Türkiye, Rusya ve Kafkaslardaki doğalgazın Avrupa‘ya nakledilebileceği güvenli bir güzergâh.
Bu açıdan hem Ruslar hem de Azeriler Türkiye’den Avrupa‘ya gaz naklinde emin buldukları bu hattı tercih ediyorlar.
Türkiye’nin büyük önem verdiği ve Azerbaycan ile birlikte yürüttüğü Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi TANAP‘ın Bursa ayağında da çalışmalar başladı.
Proje güzergahı içinde Bursa’nın 4 ilçesi de var.
Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Mustafakemalpaşa ilçelerimizin köylerinden geçen hatta çalışmalar başladı.
Hintli ortağı ile birlikte ihaleyi alan Limak Harmancık‘ta şantiye kurdu.
Önceki gün program çekimi için gittiğimiz Harmancık’ta Limak’ın Proje Müdürü Hakan Uzun ile tanıştık.
İlçeye bağlı Hobandanişment ve Köçekler mahallelerinde şantiye kurma çalışmalarının sürdüğünü bildiren Uzun, bir yandan da güzergahta çalışma yürüttüklerini söyledi.
Firmanın bölge sakinlerinden projenin çeşitli safhalarında çalışacak 400 civarında personel talep ettiğini de ekleyelim.
Henüz doğalgaz ulaşmayan dağ ilçelerimizin toprakları, uluslararası gaz şebekesinin geçtiği güzergaha ev sahipliği yapacak.
BURSAGAZ ise en geç 2 yıl içinde 4 Dağ ilçesine gaz vermeyi planlıyor.
EPDK‘dan Dağ ilçelerine yatırım izni alan BURSAGAZ’ın bu yıl işe başlaması bekleniyor.
Öte yandan, Harmancık Belediyesi‘nin ilçeye kazandırdığı EKO Turizm Tesisleri‘ndeki bungalov evlerin tümünü proje bitimine kadar TANAP’ın üst düzey yönetici ve mühendislerin kalması için kiralanmak istendiğini de öğrendik.
Belediye ise yüklenici firmaya sadece 3 bina tahsis edebilmiş.
NEREDEN GEÇİYOR?
Hattın geçeceği güzergâhı evvel Ahmet Emin Yılmaz büyüğümüz yazmıştı.
TANAP Harmancık’ta Gülözü, Nalbant, Hobadanişment, Çatalsöğüt, Çakmak Yayabaşı ve Kılavuzlar, Orhaneli’nde Çeki, Mahaller, Emir, Semerci, Baloğlu, Dereköy, Demirci, Kadıköy, Tepecik, Gazioluk Büyükorhan’nda İsmetiye, Durhasan ve Aktaş, Mustafakemalpaşa’da Yukarıbali, Karaköy, Yenikızılelma, Fındıcak, Bükköy, Eskibalçık, Yoncaağaç, Yenibalçık, Devecikonağı, Kösehoroz, Çavuş, Çardakbelen, Melik, Karaorman, Kömürcükadı, Hamidiye, Orhaniye, Lütfiye, Yalıntaş, Sünlük, Dalıca, Demirdere, Paşalar, Güllüce, Boğazköy, Kosova, Taşköprü ve Adaköy mahallelerinden geçerek Bursa‘yı terk ediyor.
Bu güzergâhlarda Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma yapılmıştı.
TANAP NEDİR?
TANAP Projesi, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazı öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşıyacak.
TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturuyor.
TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan‘ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacak.
Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alıyor.
TANAP Doğal Gaz Boru Hattı, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam bin 850 kilometre uzunluğunda.
Hattan yılda 35 milyar metreküp gaz taşınacak.