İhsan Aydın
İhsan Aydın

Doğalgaz desteği Mart’ta başlıyor

Köşe Yazısını Dinle

Devletin öteden beri, kış aylarında dar gelirli yurttaşlarına dağıttığı kalitesiz kömürler hep sorun oldu.

Dev metropollerde hava kirliliğine yol açan, kalorisi düşük, kükürtdioksit oranı yüksek yerli kömürler yüzünden kışları şehirlerde nefes alınamaz hale gelinmişti.

Doğalgaz ile bu sorun büyük ölçüde çözüldü. Ülkenin tüm il ve ilçeleri doğalgaza kavuşturuldu. Buna rağmen, havası kirli kentlerimiz yok değil.

Çünkü; halen, doğalgaz şebekesi olsa da yakacak olarak katı yakıt kullanan şehirlerimiz ve ailelerimiz var.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı anlaştı. Artık vatandaşa yakacak yardımı olarak nakit doğalgaz faturası desteği de sağlanacak.

Buna ilişkin çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu ve başvurular da şubatın yarısından itibaren e-devlet ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılabilecek.

Bu amaçla tüm il ve ilçelere genelge gönderildiğini öğrendik.

Yılda iki defa, mart ve ektim aylarında PTT Kart üzerinden yapılacak ödemelerin alt sınırı 450 TL üst sınırı ise bin 150 TL olacak. Koşulları tutanlara verilecek doğalgaz faturası desteğinin yıllık 3 milyar lirayı bulması ve 4 milyon aileye verilmesi öngörülüyor.

Devlet, vatandaşına destek için bu rakamı gözden çıkarmış.

Kışın en ağır döneminin yaşandığı bugünlerde bu haberin dar gelirliler için büyük bir müjde olacağını düşünüyoruz.

İki bakanlığın anlaşması kentlerimizdeki hava kirliliğinin azalmasına da katkısı olacağına inanıyoruz.

Doğalgaz faturaları için yapılan bu desteğin kapsamının genişletilmesinde fayda var. Zira,  ısınma ve enerji faturalarında yeni yıl ile birlikte astronomik zamlar yapıldı. Yüksek rakamlı faturaların dar gelirliler kadar orta gelir düzeyindeki yurttaşlarımızı da etkilediği malum.

Bu açıdan yoksul, ihtiyaç sahipleri için yerinde olan bu desteğin, indirdim yoluyla tüm yurttaşlara da yansıtılmasında yarar görüyoruz.

İki yıldır pandemi yüzünden gelirleri azalan yurttaşlara bu yolla da moral verilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz.

Bursa’ya ödül olarak nakil hastanesi yapılmalı

Bursa tam 10 yıldır kadavradan organ bağışında Türkiye’nin lider ili. Bursalı hemşerilerimiz o kadar duyarlı ve hamiyetperver ki, sağlık yöneticilerimizin organ bağışı çağrılarına duyarsız kalmıyorlar.

Önceki gün, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz açıklamış. Dünkü gazetelerde de buna ilişkin haberleri okumuşsunuzdur.

Geçen yıl ülke genelinde 3,6 olan, milyon nüfus başına düşen kadavra donör oranı Bursa bölgesinde 13,3 olarak gerçekleşmiş.

Sağlık Bakanlığı bu gerçeği görmezden gelmemeli. Bakanlık, Bursa’yı 10 yıldır kadavradan organ bağışında lider yaptıkları için kente bir organ nakil hastanesi yapmalı.

Bunun, teşvik anlamında da Bursa’nın hakkı olduğunu düşünüyoruz.

Pandemi ile başarılı bir mücadele yürüten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ve kurmaylarının bu önerimizi dikkate almalarını istiyoruz.

Atalar, marifet iltifata tabidir derler.

Bursa’nın bu yöndeki gayreti karşılıksız kalmamalı. Elbette, yapılan bağılar karşılık beklenmeden yerine ulaşmıştır.

Bursa’nın organ bağışındaki liderliği böylesi ödül bir yatırımla taçlandırılmalı.

Eğitime destek için akan sular durur

Bursa’daki STK’larımızın bir kısmı, amaçları içinde yer alan eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi konusunda çok aktifler. Dün ziyaretimize, Keles’in kültürel anlamda en aktif köy derneklerinden Sorgun Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Muharrem Ulutaş geldi.

Sorgun yöre ve kent kültürünün yaşatılmasında öne çıkan Bursa STK’larından biri. İstanbulda her yıl düzenlenen Etnospor etkinliklerinde ilimizi başarıyla temsil ettiler.

Sorgun Derneği hemen her yıl kendi çocuklarını okutabilmek için eğitime destek adı altında eğlence programları düzenliyor. Bu yılki o etkinlik, 6 Şubat Pazar günü saat 13.30’da İpek Düğün Salonu’nda gerçekleşecek.

Sunuculuğunu Furkan Aydın’ın yapacağı programda Şahe Ay, Soner Saruhan, Tevfik Kaya ve Özgür Çicek sahne alacak. Ayrıca, köyün erkek folklor ekibi de gösteri sunacak. Yine, kadın kolları da öğrenciler yararına kermes açacak.

Etkinlikten elde edilen gelir ise derneğe başvuru yapan 60 üniversite öğrencisi arasından hak edenlere burs olacak.

Başkan Ulutaş, etkinliğe tüm hemşerilerini ve Bursalıları davet ediyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X