvuruda doğru ölçü bildirirminin zorunlu olduğunu, az ödeme için eksik ölçü bildirenlerin de hukuken sıkıntı yaşayabileceklerini kaydetti.
Başkan Çolak’tan yurttaşlara önemli bir uyarı daha vardı.
İmar barışı başvurusu için gerekli olan
e-devlet şifresinin kesinlikle kimseyle paylaşılmaması gerektiğini, burada kişiye özel çok önemli bilgiler bulunduğunu, ileride bu bilgilerin şifre sayesinde kötü amaçlı kullanılabileceğini de ifade etti. Çolak, e- devlet şifresinin imar barışı başvurusu için başka şahıslar tarafından kullanılması halinde hemen değiştirilmesini de önerdi.
Vatandaşların muhakkak bir harita ve kadastro mühendisinden destek almalarını da tavsiye eden Çolak, ileride kat mülkiyetine geçiş için de buna ihtiyaç olacağını hatırlattı.
Yurttaşın en çok merak ettiği konuyu da sorduk.
Acaba imar barışına başvuru süresi yeniden uzatılır mı?
Çünkü vatandaş da yerel seçim sonuna, yani önümüzdeki nisan başına kadar sürenin ve ödemenin uzatılma beklentisi var.
Başkan Çolak bu konuda yasanın bir yıl uzatma yetkisi olduğunu, bunun da Haziran’a kadar bir uzatma beklentisi doğurduğunu anlattı.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Çolak, Bursa‘da 600 bin, yurt genelinde ise 8 milyonu aşkın imar barışı başvurusu bulunduğunu, ancak ödeme oranının yüzde 10’lar civarında gözüktüğünü de sözlerine ekledi.
Bursa’daki odalarımızın kimisi böylesi bir uyarı ve yardım görevi de üstleniyorlar.
HKMO Bursa Şubesi sadece kentimize değil, kendine bağlı diğer bölge illerinde de böylesi uyarı ve çağrılarla aynı zamanda kamu hizmeti yaptığını da söyleyebiliriz.
Rekor hangi ilçede?
AK Parti‘de bugün tüm il ve ilçelerde belediye meclis üyeliği aday adaylığı başvuruları da sona eriyor.
Tabi süre tıpkı belediye başkan aday adaylarında olduğu gibi uzamazsa.
İlçe belediye başkan adaylarını açıklamak için gün sayan AK Parti‘ye bu yerel seçimde de rekor sayıda belediye başkan aday adayı başvurusu oldu.
Keza aynı şekilde kimi partiler başkan adayı bile bulmakta zorlanırken AK Parti’ye ikisi için de yoğun bir başvuru bekleniyor.
Aldığımız duyumlara göre Bursa’nın en büyük ilçesi olan Osmangazi Belediye Meclisi‘nin 45 sandalyesi için yoğun bir başvuru geldiği konuşuluyor.
AK Parti Osmangazi İlçe Başkanlığı meclis üyesi sayısının 10 katı bir talep bekliyor.
Başvurunun 450’yi bulabileceği belirtiliyor.
Rakamlar bu akşam netleşecek.
Bakalım 31 Mart yerel seçimlerinde en fazla meclis üyesi aday adayı başvurusu alan ilçe hangisi olacak?