Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bursa‘nın göbeğinde kurulmasına izin verdiği DOSAB Termik Santrali projesi yargıya gidiyor.
Merkezi Bursa’da bulunan ve kısa adı GÜMÇED olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği, bakanlığın olur verdiği ÇED raporunun iptali ve yürütmenin durdurulması için idari yargıya başvuracak.
Dün GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen aradı.
Dernek olarak ÇED raporu için yargıya gitme kararı aldıklarını duyurdu.
Önürmen, DOSAB’taki santraldan çıkacak küllerin depolanacağı Balıkesir ve çevresindeki kömür ocaklarının bulunduğu yerleşimlerin temsilciliklerin de davaya müdahil olacaklarını söyledi.
Santralin Bursa’ya vereceği zararın yanı sıra, asıl sıkıntının külün depolanacağı yerler için de söz konusu olduğunu kaydeden Önürmen, “Biz bu durumu daha evvel bir raporla kamuoyuna duyurmuştuk. ÇED onaylandığı için şimdi yargıya gideceğiz. Bize Güney Marmara’daki temsilciliklerimiz de eşlik edecek” diye konuştu.
Benzer şekilde, Bursa’daki akademik meslek odalarının ve DOSAB Termik Santraline Hayır Plaftormu’nun da davaya hazırlandığını biliyoruz.
Buna, Bursa Barosu’nun Çevre Komsiyonu‘nu da ekleyebiliriz.
Yani, nereden bakılırsa bakılsın, DOSAB’ın işi kolay değil.
Siyaset ve bürokrasi, sanayicinin ucuz buhar temini için kentin zehirlenmesine vize vermiş olsa bile, bu işin bir de yargı ayağı var.
Bursa’nın geleceği adına son derece önem arz eden davalardan bakalım nasıl sonuç çıkacak?
Bu arada Bursa Valiliği’nin DOSAB Termik Santralı ÇED raporu ilanı Çevre ve Şehirlicilik İl Müdürlüğü‘nün panosunda asılmış durumda.
15 günlük askı süresinin bitiminde iptal davalarının önü açılacak.
Dev ihale 2 firmanın
BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün 17 ilçede 2 yıl süreli gerçekleştireceği altyapılar sonrası yenilenecek asfalt ihalesini Bursalı iki firma kazandı.
Dün gerçekleştirilen ihalede 9 ilçeli birinci bölgeyi Öztimurlar şirketi 30 milyon 672 bin TL’lik en uygun teklifle kazanırken, 8 ilçeli ikinci bölgeyi ise Burhan Ergünler AŞ aldı.
Ergünler’in ihaleyi 30 milyon 295 bin TL‘lik teklifle aldığını öğrendik.
Biri Ankara merkezli beş firmanın dosya alıp, dördünün mali teklif sunduğu ihale yapılacak değerlendirme sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Kamu İhale Kurumu‘nun onayı ile yürürlüge girecek.
İtiraz olmazsa BUSKİ Genel Müdürlüğü 2 yıl boyunca Bursa genelinde toplamda 80 milyon TL‘yi bulacak asflatlama işine start verecek.
Zabıta sahipsiz mi?
Kentlerin kamu düzenini sadece güvenlik güçleri sağlamıyor.
Bir kolluk gücü olarak Belediye Zabıtası’na da önemli görevler düşüyor.
Örneğin;
kayıt dışı çalışan ve vergi ödeyen esnafın rakibi konumundaki seyyar satıcılarla mücadele görevi yasayla belediye zabıtasına verilmiş durumda.
Fakat, yıllardır konuşulmasına, talep edilmesine rağmen belediyenin kolluk gücü olan zabıtaya silah yetkisi verilmiyor.
Bursa’dan önceki gün üüzücü bir olay yaşandı.
Kentin ana arterlerini işgal eden seyyar satıcılarla mücadele sırasında Büyükşehir Belediyesi‘nde görevli bir zabıta memuru bıçaklandı.
Kentin en işlek cadde ve meydanlarından Osmangazi Metro İstasyonu etrafından yaşanan bu üzücü olay Ankara’daki siyasillere, yerel yöneticilere ders olmalı.
Kentlerin kamu düzenini sağlarken yasa dışı faaliyet gösteren satıcıların bıçaklı saldırılarına maruz kalan zabıta memurları korumasız bırakılmamalı.