İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dağın ağabey ilçesi Orhaneli’ne şanına yaraşır hükümet konağı

Köşe Yazısını Dinle

Bursa’nın güneyindeki dört Dağ ilçesinin en büyüğü konumundaki Orhaneli’ye yeni bir hükümet konağı yapımı için harekete geçildi.

1978 yılında hizmete giren mevcut binanın yetersiz kalması üzerine ihale edilen yeni proje, eski Devlet Hastanesi ve müştemilatının bulunduğu alanda  3 dönümde inşaa edilecek.

İçişleri Bakanlığı’nın 2018 yılı yatırım programına aldığı yeni hükümet konağı projesi ancak 2023’te ihale edilebildi.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt önceki gün, İçişleri Bakanlığı’nın yeni hükümet konağının yapımını ihale ettiğini hemşerilerine sosyal medya hesaplarından müjdeledi.

Yeni binanın fotoğrafını da paylaşan Başkan Aykurt, projenin Orhaneli’ne hayır olması dileğinde bulundu.

Fotoğrafa bakınca, gerçekten proje ilçenin şanına ve büyüklüğüne yaraşır bir formda tasarlanmış. 3 dönümlük alan üzerinde modern bir yapı ortaya çıkacak.

45 yıldır eski hükümet konağının ekonomik ve statik ömrünü tamamladığı anlaşılıyor.

1987 yılında iki eski bucağı Büyükorhan ve Harmancık’ın ilçe olmasıyla birlikte Orhaneli’nin yükü azalmıştı. Arsası hazır olan projenin 1,5 yılda tamamlanması öngörülüyor.

Son dönem altyapısı yenilenen, merkez semtleri doğalgaza kavuşan, ana arterleri komple sıcak asfaltla kaplanan, atıksu arıtma ve katı atık transfer istasyonu hizmete giren, kırsal turizm projesi ve rafting parkuru ile yıldızı parlayan ilçenin yakın gelecekte ulusal gençlik kampına da kavuşacağını biliyoruz.

Adalet Bakanlığı’nın yüksek kapasiteli yeni cezaevi projesi, özel sektörün yapımına devam ettiği ferro krom fabrikası da ilçenin hareketlenmesini artıracağını düşünüyoruz.

Bu açıdan, yeni hükümet konağının yapımı kaçınılmazdı.

İçişleri Bakanlığı’nın 5 yıl sarkmalı da olsa yatırım programına aldığı yeni hükümet konağına başlıyor olmasını Orhaneli adına önemsedik.

Bağrından kopan ve Keles ile birlikte Bursa’ya üç yeni ilçe veren Orhaneli’nin hükümet konağının da ağabey ilçe konumuna yakışır biçimde yeniden inşaa edilecek olması sevindirici. Eskilerin tabiriyle, kafa kağıdımızda doğum yerimiz gözüken Orhaneli adına projeye başlanıyor olmasına biz de sevindik.

Bursa’nın manevi bir değeri daha bu kitapla ölümsüzleşti

Onu Bozüyük’teki belediye başkan yardımcılığı görevinden tanıyoruz. Mimar Hayrettin Eldemir şu an Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı olarak görevi yapıyor.

Bir dönem öğrencisi olduğu Tuzpazarı’ndaki İsmail Hakkı Tekkesi’nin manevi mimarı İsmail Hakkı Bursevi’nin yaşamını konu alan, “300. Yılında İsmail Hakkı Bursevi Dergahı” adlı kitabını Osmangazi Belediyesi yayınlarından çıkardı.

Kitabın tanıtıldığı toplantıya babamızın cenazesi nedeniyle katılamadık.

Fakat gördük ki, Bursa’nın manevi mimarlarına sahip çıkılan bir çalışma olmuş. Osmangazi Belediyesi ve Başkan Mustafa Dündar da buna destek sağlamış.

Şehrimizin, ülkemizin, Balkanların ve İslam dünyasının meşhur din alimlerinden İsmail Hakkı Bursevi’nin geride bıraktığı miras üzerindeki eğitim yuvasından bugün binlerce hafız ve din adamı yetişti, yetiştirilmeye de devam ediliyor.

Eldemir’i böylesi bir manevi şahsın yaşamını, faaliyetlerini ve Bursa’da geride bıraktığı eserleri derinlemesine irdeleyen kitap çıkardığı için kutluyoruz. Belediye olarak Tekke’nin yeni bina ihtiyaçlarına destek olan Başkan Dündar’ı da kitaba sağladığı katkı nedeniyle bir kez daha tebrik ediyoruz.

Geriye kalıcı eserler bırakabilmek önemli.

Bugünleri de gördük

Hem yazı hem son baharı hem de kışı kurak geçirdik. Barajlarımız dibi gördü. Araziler kurudu. Fakat, baharla birlikte mayıs ve haziran ayları öyle bir yağışla geldi ki, adeta ülkemizi ve şehrimizi kurtardı.

Kimi şehirlerimizi sel bastı. Başkent’de daha önceki gün Venedik’i andıran görüntüler vardı.

Yağışlar Bursa’nın barajlarını da tamamen doldurdu. Kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını  karşılayan Nilüfer ve Selahattin Saygı Doğancı Barajı’nda doluk oranları yüzde 100’e ulaştı. İki barajda da fazlalık suyun Nilüfer çayına bırakılması için kapaklar açıldı.

BUSKİ Genel Müdürlüğü de bu durumu büyük bir sevinçle abonelerine paylaştı.

Oysa, daha bir kaç ay evvel susuzluğu konuşuyorduk. Endişe ediyorduk.

Allah bereketini verdi ve barajlarımız, göletlerimiz tamamen doldu. Umarız, yağışlarla dolup taşan barajlarımız yıl boyu Bursa’ya yeter.

Bugünleri görebilmenin de şehir adına büyük bir mutluluk olduğunu düşünüyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X