Önceki gün habercilerin karşısına geçen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın üstüne basa basa vurguladığı bir konu vardı.
Kentsel dönüşümü Bursa’nın en merkezine taşıma noktasında bir semti işaret etti.
O da Etibank idi.
Yani, Bursa’nın en eski sakinlerinin, ağrılıklı Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ile diğer ilçelerinden göç etmiş yerli Bursalıların yaşadığı Demiryolualtı için Aktaş’ın kolları sıvadığını gördük.
Aktaş’ın bu amaçla Ankara’da da bakanlıklar düzeyinde temaslar başlattığını öğrenmek sevindirici. Eski yapı stokunun bulunduğu dev alanda gerçek dönüşüm için harekete geçen Aktaş’ın konuşmalarından burayı önemsediğini fark ettik.
Zira, daha evvel Osmangazi Belediyesi’nin boş rezerv alanda hayata geçirdiği dönüşüm projelerinde hedeflenen noktaya gelinememişti.
Şimdi konuya Büyükşehir Belediyesi’nin dahil olacağını görüyoruz.
Üstelik, Büyükşehir Belediyesi’nin de buradaki yapılaşma modeli için özel sektörün önünü açıcı, yol gösterici, üst ve alt ölçekli planlardaki bürokrasiyi azaltıcı, teşvik edici olması da dönüşümü hızlandıracaktır.
Yıllardır, onca kuşak burada yaşayan hemşehrilerimizi mağdur etmeyecek, semtin sakinlerini bölgeden taşınmaya zorlamayacak bir model uygulanabilirse Demiryolualtı’nda dönüşüm hızlanabilir.
Aksi halde, çok bir yol alınabileceğini sanmıyoruz.
Görüyoruz ki, Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı’da mevcut boş rezerv alanlar dışında bölgedeki dönüşüm projelerinde ilerleme sağlanamıyor.
Çünkü; bölge sakinlerinin elindeki mülkü ellerinden alıp, onları başka bir semte taşınmaya iten ve sonrasında ortaya çıkan projelerdeki daireleri fahiş rakamlara satan dönüşüm modeli kabul görmüş değil.
Bu model şimdilik, semte şehrin diğer bölgelerinden yeni sakinler taşımaktan öteye gidebilmiş görünmüyor.
Osmangazi Belediyesi’nden kat karşılığı ihale alan firmaların yüksek imar rantıyla hareket ettiği bölgede, yerleşik halkın bu modelle dönüşüme yanaşmadığı ortada.
Hatta, bir kentsel dönüşüm dayanışma derneği kurarak ortak hareket ettikleri de biliniyor.
Eğer Demiryolualtı gelecekte Bursa’nın parlayan bir yıldızı haline getirilmek isteniyorsa, bu konuda hem Büyükşehir hem Osmangazi belediyeleri hem de semt sakinlerinin üzerinde mutabık kaldıkları bir model geliştirilmeli.
Demiryolualtı, termal kaynaklara yakınlığıyla da cazibesi yüksek bir dönüşüm alanı.
Bu açıdan, baştan doğru bir dönüşüm modeli seçilirse, istenilen hedefe ulaşmak daha kolay olacak ve daha az zaman alacaktır.
Bilim coşkusu
Artık bir Bursa geleneği haline geldi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 8.sini gerçekleştirdiği THY Science Expo 2019 (Bilim Şenliği) dün TÜYAP Fuar Merkezi’nde kapılarını bilimkurtlarına açtı.
Büyükşehir Belediye iştiraki Kültür AŞ’ye bağlı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi tarafından altyapısı hazırlanan şenlikte yerlilik ve millilik öne çıkarılıyor.
Bursa’yı bu alanda Türkiye’ye model yapan şenliği şehrimizin üniversitelerinin, okullarının, teknoloji firmalarının ve minik yüreklerin sahiplenmesini önemsiyoruz.
Büyükşehir’in öncülük ettiği yerlilik ve millilik hamlesinin 4 gün boyunca kentimizdeki en küçük dimağlara kadar işleneceğine inanıyoruz.
Nitelikli işgücünün önünü de açan şenlik, kentimizden yeni yeni geleceğin bilim adamlarının çıkmasını da sağlayacaktır.
Emeği geçen herkesi kutlamak istiyoruz.
Bilimin, teknolojinin, icadın çok konuşulacağı bu etkinliğin daha uzun soluklu olmasını diliyoruz.