İhsan Aydın
İhsan Aydın

DAĞDER’in datasında altı bin genç beyin var

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın üye ve şube sayısı bakımından kentin en büyük STK’larından olan DAĞDER’in elinde güçlü bir dijital data var.

Bunu, önceki gün ziyaretimize gelen DAĞDER Genel Başkanı Yaşar Türk ve Başkanvekili Aydın Özdemir’den öğrendik.

Elektronik Haberleşme Mühendisi Özdemir DAĞDER’de üye kayıtlarından web sitesine, burs başvurularından aidat takiplerine kadar her şeyi dijital ortamda izlenebilir hale getirmiş.

Bunun için müthiş bir hazırlık yapılmış. Telefon mesajlarıyla aidat ödenebiliyor. Bunu şimdi sanal posla da ödenebilir hale getirmeyi planlıyorlar.

Derneğin tüm üye başvuru formları dijital ortama aktarılmış.Üyelere aidatlarını ve durumlarını buradan takip edebiliyorlar.

Özdemir’in verdiği bir bilgi var ki, iyi üniversiteleri kazanıp derneğe burs başvurusu yapmış, faydalanmış ya da faydalanamamış tüm yöre çocuklarının verileri de dijital ortamda saklanıyor. Sadece bu sayının 6 binin üzerinde olduğunu öğrendik.

Yani, çoğu doktor mühendis, mimar, hukukçu, ilahiyatçı, eğitimci ya da başka bir meslek grubuna sahip olmuş ya da olacak geniş bir portföy var. Bunların çoğu yurdun dört bir yanında dağılmış ve görev yapar durumdalar.

Özdemir, DAĞDER’in ilerideyetişmiş, donanımlı bu yöre beyinlerinden faydalanacağını, nitekim ilçe hastanelerinde doktor olarak bölge çocuklarının çalışmaya başladığını işaret ediyor.

Genel Başkan Türk, derneklerinin kurulduğu andan bu yana eğitime ve bursa önem verdiğini, şimdi kamu yararına çalışan dernek statüsü alarak buraya bağış yapacakların bunu gider olarak gösterme şansı yakaladıklarını da söylüyor.

DAĞDER bu yıl aylık 250 lira burs verecek. Bunun için şimdiden bine yakın başvuru alınmış. Komisyon ditijal ortamda alınan başvuruları inceledikten sonra vereceği burs miktarını duyuracak.

DAĞDER’e burs başvuruları cumartesi sona eriyor.


Patnos’daki ana okulu için kampanya açtılar

Gelişmiş kentlerin kimi kuruluşları öyle sosyal sorumluluk projeleri başlatıyorlar ki, takdir etmemek mümkün değil.

Ağrı’nın Patnos ilçesindeki Doğansu Köyü Anakolu’nun ihtiyaçları için Bursa’da anlamlı bir kampanya başlatılmış. Bursa merkezli Alim Okulları’nın başlattığı kampanya ile 3 sınıflı Doğansu Anaokulu’nun eğitim materyali ihtiyaçları karşılanacak. Bunun için açılan kampanyaya İBAN üzerinden nakdi katkıda bulunulabilecek.

Okul kurucusu Soner Yenilmezcan, yüreğine dokunulmuş bir çocuğun gelecek için umut olduğunu vurguluyor ve kendilerinin de Türkiye’nin her köşesinde eğitimin kaliteli bir zeminde verilmesinden yana olduklarını söylüyor.

Patnos’daki Doğansu Anaokulu’na yardım etmek isteyen hayırseverler dijital ortamdan veya 516 1600800 nolu telefondan Alim Okulları’na ulaşabilirler. Özel ve devlet okulları arasındaki bu dayanışma genişleyerek sürmeli.


Yaban mersini neden bu kadar konuşuluyor?

Yaban mersini diğer adıyla blueberry veya maviyemiş Bursa’nın belirli bir kaç ilçesinde yayılmaya başladı.

İnegöl başta olmak üzere Orhaneli ağırlıklı üretim her geçen yıl katlanıyor. Ekşimsi, farklı tattaki aromasıyla hem damak zevkimize hitap eden hem de ilaç sektöründe kullanılan bu ürün yurtdışında da çok tercih ediliyor.

Bu konuda Orhaneli’de bir Yaban Mersisini Yetiştiricileri Kooperatifinin kurulduğunu da biliyoruz.

Önceki gün meslektaşım Neslihan Çelik Alkoçlar aradı.

Meğer Bursa’ya modern bahçe sistemlerini getiren Alara’nın kurucusu Yavuz Taner’in çocuklarının bu işe de el attıklarını söyledi.

Bursa’da Safir Berry adlı bir firma kurulmuş. O firmanın bahçe buluşmalarına davetliydik, katılamadık ama sağ olsun bültenini göndermişler.

Firma satış müdürü Cihan Tozlu, farklı bölgelerde yer alan seraaltı, plastik tünelaltı, dolu/yağmur netialtı ve açık alanlardaki tesisler sayesinde farklı iklim koşullarına rağmen maviyemiş yetiştirebildiklerini vurguluyor.

Tozlu, bu yöntemle hasat süresinin de 8 aya kadar uzatılabildiğine dikkat çekiyor. Firmanın bu alanda üretim yatırım yapmak isteyenlere de bahçe kurulumundan rafa kadar her daim destek olduğu vurgulanıyor.

Şirketin Bursa’nın yanı sıra Manisa ve Antalya’da da üretime başladığını öğrenmek sevindirici. Öyle anlaşılıyor ki, yaban mersini Bursa’da geleceğin yıldız meyvelerinden biri olacak. Bu yıl kilosunun 50 liranın üzerinde satıldığını öğrenmiştik.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X