İhsan Aydın
İhsan Aydın

Cumhur rahat Millet İttifakı darmadağın

Köşe Yazısını Dinle

Cumhur İttifakının ortak aday çıkaracağı yerleşimlerde CHP‘nin işinin hiç de kolay olmayacağı anlaşılıyor.

AK Parti ve MHP liderlerinin 31 Mart yerel seçimleri için yeniden ortak isimlerle yarışa katılma kararının açıklanmasıyla birlikte CHP‘nin kimi yerleşimlerde aday bile bulamadığı görülüyor.

İstanbul ve Ankara‘da İYİ Parti işbirliğini kaybeden CHP‘nin ittifakı tabana yayma düşüncesinin bu iki dev metropolde ne derece gerçekleşeceği merak ediliyor.

İki partide de Anadolu’da da aynı sıkıntıdan bahsediliyor.

CHP‘nin belirleyeceği isimlere İYİ Parti tabanından oy gider mi? Kendi adaylarıyla seçime katılma kararı alan ve CHP‘nin işbirliği teklifini reddeden İYİ Parti’nin de il ve ilçelerde çıkaracağı adaylarla kaç yerleşimde etkili olacağı da merak konularından biri.

31 Mart yerel seçimleri İYİ Parti açısından da halkın karşısına kendini tartacağı bir süreç olacak.

Genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki birlikteliği yitiren Millet İttifakı‘nın yerel seçimdeki bu dağınık görüntüsün de alınabilecek belediye sayısını azaltması bekleniyor.

Cumhur ittifakı ise AK Parti ve MHP olarak yurt genelindeki belediyelerin tümünü kazanma hedefi ile yola çıkıyor.

Bugün yarın 31 büyükşehirde ortak adaylarını ilan edecekler. Onların içinde Bursa da var.

Bursa’da yine MHP‘nin AK Parti adayını desteklemesi bekleniyor. AK Parti‘de ise gözler, sadece bir ismin resmi başvurusu bulunan Büyükşehir’e Bursa‘da kimi aday yapacağına çevrili durumda. MHP bu desteğe karşılık Yenişehir ilçesi ile birlikte başka hangi ilçeleri pazarlık masasına getirdi? Bunun da ocak ayında netleşmesi bekleniyor.

Cumhur ittifakı açısından en rahat il olarak Bursa görülüyor. Bursa‘da ise CHP‘nin Nilüfer‘de tanınıp bilinen adayla ikinci kez Büyükşehir’i alma niyetini görüyoruz.

CHP bu defa İYİ Parti olmadan bunu başarabilir mi?

Sandık bu.

Seçmenin ve halkın ne yapacağını kestirmek güç.

CHP Dağ ilçelerinde aday bulmakta zorlanıyor mu?

Nilüfer ve Mudanya‘yı CHP‘liler seçimi kazanmanın en kolay yerleri olarak görüyorlar. Bu yüzden iki ilçeye 15‘er dolayında başvuru var. Garanti yer olarak bakılan buralara aday adayları akın ederken kimi ilçelerde bırakın aday adayı başvurusu almayı aday bulmakta zorlanılıyor.

Örneğin, ilin güneyindeki Dağ ilçelerinde KelesOrhaneli ve Büyükorhan‘a CHP‘den belediye başkan aday adaylığı için müracaat eden yok.

Keles‘te Orhan Aslan‘ın son dakika başvurusuyla taşın altına elini soktuğunu gördük.

Keza, Orhaneli ve Büyükorhan‘da da aday bulunamıyor. Sadece Harmancık‘ta başvuru yapmış Osman Aydın ismi var.

İttifakın buralarda da dağılmış olması sadece CHP açısından değil İYİ Parti açısından da sıkıntılı bir durum olduğunu düşünüyoruz.

Elbette, seçim kurullarına sunulacak aday listeleri boş kalmayacaktır.

İddialı olduğu düşünülen CHP‘ye Bursa‘nın kimi ilçelerinde aday başvurusu yapılmaması da düşündürücü.

Seçimdeki ahenk yine bozulmamalı 

Bursa hemen her seçimde siyasi partilerimiz arasında kavga ve gürültünün yaşanmadığı bir propaganda süreci geçiriyor. Münferit olaylar dışında partilerimiz seçimi genelde sıkıntısız atlatıyor.

31 Mart yerel seçimlerinde de Bursa‘daki bu uyumun devamın sağlayacak olanlar yine partilerimizin yöneticileri ve mensupları olacak.

Kavgasız gürültüsüz bir seçimin yapılması için yurttaş olarak bizlere de görev düşüyor. Siyasal farklılara saygı çerçevesinde herkesin özgürce propagandasını yapacağı bir seçim ortamı bekliyoruz.

Bursa‘nın hoşgörü kenti olduğunu bu seçimde de ispatlamalıyız. 31 Mart gecesinin sabahına herkesin çıkan sonuca saygı duyduğu bir ortama uyanmalıyız.

Seçimler tüm ülkede olduğu gibi kentimizde de demokratik ortamda hür ve adil biçimde neticelenmeli.

 

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X