6360 Sayılı Bütünşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte il sınırları Büyükşehir sınırı kabul edilen Bursa’da gözler BURULAŞ‘ta.
Büyükşehir Belediyesi’nce kentin her türlü ulaşım yetkisi kendisine devredilen BURULAŞ ay başından itibaren metropol ilçe olan Mustakemalpaşa’ya otobüs seferleri başlattı.
801 Nolu hat ile karşılıklı olarak Mustafakemalpaşa-Küçüksanayi arasında her gün 20 sefer yapacak olan BURULAŞ bu uygulamayla diğer ilçelerdeki vatandaşları da beklenti içini soktu.
Mustafakemalpaşa’nın ardından metropole yeni katılan diğer 9 ilçeye BURULAŞ otobüs seferleri başlatacak mı?
Henüz net değil.
İlçelerin önemli bir bölümünde, özel sektöre verilmiş plakalı minibüs ve otobüslerle, kurulu kooperatifler aracılığıyla toplu taşıma işi yürütülüyor.
BURULAŞ bir yandan halktan gelen talepleri diğer yandan da ilçelere çalışmakta olan özel sektör taşımacılarını mağdur etmeden nasıl bir formül bulacak merak ediliyor.
BURULAŞ’ın uzun bir süre önce ana akslar üzerinde otobüs duraklarını monte ettiği biliniyor.
Bu arada Bursa’dan uzak ilçelere başlatılan otobüs seferlerinde 65 yaş üstü ve diğer ücretsiz pasoların geçmediğini de ekleyelim.
2 STK‘da kan değişimi
Haftasonu Bursa’nın iki STK‘sında kongreler vardı.
2012‘deki AK Parti müdahalesiyle sarsılan ve o tarihten bu yana çalkantılı bir süreç geçiren Bursa’nın önde gelen STK‘larından Dağ-Der’in Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirilen olağanüstü kongresinde başkanlığa Prof. Dr. Ali Kaya getirildi.
Kongreyi baştan sona izledik.
Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu‘nun divan başkanlığını yaptığı kongreye vekillerin ilgisi fazlaydı.
İki Dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, MHP Milletvekili Kadir Koçdemir, CHP’li Milletvektili Ceyhun İrgil, AK Partili vekiller Cemalettin Kani Torun ile İsmet Su kongrenin ağır konuklarıydı.
3 dönemdir yöreden seçilebilecek sıraya isim yazmayan ve bu konudaki eleştirilere kulak tıkayan iktidar partisinin kongreye Artvin kökenli iki vekili göndermesi de dikkatlerden kaçmadı.
Aydın konuşmasında, Dağ-Der’in bir siyasetçi olarak siyaset üstü tutulması gerektiğini, geçmişteki müdahaleninin doğru olmadığını üzerine basa basa vurguladı.
STK’lara yapılan siyasi müdahalenin yaralarını sarmak kolay olmuyor.
Bunu rahatlıkla gözleyebiliyorsunuz.
Dağ-Der’deki bölünmüşlük ve parçalanmışlık kongreye de fazlasıyla yansımıştı.
Katılımcı sayısı çok düşüktü.
6 şube ve 13 bin dolayında üyeye sahip derneğin kongresinde 800 civarında oy kullanılması düşündürücü.
Bu haliyle Dağ-Der’in yeniden bir toparlanma ve restorasyon sürecinin hiç de kolay olmayacağını düşünüyoruz.
Kongrede bir şey daha dikktatimizi çekti.
Kardeşlik ilişkisi başlatılan Karacabeyliler Dernek Başkanı Yüksel Ceylan‘a divan kurulunda görev verilmiş olmasıydı.
Haftasonunun bir başka önemli STK hareketliliği Bursa Muşlular Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği‘nin kongresinde yaşandı.
Yurdumuzun binlerce kilometre ötesinden gelip Bursa’yı mesken tutmuş Muşlu hemşehrilerimizin kongresi de Yıldırım Belediyesi‘nin Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
İhsan Akın ve Cahit Ozan‘ın yarıştığı kongrede kan değişimi yaşandı.
Ozan, eski başkan olan rakibini 18 oyla geçip Bursa’daki Muşluların yeni Başkanı oldu.