İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dikme’nin derneği Soydaşı bölecek mi?

Zaman zaman bu sütunlardan Bulgaristan’da yaşayan Müslüman Türk azınlığın sorunlarını ele alıyoruz.

Zira Bursa’da da o topraklardan göçe zorlanmış on binlerce soydaşımız ikamet ediyor. Hepsinin terk ettikleri ata yurtlarıyla sarsılmaz bir bağı var.

Önceki gün Bulgaristan’da asimilasyon şehidi oyarak tarihe geçen Türkan bebeğin 18 aylıkken annesinin sırtında totaliter rejim unsurlarınca katledilişinin sene-i devriyesinde, komşudaki Türk azınlığın siyasi parçalanmışlığına dikkat çekmiştik.

O yazımız üzerine dün bu ülke ile sürekli irtibat halinde olan dostumuz aradı.

Meğer Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımıza dört parti yetmemiş, şimdide Eğridere (Ardino) Belediye eski Başkanı ve tarım bakanı Mehmet Dikme’nin de Alternatif Dernek adıyla bir STK kurduğunu söyledi.

Müslüman Pomakları da çatısı altına alacak bu STK’nın önümüzdeki 28 Mart’ta yapılacak Parlamento seçimlerinde Hıristo İvanov’un lideri olduğu ‘Bulgaristan İçin Demokrasi’ adlı partiyi destekleyip, aday çıkaracakları iddia ediliyor.

Bulgaristan’daki Müslüman Türk azınlığın bölünmüşlüğünün baş mimarı görünen ve kısa adı HÖH olan, Hak ve Özgürlükler Hareketi’ne alternatif olarak kurulan derneğin, Kuzey Bulgaristan’daki nüfusu içine alan bir yapılanma ile Bulgar partilerine çalışacağı ayyuka çıkmış durumda.

Yine Türk nüfusa başka Bulgar partilerinden de seçilebilecek sıralara milletvekili adaylığı sözü verenlerin de olduğunu öğreniyoruz.

Bütün bunlar komşudaki soydaşın parça parça bölündüğünün görüntüsü olarak karşımızda duruyor.

Bu bölünmüşlükten HÖH’ün ve diğer partilerin seçim barajını aşıp parlamentoya yeteri kadar milletvekili sokabilmesinin de artık kolay olmayacağını düşünüyoruz.

Eski tarım bakanı Mehmet Dikme, Kral Simeon hükümetinde görev yaparken adı ‘yolsuzlukla’ anılması üzerine istifa etmişti.

Soydaşların bu denli parçalanması üzücü bir durum. Komşuda azınlığa hitap eden her yeni parti ve STK’nın bunu daha da derinleştirdiğini görüyoruz.

Türk dış politikasının buradaki parçalanmışlığa el atması şart.

Bulgaristan’daki başka bir tehlike de devam eden siyasi krizle birlikte ülkede ‘etnik çatışma’ riskinin giderek artması.

 

BUSKİ İnegöl’deki 25 dönüm arazisin satıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi kuruluşu BUSKİ Genel Müdürülüğü, İnegöl’deki 25 dönümlük arazisini satışa çıkardı.

İlçeye bağlı Çitli Mahallesi’ndeki arsa 1,5 milyon lira muhammen bedelle açık artırma yöntemiyle satılacak.

İhale BUSKİ Genel Müdürlüğü’nde 8 Ocak’ta gerçekleştirilecek.

Kurumun yeni yıldaki ilk satış ihalesine katılım yüksek olursa, rakamın artabileceğini söyleyebiliriz.

Satıştan elde edilecek gelir, kurumun altyapı yatırımlarında kullanılacak.

Büyükşehir 8 ilçe için

parke taş alımına çıktı

Yeni yıl ile birlikte hizmet ve yatırım ihalelerini de düğmesine basılıyor. Yeni bütçelerle birlikte belediyelerimizin ihale birimleri şimdiden hazırlıklarını yaptılar bile.

Büyükşehir Belediyesi yılın son günlerinde il genelindeki 8 ilçenin mahallesine döşenecek parke taşlar için alım ihalesine çıktığını duyurdu.

27 Ocak’ta gerçekleşecek ihale ile ilk etapta Mustafakemalpaşa, Karacabey, Nilüfer ve Mudanya ilçelerinde kullanılacak parke taşı için 175 bin metrekarelik alım yapacak.

Büyükşehir yine, Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık İlçelerinde kullanılmak üzere de 150 bin metrekarelik beton parke taşı satın alacak.

Ağırlıklı kırsal mahallelere gönderilecek parke taşlar için önümüzdeki aylarda diğer ilçelere de alım yapılması bekleniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X