İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dijital kent belleğiyle geçmişe yolculuk izni

Köşe Yazısını Dinle

Şehirler geçmişin izlerini geleceğe taşımak durumundalar. Artık, devir dijital devir. Her şey bir tık kadar elinizin altında.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, kentin dijital belleğini halka açmak için güzel bir adım attı.

İlk etapta Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Araştırmaları Merkezi arşivi ile meclis kararları, Orkestra Şube Müdürlüğü, Müzeler Şube Müdürlüğü ve Kütüphaneler Şube Müdürlüğü’nün sisteme girilmiş 23 bin dijital verisi halkın kullanımına açıldı. Bunların içinde meclis kararlarından Bursa fotoğraflarına kadar her şey var.

Kent araştırmacıları için kütüphane ve araştırma merkezlerine gitmeden, eşsiz bir dijital ortam oluşturulmuş.

Dün sabah, kentin 8 bin 500 yıllık geçmişine ışık tutacak çalışmanın tanıtıldığı toplantıyı izledik. TKM’deki tanıtımda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Feti Yıldız ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer birer konuşma yaparak, şehrin geçmişini dijital ortamda dünyaya açmanın önemine işaret ettiler. Birimin bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Bayhan ile Daire Başkanı Nurullah Yıldız da Bursa için böylesi öneme sahip projeyi tanıtırken son derece gururluydular.

Kapsamlı bilgiyi ise Müzeler Şube Müdürü Goncagül Meriç verdi.

Sisteme şimdiye dek 23 bin verinin girildiğine dikkat çeken Meriç, pandemi döneminin krizini fırsata çevirerek, eldeki materyalleri dijital ortama aktardıklarını, Büyükşehir Belediyesi’nin 12 müzesinden 10’unun verilerinin sisteme girildiğini dile getirdi.

Sisteme bilgisayar ortamından girilecek, ancak buradan fotoğraf ve belge indirimi için kurum izni gerekecek.

Bursa adına güzel bir çalışmaya imza atmışlar. Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sosyal İşler  Daire Başkanlığı ve bağlı müdürlüklerinin çalışanlarını kutluyoruz.

Toplantıyı izleyenler arasında AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Andan Kurtuluş ile İl ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları da dikkatimizi çekti. Bursa’nın tarih ve arşivcileri, üniversite hocaları da şehrimiz için değeri olan toplantıya katılanlar arasındaydılar.

Umarız, Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bursa’nın tüm kurumlarının geçmişe dönük bilgileri buraya yüklenir. Bunun için zamana ihtiyaç var. Nitekim, sisteme veri girişinin kesintisiz süreceğini de öğrendik.

Hayırlı olsun diyoruz.

 

Nefesler tutuldu aday adayları beklemedeler

31 Mart için süre daralıyor. Artık üç ay gibi bir süre kaldı. AK Parti adaylarını resmen açıklamış değil. Genel Merkez’de kimi kentlerin çalışması bittiği söyleniyor. Dijital temayüllerden sonra Ankara’da yüz yüze, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantılarla teşkilat yöneticilerinin ve belediye başkanlarının eğilimleri yeniden alınıyor.

İş uzadıkça siyaset kulisleri de kaynamaya devam ediyor.

Beklenti, bu hafta sonu için kimi büyükşehirlerle birlikte Bursa’nın adayının da açıklanacağı yönündeydi.

Dün, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Ankara’ya davet edilmesi heyecana yol açtı. Bu nedenle Aktaş’ın Büyükşehir’deki kimi programlarının iptal edildiği, yerine vekillerinin katıldığı görüldü.

Öncelik, Büyükşehir belediye başkan adayının açıklanmasında. Dolayısıyla, ilçeler de burayı bekliyorlar.

AK Parti süreci ince eleyip sıkı dokuyor. Süre uzuyor ama Erdoğan’ın şehirlerde doğru isimler ve karşılığı olan adaylarla, rakipleri karşısında yarışı riske etmek istemediğini düşünüyoruz.

 

Sak’ın kooperatifleşme ile kalkınma hedefi var

Gündem yerel seçime endeksli. Dolayısıyla bugünlerde medyadaki ziyaretçilerimizin çoğunu belediye başkan aday adayları oluşturuyor.

AK Parti’den Büyükorhan belediye başkan aday adayı olan Önder Sak konuğumuzdu. Bursa’nın güneyindeki  ilçelerimizden Büyükorhan’da kooperatifleşme yoluyla tarım ve hayvancılığın gelişimine dönük projeler geliştiriceklerini söylüyor. Uzun yıllardır Uludağ Enerji’de çalışan Sak’ın kendisine görev verilmesi halinde, ilçede tarım hayvancılık, eko turizm, kooperatifleşme, gençlik ve kadın projelerine ağırlık vereceğinin altını çizdi.

Büyükorhan hayvancılığın en yoğun yapıldığı bir ilçe. Kooperatifleşme yoluyla bunun daha da geliştirilmesi, üreticinin bu yolla desteklenmesi hedefini önemsiyoruz. Aday adayı Sak da, “Partimiz görev verir, seçilirsek hep halkımızla iç içe olacağı. Büyükorhan’ı her alanda geliştirmek ve büyütmek için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

AK Parti’den 2019 yılında da aday adayı olan Sak, partisinin Osmangazi İlçe Başkanlığı’nda da yöneticilik yapmış, bu göreve talip olmak için açıklanan takvim içinde istifa etmişti.

Önder Sak’ı, sakin yapısı ve gençlik enerjisiyle görev kendisine tevdi edildiğinde Büyükorhan’a hizmete hazır gördük.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X