İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dönüşüm krizi emsal artışıyla mı çözülüyor?

Bursa’nın bugün çok konuşulan sorunlarından biri 0,50 emsal artışının ardından kimi akademik meslek odalarının yargıya başvurmaları sonucu patlak veren kentsel dönüşüm krizi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Bursa’da 10 bin kişinin bu yüzden mağdur olduğunu iddia ediyor.

Sarıbal’ın iddiası ne kadar doğru bilmiyoruz ama Bursa Büyükşehir Belediyesi cephesinde sorunu çözmeye dönük de çabalar sürüyor.

Konuştuğumuz Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da yargı kararları nedeniyle sıkıntıya giren kentsel dönüşüm projelerini çözmek için uğraştıklarını, sorunun kendilerinden kaynaklı bir durum olmadığını tekrarladı.

Dönüşüm alanlarında ihtiyaç duyulan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) ihtiyacının karşılanması için meclisten alınmış kararın yeniden gözden geçirildiğini ve site sakinlerinden talep edilen rakamların aşağıya çekildiğini anlatan Başkan Aktaş, buna rağmen tüm dosyaların çözülemediğini hatırlattı.

Çabalarının sürdüğünü, sorunlu mevcut dosyaları çözmek için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un son Bursa ziyaretinde kendilerine bu amaçla ‘yüzde 65’lik emsal artış yetkisi’ verilmesini istediklerini söyledi.

Bu da ilave yeni bir yüzde 15’lik artış demek.

Bir defaya mahsus sadece sıkıntılı site ve dosyalar için istenen bu yetki ile yargı krizini aşılması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ın göreve geldiği andan itibaren sorunu ortadan kaldırmak için çaba sarf ettiğini görüyoruz. Başkan her defasında tekrarladığı gibi o konuşmamızda  yineledi.

Artık 600-800 metrekarelik parsellere 14 katlı yapılar dikilme döneminin bittiğinidönüşümün bundan böyle parsel bazlı değil, ada ve bölge ölçeğinde yapılacağının da altını çizdi.

Akademik meslek odalarının da zaten baştan beri karşı çıktıkları ve istedikleri de buydu.

Mevcut sıkıntılı dosyalar temizlenince dönüşüm işi gerçek mercasına dönecek.

O vakit yüklenici bulunabilecek mi?

Bunu zaman gösterecek.

 

TEKNOFEST sitemleri

 

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan geçtiğimiz hafta gerçekleşen TEKNOFEST’e Bursa’nın damga vurduğunu ve Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ’nin BTM, BTSO’nun da GUHEM ile çıkarma yaptığından bahsetmiştik.

O yazımız üzerine TEKNOFEST’e Bursa’dan katılan başka kurum ve kuruluşların olduğu sitemleri de geldi.

Elektronik postamız aracılığıyla ulaşan ilk bilgiye göre Fahrettin Gülener şirketlerinin eğitim sorumlusu Yüksel Çetin’den geldi. Çetin, TEKNOFEST’e Benmaker firmasının da katıldığını hatırlattı.

Bir hatırlatma da Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den geldi.

Rektör Hoca bizzat arayarak, BTÜ’nün TEKNOFEST’teki yarışlara 5 kategoride ekiple katıldıklarını, insansız hava aracı vb. güneş enerjili araçlar gibi dallarda dereceler aldıklarını söyledi.

Bilim teknoloji Merkezi kadar kentimizin diğer kurumlarının da TEKNOFEST’te yer almasına bir Bursalı olarak biz de sevindik.

 

Gürsu’da CHP hazırlığı

 

Dün ziyaretimize CHP’nin Gürsu İlçe Gençlik Kolları Başkanı Serkan Çelik kardeşimiz geldi.

Gündem yerel seçime kilitlenince CHP’nin de Gürsu’da çalışmalara başladığını öğrendik.

Başkan Çelik, belediye başkan adaylığı daha evvel duyurulan ilçe eski sekreteri eczacı Funda Hoşseven ile CHP’nin Gürsu’da seçime iddialı biçimde hazırlandığını anlattı.

Bu kapsamda mahalle ve köy ziyaretlerinin başlayacağını, kırsalda çiftçinin sorunlarının dinlenerek gündeme taşınacağını vurguladı. Çelik CHP olarak seçimi kazanabilmeleri için Yenidoğan Mahallesi’nin önemine işaret etti, diğer semtler kadar buraya da yoğunlaşacaklarının altını çizdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X