İhsan Aydın
İhsan Aydın
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

DOSAB’dan termik için bir girişim daha

Türkiye’nin 4. büyük kentinin göbeğine kömürlü termik santral kurmak için her yolu deneyen Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, tepki toplayan projeyi hayata geçirme adına yeni bir girişimde daha bulundu.

DOSAB Müdürlüğü, Terminal bitiğişinde arazisi Osmangazi Belediyesi’nce tahsis edilen ve 2007 yılında faaliyete geçen DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi’nde revizyona gidiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yapan DOSAB, revizyon için şu gerekçeleri sıralamış:

DOSAB içerisindeki tekstil ve otomotiv sanayi firmalarının ihtiyaç duyduğu buharın tamamını ve elektriğin bir kısmını karşılayabilmek için Buhar ve Enerji Üretim Tesisi kurulması planlanmaktadır. Bu tesisin günlük su ihtiyacı yaklaşık 10 bin metreküptür.

Ülkemiz ele alındığında, Bursa gibi büyük sanayi kentlerinde, gerek nüfusun hızla artması gerekse sanayi tesislerinin fazla su tüketmesi, su kaynaklarının kullanımını önemli kılmıştır. Bu durum özellikle su kıtlığı yaşayan bölgelerde iyi bir su politikasının yanında arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış atık suların da yararlı kullanımlarına yönelik çalışmalara ağırlık kazandırmıştır.”

Bakanlığa sunulan ÇED başvuru dosyasına devamla şunlar da eklenmiş:

Demirtaş Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından, Bursa ili, Osmangazi ilçesi DOSAB sınırları içerisinde bulunan mevcut atık su arıtma tesisine Membran Biyoreaktör (MBR) ve Ters Osmoz teknolojileri ilavesini amaçlayan DOSAB Atık Su Arıtma Tesisi Revizyonu Projesi planlanmaktadır. Söz konusu revizyonla; arıtılan su Nilüfer Çayı’na bırakılmadan yüzde 75’i geri kazanılacak, santral ve proses tüketimi için günlük 17,5 bin ton kullanılabilir su elde edilecek ve yeraltı suyu kullanımı azalacaktır.”

Bu başvuru gösteriyor ki, DOSAB’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilmiş ÇED iznine yapılan itiraz ve bilirkişi raporu için çıkmış yürütmeyi durdurma kararına rağmen bu işten vazgeçmediği anlaşılıyor.

Arıtma Tesisi’ndeki revizyon işlemi için ÇED girişimi başlatan DOSAB’ın demek ki, bir bildiği var.

DOSAB, hukuken yargıda olan bir projenin, tamamlayıcı parçalarını hayata geçirme konusunda da çabalarını sürdürüyor.

Öyle anlaşılıyor ki,

DOSAB’ın kent gündemine soktuğu bu tartışma daha uzun süre devam edecek.

Kentin geleceğini ve nesillerini olumsuz etkileme pahasına santral sevdasından bir türlü vazgeçilmiyor.

Arıtma tesisi revizyonu için yapılmış ÇED raporuna çevreci kuruluşların ve akademik meslek odalarının yeniden itiraz seslerini yükseltebilecekleri de su götürmez bir gerçek.

Bakalım bu işin sonu nereye varacak?

 

EMO’dan liste istenmemiş

 

Hafta sonu Elektrik Mühendisleri Odası’nın da seçimleri var.

Dün Olay Medya’yı ziyaret eden Katılımcı Mühendisler Grubu adayı ve EMO Bursa Şube Başkanı Remzi Çınar ile konuştuk.

Listesinde yer alan Tunç Aladağlı ve Mutlu Yılmaz ile ziyaretimize gelen Çınar’a, kongre öncesi ortaya atılan bir iddiayı sorduk.

Çınar, kongrede rakipsiz.

Ancak, sağ kesim ‘Oda yönetiminden üye listesi verilmediği’ için aday çıkarmadıklarını iddia ediyor.

Çınar bu iddiayı reddediyor.

Benden liste isteyen olmadı” diyen EMO Başkanı Çınar, “İstense, verir misiniz” sorusuna ise net bir yanıt vermiyor.

Liste vermeme olayları 90’larda çok yaşandı.

Sağ ve sol kesimlerin oda yönetimlerini ele geçirmek için mücadele ettiği dönemde, sol kökenli odalar rakiplerine liste vermezdi.

Bu tür iddiaların halen gündemde olması demokrasi adına hiç de hoş değil.

Peki, tek liste ile seçime gidecek olan Çınar neler vaat ediyor?

Çınar, özetle, “Biz, bazı siyasi kişi ve grupların beklediğinin aksine, meslek alanımız dışındaki konularda da kafa yoracağız. Yerimizde oturmayacağız. Bu ülkenin tüm sorunlarıyla da ilgileneceğiz” diyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X