İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dönüşümzededen Başkan’a mektup

Hükümet, seçim öncesi Türkiye’nin kanayan yarası olan ruhsatsız yapı sorununu çözmek için imar barışı adımını attı.

Bir bakıma imar affı olarak da adlandırılan bu adım TBMM’den geçerek, Cumhurbaşkanı onayının ardından da yasalaştı.

Yapı kayıt belgesiyle devletle barıştırılmak istenen kaçak yapı sahibi vatandaştan emlak rayicinin yüzde 3’ü oranında ücret alınacak.

Devlet sorunlu yapı stoku için böylesi bir formül bulurken, Bursa’da da kentsel dönüşüm mağdurlarının problemi de tam çözülebilmiş değil.

Dün elektronik postamıza bir ileti düştü.

0.50 emsal artışından faydalanmak amaçlı, kentsel dönüşüm için binaları yıkıldığı halde yapı ruhsatı alamayan daire sahipleri isyan ediyor.

Bize gönderilen elektronik postanın aynısı Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da iletilmiş.

İsmi bizde saklı vatandaş, sorun çözülemezse, belediyelerin kapılarına dayanmak durumunda kalacaklarını bildiriyor.

Peki, ne istiyor kentsel dönüşüm mağdurları?

İşte Başkan Aktaş’a gönderilen o elektronik ileti:
Sayın başkanım, ben Nilüfer Kültür Mahallesi Gönül Sitesi sakiniyim. Benimle aynı durumda malumunuz birçok site ve mağdur insan var. Büyükşehir Belediyemizin geçtiğimiz yıllarda kentsel dönüşüm kapsamında çıkarmış olduğu imkânlardan yararlanmak üzere 1996 yılında kooperatif olarak inşaa edilen sitemizin yıkılması sonucu hepimiz kiraya çıktık.

Ben bir daireye sahip olduğum bu sitede iki küçük kızım ve eşimle beraber yaşıyordum. Bu evi almak için 9 sene yurt dışında çalıştım. Babadan atadan bir şey kalmadığı için şimdi merak ettiğimiz ve çözümünü beklediğimiz süreçle ilgili yardımınızı istiyoruz.”

Okurumuz kafasında oluşan soruları Başkan Aktaş’a şu satırlarla iletmiş:

“Sayın başkanım bu süreçle ilgili yaşadığımız sıkıntılara sebep bir takım kafalarda soru işaretleri de var. Bunlar, yapı ruhsatını alabilmemiz için binamızın karot testlerinden geçmemesi gerekiyor. Kaldı ki, bizim site bu testten geçemedi. Yine binamızın yıkım ruhsatının olması gerekiyor.

O da var. Yıkım fotoğraflarını da Büyükşehir’e ulaştırdık. Devletimiz bize kira yardımı desteğinde de bulunmaktadır. Sorum şu: Sizin sağladığınız imkânlardan yararlanarak evimin yıkılıp yeniden yapılmasını, devletimizin bile desteğini alarak sağlamışken ve yine devletimizin bir başka kurumu olan Büyükşehir Belediyemizden neden yapım ruhsatı alamıyoruz?”

Okurumuz belli ki, ruhsatın ilçe belediyesinden alındığını bilmiyor. Büyükşehir’den plan değişikliğinin geçmesi gerekiyor.

Sorun ortada.

Büyükşehir’in, görev değişikliği öncesi yargı kararlarıyla tıkanan krizi aşmak için çabaları var. Ama bu çabalar mağdurları ikna etmiş değil.

Galiba bu konu üzerinde Büyükşehir Belediye Meclisi ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu daha çok mesai harcayacak.

 

Karakoç geri döndü

 

AK Parti’den Bursa milletvekililiği aday adayı başvurusu için Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı görevinden istifa eden Enver Fatih Karakoç listeye giremeyince eski görevine geri döndü.

Karakoç 2015 seçimlerinde de aday olmuştu.

Karakoç’un istifasıyla boşalan göreve daha evvel bu koltukta oturan ve İdari Mahkeme kararının uygulanmasını bekleyen Esat Yalman getirilmişti.

Karakoç’u listelerinin şekillenmesinin hemen ardından bekletmeden göreve döndüren Büyükşehir yönetimi, Yalman’ı bir kez daha görevden almış oldu.

Zabıta Daire Başkanlığı’na böylece geçtiğimiz kasım ayından bu yana 4. değişiklik gerçekleşti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X