İhsan Aydın
İhsan Aydın

Dönüşümde Mevlana modeli yaygınlaşır mı?

Köşe Yazısını Dinle

Pandemi belediyelerimizin planlarını da altüst etti. Öncelikler, hedefler değişti.

Hizmet götürmekle sorumlu olunan kitlenini sağlığı daha ön plana çıktı.

Bu açıdan, belediyelerimiz rutin hizmetleri ve devam eden kimi projeleri yürütseler de 5 yıllık dilimin ne yazık ki, 2 yıllık bölümünde vaatlerine çok yönelemediler.

Dün Olay Medya’da konuğumuz Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz idi.

Yılmaz görev süresinin 2 yılını, Yıldırım’da yapılanları ve yeni hedeflerini anlattı.

Başkan zor bir dönemde koltuğa oturdu.

Yılmaz bunu, “Yıldırım’ın güçlükleri kadar gücü de var diyerek zorlukları göğüsleyebileceklerini belirtiyor.

2019 yerel seçimleri sonrası Yıldırım ağır borç yükü altındaki belediyelerimizden biriydi. Burası aynı zamanda çok göç alan ve yapı stoku bakımından da nitelikli konutlarla yenileme isteyen bir ilçemiz. Burada görev yapmanın kolay olmadığının farkındayız.

Mevlana Mahallesi’nde TOKİ ile başlatılan bin 250 konutluk ilk etabının önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılması bekleniyor.

Başkan Yılmaz, burada arsaya kaynak ayırmadan, nüfusu artırmadan, ulaşım akslarının bedelsiz ortaya çıkarılacağı bir model üzerinde çalıştıklarına dikkat çekti.

Üstelik satış yapmadan, hak sahiplerine aradaki farkın 10 yılda ödeme fırsatı sunduklarına değindi.

Sevindirici bir yanı daha var buradaki çalışmanın. Vatandaşla yüzde 95 oranında anlaşma sağlanmış. Bu oranda bir uzlaşı her semtte sağlanamayabilir.

 

Tarihi bölgeye ‘manevi kent’ kimliği

 

Benzer projeler ilçenin Tayyareci Mehmet Ali Caddesi, Teleferik, Esenevler, Sinandede, Beyazıt gibi noktalarında da düşünülüyor.

Başkan Yılmaz, Selatin camilerinin olduğu Yeşil, Emirsultan ve Yıldırım Beyazıt külliyeleri bölgesinde ise tıpkı Ankara’daki Hacı Bayram Veli, İstanbul’daki Eyüp Sultan gibi ulaşım aksı yayalaştırılmış bir manevi kent projesi düşünüyor.

Başkan Yılmaz buralarda kamu alanlarının elde edilmesi ve ulaşımın yayalaştırılmasını öncelik vereceklerini söyledi.

Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Bursa Büyükşehir Belediyesi hem de özel sektör ile dönüşüm projelerinin ilçe geneline yayılması planlanıyor.

Yılmaz’ın, Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde, ilçesini ilgilendiren ana ulaşım akslarını açma konusunda da Başkan Alinur Aktaş ile mutabık olduklarını biliyoruz.

Hem dikey hem de yatay bağlantıların açılması için özel sektörün devreye gireceği dönüşüm projelerinde verilecek küçük imar rantıyla yol alanlarını bedelsiz elde etme öngörülüyor.

Bunlar yıllardır çarpık yapılaşmış bir kenti modern şehre dönüştürmek için atılmış olumlu adımlar.

Yılmaz’ın geçen yılı fen işleri bu yılı atılım yılı olarak adlandırmasının da bir amacı var.

Örneğin; bu yıl vatandaşın yaşamını kolaylaştırıcı projeler için de kollar sıvanıyor. 100-200 dönümlük kent parkları var sırada. Yılmaz, 700 bin metrekare yeşil alan oluşturma hedefini 1 milyon metrekare olarak revize ettiklerini de söylüyor.

Keza, Molla Yegan Medresesi çocuk aktivite merkezi olarak hizmete verecek.

Barış Manço Kültür Merkezi de teknoloji merkezine dönüşecek. Uyumayan Kütüphane 20 bin kitapla gençlere hizmet vermeye başladı. Bir de Karapınar Gençlik Merkezi var sırada.

Başkan hepsini bu yıl ortaya çıkarmayı hedefliyor.

 

DAĞDER yöre adına Erdoğan’a müteşekkir

 

Dün sabah kısa adı DAĞDER olan, Orhaneli Keles Büyükorhan Harmancık ve Osmangaziye Bağlı Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin basın toplantısını izledik.

DAĞDER 35 yıldır yolunu gözlediği, ‘kamu yararına çalışan dernek statüsüne ocak ayı ortasında kavuştu.

Biz geçenlerde köşemize taşıdık ama DAĞDER Genel Başkanı Yaşar Türk bu mutlu haberi, yanına eski 4 genel başkanı da alarak dün Bursa kamuoyu ile paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yöre adına teşekkür borç bildiklerini dile getrdi.

Yapılan tüm denetimlerden yönetimdeki arkadaşlarının desteğiyle alınlarının akıyla geçtiklerini anlattı. Kararın takibinde ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onay sürecinde desteğini aldıkları Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Ahmet Kılıç ve İsmet Büyükataman’a ayrıca teşekkür etti.

Türk, kararın onaylanmasında 35 yıldır emekleri olan, kurucusundan en sonuncusuna kadar tüm eski genel başkanlara ve yöneticilere de şükranlarını sundu, teşekkür plaketi takdim etti.

DAĞDER yöneticileri şimdi çok mutlu.

Binlerce üyesi, 6 şubesi, 4 temsilciliği ve 117 köy derneğini bünyesinde barındıran DAĞDER, 60 dolayında tıpta okuyan olmak üzere 300’den fazla öğrenciye de burs veriyor. Bölgenin 5 bin civarında da üniversite okuyan öğrencisi var.

Dernek bu kararı her alanda avantaja dönüştürmenin hesaplarını yapıyor. Bursa’da 1-2 dernekte bulunan bu statüyü iyi değerlendirmek istiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X