İhsan Aydın
İhsan Aydın

Çöp vergisinde indirim olmalı

Soğuk kış günlerinde vatandaşın içini ısıtacak indirim haberleri gelmeye devam ediyor.

Ekonomik durgunluğun yurttaş üstündeki baskısını aza indirmek amacıyla merkezi hükümetin başlattığı doğalgaz ve elektrik indirimlerine Bursa’dan bir destek daha geldi.

Gerçi Bursa Büyükşehir Belediyesi geçen yılın kasım ayından bu yana su ve toplu ulaşımda iki kez indirime gitti.

Önceki akşam toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Başkan Alinur Aktaş tarafından su fiyatlarında yılın üçüncü yüzde 10’luk indirimi daha müjdelenmiş.

Başkan Aktaş’ın Ankara merkezli başlatılan indirimleri çok önceden Bursa’da yürürlüğe soktuğu biliniyor.

Bu müjde, su fiyatlarında hissedilir oranda yeni bir ucuzlama demek.

Bir yılda yüzde 30’a varan indirim abonelerin cebine de büyük katkı anlamına geliyor.

Ancak faturalardaki indirim sadece su bedelinde kalıyor.

Çünkü, ilçe belediyeleri adına yasa gereği BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün su faturalarıyla birlikte tahsil ettiği evsel katı atık (çöp) bedelleri faturaları kabartan en büyük etken.

O rakamlar yeni yılda yeniden artacak. İlçe belediyeleri 2019’un yeni çöp bedellerini meclislerinden geçirdi, bütçelerinin gelir hanesine de yansıttı.

BUSKİ suda indirim yapsa da faturalara yansıyan evsel atık bedelleri zamlanmış haliyle vatandaşı yine üzecek.

Bu açıdan, Başkan Aktaş Meclis’te de vurgulamış. İlçe belediye meclislerindeki kararla yürürlüğe giren evsel atık bedellerinin yeniden gözden geçirilmesi kaçınılmaz.

Bu yapılamazsa BUSKİ’nin indirimi sadece su hanesinde gözükecek.

Siyasi otorite ve Valilik bu konuda ilçe belediye başkanlarına da baskı yapmalı.

Gerekirse, katı atık bedellerinin düşürülmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı  ve Vali Bey yasal yetkilerini kullanmalı.

 

Binlerce taşeron için sözleşme mi?

 

Asgari ücrette yapılan yüzde 26’lık sürpriz zam yerel yönetimlerdeki emekçilerin beklentilerini de artırdı.

aktas-002.jpgBursa Büyükşehir BelediyesiBUSKİ Genel Müdürlüğü ve kimi bağlı şirketlerinde örgütlü olan Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası Bursa Şubesi yöneticileri dün Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesi makamında ziyaret etmişler.

Hizmet-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz ile yönetici Selim Bal’ın Başkan Aktaş ile yaptıkları görüşmede Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İsmail YılmazGenel Sekreter Yardımcısı Ahmet AkaBUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de hazır bulunmuş.

Hizmet-İş Sendikası Bursa Şubesi bir süre önce Büyükşehir Belediyesi’’nin ağırlığı BİNTED olmak üzere BURBAK ve Kültür AŞ’de  istihdam edilen 4 bin dolayında işçiyi de üye yaptı.

Bakanlıktan yetki belgesi eline ulaşan Hizmet-İş Sendikası Büyükşehir’de başlayacak TİS öncesi taşeron üyelerini de kapsama aldırmak için çaba sarf ediyor.

Bu konuda dün Başkan Aktaş ile sendika yöneticilerinin yaptığı ön görüşmenin olumlu geçtiğini öğrendik.

Kadrolularla birlikte Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraklerinde toplamda 5 bin dolayında çalışan için başlatılacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Bursa’da da bir ilk olacak.

Kanun Hükmündeki Kararname ile sürekli işçi statüsüne alınan taşeronların sürece dahil edilmesi büyük beklentiydi.

Bu başarılırsa, Hizmet-İş Sendikası Bursa Şubesi’nin yeni Başkanı Mustafa Yavuz ile Başkan Alinur Aktaş da çalışanları sevince boğacak.

Görüşme olumlu geçmiş olacak ki, Başkan Aktaş da dün sosyal medya hesaplarından şu paylaşımda bulundu.

“Her zaman önce insan önce emek düsturuyla hareket ediyoruz. Hizmet-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mustafa Yavuz ile toplu iş sözleşmesi öncesi istişarede bulunmak üzere bir araya geldik. Sürecin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Şube Başkanı Yavuz da, Büyükşehir’deki TİS sürecinin tüm üye çalışanları adına hayırla sonuçlanmasını temenni ettiğini paylaştı.

İznik gibi bazı ilçe belediyelerinin önceden eski taşeronları sözleşme kapsamına aldıkları biliniyor.

Sendika, Büyükşehir’de aynı işi yapan ve çalışma barışını bozan farklı ücret ile sosyal hak uygulamalarının tüm çalışanları kapsamasını talep ediyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X